2024/04/25

 

REABILITACIJA KUPIŠKIO LIGONINĖJE – DABARTIS IR PERSPEKTYVOS

Reabilitacinės vandens procedūros laukia kupiškėnų. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Per penkerius metus Lietuvoje turėtų būti įgyvendinta sveikatos reforma. Sveikatos apsaugos ministerija, rengusi šios pertvarkos projektą, teigia, kad pagrindinis reformos principas yra sveikatos priežiūros paslaugas teikti daug didesniu ambulatorinės ir daug mažesniu stacionarinės pagalbos mastu.

Ši reforma palies ir reabilitacijos sistemą. Plečiant ambulatorinę reabilitaciją savivaldybėse, baiminamasi, kad dalis stacionarią reabilitaciją teikiančių įstaigų praras pacientus arba bus uždarytos, nukentės ir patys pacientai.

Tačiau tokia pertvarka gali būti naudinga Kupiškio ligoninei, kuri turi Fizinės medicinos ir ambulatorinės reabilitacijos skyrių. Apie tai pasikalbėjome su Justinu KRETAVIČIUMI, Kupiškio ligoninės direktoriaus pavaduotoju gydymui.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Ar daug kupiškėnų naudojasi Kupiškio ligoninės Fizinės medicinos ir ambulatorinės reabilitacijos skyriaus paslaugomis. Kokios procedūros populiariausios?
Kupiškio ligoninėje teikiamos dviejų lygių ir tipų reabilitacijos paslaugos suaugusiesiems ir vaikams. Tai ambulatorinė reabilitacija II (judamojo-atramos aparato pažeidimų, nervų sistemos ligų). Šios procedūros taikomos sunkesniems pacientams ir ligoniams ir skiriamos iki 14 darbo dienų.

Suaugusiųjų ir vaikų ambulatorinė reabilitacija I (judamojo-atramos aparato pažeidimų, kvėpavimo sistemos ligų, endokrininių ligų, virškinimo sistemos ligų). Taikoma lengvesnėms ligoms gydyti, gydymas ir procedūros trunka vidutiniškai iki 3–5 dienų. Teikiant Kupiškio ligoninėje paslaugas yra taikomos fizioterapinės procedūros (elektrostimuliacijos, bioptronas, ultragarso, limfadrenažinės, purvo aplikacijos ir kt.), kineziterapinės procedūros su kineziterapeuto pagalba (mankštos, procedūros baseine), ergoterapeuto paslaugos – pagalba specialisto, kuris padeda grįžti į kuo geresnę gyvenimo kokybę po patirtų traumų ar kraujotakos, kitų ligų.

Mūsų įstaigoje populiarėja fizioterapinės ir kineziterapinės procedūros, jų daugėja. 2021 m. atidarytas druskos kambarys, atliekamos haloterapinės procedūros, šio kambario įrengimą finansavo Kupiškio Rotary klubas, kuriam esame labai dėkingi. Taip pat populiarios vandens procedūros, perlinės vonios. 2022 m. antroje pusėje dar planuojama įsigyti ir plėsti fizioterapinių procedūrų paslaugas. Šiuo metu diskutuojama su potencialiais rėmėjais.

Plačiau skaitykite birželio 14 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kineziterapeutas o ne kinezioterapeutas

Rekomenduojami video