2024/05/13

 

AŠTUONIASDEŠIMT PIRMA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

V. Zelenskis pasirašė įstatymą dėl prorusiškų partijų uždraudimo

Ukrainoje bus uždraustos Rusijos karą remiančios partijos. Prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė gegužės pradžioje priimtą atitinkamą įstatymą, pranešė Ukrainos parlamentas.

Įstatymas įsigalioja praėjus dienai po oficialaus jo paskelbimo. Draudimas, pavyzdžiui, palies partijas, kurios pateisina ar neigia Rusijos karą prieš Ukrainą.

Jau kovą Ukrainos institucijos sustabdė keliolikos ryšių su Rusija turinčių partijų veiklą.

Rusijos pajėgos vasario 24-ąją įsiveržė į Ukrainą.

Rusų pajėgos apšaudė „Azovstal“ fosforo bombomis

Rusija, Ukrainos duomenimis, fosforo bombomis apšaudė „Azovstal“ gamyklą Mariupolio uostamiestyje. „Pragaras atėjo į Žemę. Į „Azovstal“, – sekmadienį „Telegram“ žinių kanale rašė Mariupolio miesto Tarybos narys Petro Andriuščenka.

Fosforo bombos užsidega reaguodamos su deguonimi ir padaro didelės žalos. Jas naudoti draudžia tarptautinė teisė. Deputatas kartu paskelbė iš oro darytą vaizdo įrašą, kuriame matyti ant plieno gamyklos krentantis ugnies lietus. Įrašo nepriklausomai patvirtinti nėra galimybių.

P. Andriuščenka taip pat paviešino nuotraukas su užrašais ant bombų, kurie rodo, kad bombos buvo numestos reaguojant į Ukrainos pergalę „Eurovizijos“ dainų konkurse. Kol kas neaišku, iš kur šios nuotraukos gautos. Ant spėjamų bombų rusų kalba buvo parašyta: „Kalusha, kaip norėjai! Ant „Azovstal“ ir angliškai „Help Mariupol – Help Azovstal right now“ (Padėkite Mariupoliui – Padėkite „Azovstal“ dabar“ ir data – gegužės 14-oji. Ukrainai pergalę „Eurovizijoje“ laimėjusios grupė „Kalusha Orchestra“ atlikėjas šiuos žodžius ištarė scenoje Turine.

Rusiškuose neapykantos komentaruose buvo galima perskaityti, kad fosforo bombos yra rusų pasveikinimas su pergale „Eurovizijos“ dainų konkurse. Rusų žiniasklaida naktį pranešė apie Ukrainos laimėjimą, tačiau priešingai nei ankstesniais metais valstybinė televizija konkurso transliuoti negalėjo. Rusija dėl karo prieš Ukrainą buvo pašalinta iš „Eurovizijos“.

„Azovstal“ gamykloje, Ukrainos duomenimis, įsitvirtinę apie 1 000 Mariupolio gynėjų. Jie atmeta rusų raginimus pasiduoti.

D. Medvedevas: Rusijai nusispjauti ant G7 pareiškimų

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas su sarkazmu ir kritika reagavo į G7 šalių Ukrainai pareikštą paramą. „Švelniai paakius: mūsų šaliai nusišvilpti į tai, kad G7 nepripažins naujų sienų“, – taip jis šeštadienį savo „Telegram“ kanale komentavo G7 valstybių pareiškimą „niekada“ nepripažinti sienų pakeitimų, kurių Rusija siekia karinė jėga.

Šiuo atveju svarbi tik ten gyvenančių žmonių nuomonė, pabrėžė D. Medvedevas. Jau kelias savaites spėliojama apie referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos Maskvai ištikimų pajėgų užimtose Ukrainos dalyse. Eksprezidentas paminėjo Kosovą, kuris Kremliui yra precedentas galimam sienų perstumdymui.

G7 pažadą toliau tiekti ginklus Ukrainai D. Medvedevas pavadino „užslėpto karo pieš Rusiją“ tęsimu, o planuojamą priklausomybės nuo rusiškų energijos išteklių mažinimą – žmonių G7 šalyse, kurios dabar mokės didesnes kainas, kad paremtų „korumpuotą režimą Ukrainoje, apiplėšimu“. Apskritai D. Medvedevas G7 susitikimo pareiškimus kritikavo kaip „melagingus“.

Buvęs Rusijos prezidentas, kuris per savo kadenciją buvo laikomas liberalesniu už dabartinį Kremliaus vadovą Vladimirą Putiną, nuo karo pradžios pasižymėjo virtine aštrių pareiškimų Vakarų ir Ukrainos atžvilgiu. Jis, pavyzdžiui, palygino Ukrainą su nacistine Vokietija ir neigė jos teisę egzistuoti, grasino Vakarų koncernų nusavinimu Rusijoje, o Švedijos ir Suomijos narystės NATO atveju – branduolinio ginklo dislokavimu Rusijos Baltijos jūrose regione.

V. Zelenskis: padėtis Donbase labai sudėtinga

Padėtis Rytų Ukrainos Donbaso regione, pasak prezidento Volodymyro Zelenskio, lieka labai sudėtinga. Rusų daliniai mėgina ten „pasiekti bent kažkokią pergalę“, sakė jis naktį į sekmadienį paskelbtame vaizdo įraše. 80-ąją dieną po invazijos tai atrodo „ypač beprotiška“.

Rusų pajėgos koncentruoja savo atakas į Rytų Ukrainą, kai joms nepavyko Kyjivo puolimas. V. Zelenskis neabejojo: „Žingsnis po žingsnio priversime okupantus palikti mūsų šalį“.

Ukrainiečiai sekmadienį lietuviams rengia padėkos koncertą

Naujus namus Lietuvoje suradę ukrainiečiai įsitvirtina, o pagalbos sulaukę nelinkę tuo piktnaudžiauti. Jie kuria verslus, ieško galimybių ne gauti labdarą, o užsidirbti bei padėti saviems ir rengia pirmąją padėkos šventę Lietuvoje. Ukrainiečiai padėkos koncertą ir vaišes rengia jau šį sekmadienį sostinės Reformatų skvere.

Kone 200 nuo karo į Lietuvą pabėgusių ukrainiečių suvienijo jėgas kilniam tikslui – atsidėkoti Lietuvos žmonėms už gerumą Ukrainai ir jos žmonėms.

„Tai jau ne pirma akcija, kurią organizuoju skirtą padėti ukrainiečiams. Dėl karo išardytos šeimos, tėvai, netenka galimybės apkabinti savo artimųjų. Padėdama organizuoti šį padėkos koncertą noriu įkvėpti visus tikėti taika ir stengtis padėti kitiems. Visada aktyviai prisidedu prie panašių akcijų organizavimo, manau, kad tai mano, kaip pilietės, pareiga“, – sako Erika Purauskytė, „Menai Renginiai“ renginių įmonės vadovė, įkūrusi labdaros ir paramos fondą „Socialiniai renginiai“ bei su didžiule savanorių ir kolegų komanda neatlygintinai padedanti ukrainiečiams surengti šią šventę.

Vidurdienį prasidėsiančiame renginyje ukrainiečiai supažindins su nacionaline virtuve, gamins bulvinukus, kurie itin panašūs į mūsų cepelinus, tik kur kas mažesni, tikruosius barščius, blynelius, žymiuosius ukrainietiškus „Napoleonus“, dėl kurių spėjo galvą pamesti jau ne vienas lietuvis, šviežutėlius zefyrus ir daugybę kitų tradicinių patiekalų. Žadamas jungtinis dviejų šalių atlikėjų paramos koncertas. Organizatoriams pavyko į Vilnių pakviesti visame pasaulyje žinomą Ukrainos kompozitorių ir pianistą Evgeny Khmarą. Jo atliekamos muzikos klausėsi Amerikos prezidentas ir Anglijos karalienė.

Iki paskutinės minutės, kaip teigia organizatoriai, nebuvo aišku, ar pavyks atvykti garsiajam pianistui Dmytro Shurovui – „PianoBoy“. Talentingasis kūrėjas laukė leidimo humanitarinės misijos tikslais palikti šalį, kurioje paskelbta mobilizacija ir visi vyrai privalo likti ginti šalį.

„PianoBoy“ siunčia žinią ir teigia, kad Ukrainai būtina pagalba: „Mano šalis šiuo metu yra atakuojama Rusijos. Namai Kijeve – apšaudomi, muzikos įrašų studija paversta slėptuve nuo bombų. Miršta tūkstančiai nekaltų žmonių, dėl nieko nekalti vaikai. Šiuo metu ukrainiečiai gina save ir pasaulį nuo absoliutaus blogio – Rusijos. Jūsų šalis gali būti kitas mūšio laukas, jūsų vaikai gali tapti kitomis aukomis. Mūsų karas, gali tapti Jūsų karu. Prašau, padėkite mums apsiginti ir apginti pasaulį“, – sako D. Shurovas.

Visą dieną dviejose scenose net 6 valandas truksiantį paramos koncerto maratoną ves Dovilė Filmanavičiūtė, Vytautas Rumšas jaunesnysis, Nomeda Marčėnaitė, Olegas Šurajevas, Indrė Kavaliauskaitė, Indrė Stonkuvienė, Jonas Radzevičius ir kt.

Kartu su Viktoru Diawara, Ieva Narkute, Aliona Enko, Erica Jennings, Gabriele Vilickyte, pianistu Dariumi Mažintu, „Baltomis varnomis“, Auguste, Dainotu Varnu koncertuosianti Evgenya Redko teigia, kad nors visi jau pavargome nuo karo ir raginimų aukoti, jis tebesitęsia ir šiuo metu kaip niekad yra be galo svarbu palaikyti nuo karo nukentėjusius žmones.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video