2024/05/18

Skylėtas šalies biudžetas pranašauja gyvenimą skolon

Seimo priimtas kitų metų valstybės biudžetas skylėtas. Numatoma, kad jo deficitas sieks 5 milijardus litų. Planuojama, kad šalis turės dar pasiskolinti apie 13 milijardų litų. Valstybės laukia didelis išbandymas, nes nuo valdžios gebėjimų valdyti padėtį priklausys, ar kitąmet Lietuvai pavyks įveikti sunkmetį, ar toliau grimsime į dugną.

Valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė sakė, kad negalima didinti biudžeto deficito, nes rezervų taupyti dar yra.

Prezidentė teigė pasirašysianti kitų metų valstybės ir Sodros biudžetų įstatymus, jei į Sodros biudžeto įstatymą bus įtraukta nuostata, kaip kompensuoti kitąmet mažinamas senatvės pensijas ir socialines išmokas neįgaliesiems, taip pat jei nebus didinamas valstybės biudžeto deficitas.

Pasiteiravome, kokia mūsų rinktųjų Seimo narių, bei rajono politikų nuomonė apie tokį deficitinį valstybės biudžetą.

Visi pašnekovai buvo kalbinti dar Seimui tik ruošiantis balsuoti dėl kitų metų biudžeto. Deja, kai kurios pranašystės jau išsipildė – biudžetą Seimas priėmė už jį nubalsavus valdančiajai daugumai. Belieka tikėtis, jog kitais metais išsipildys ne visos čia paminėtos niūrios prognozės – gal bus ir šviesos spindulėlis niūrių pamąstymų ir dumblinos krizės dugne.

Biudžetas – tragiškas

Pasak Seimo nario Valdemaro Valkiūno, deficitinis biudžetas – žingsnis valstybės bankroto link, todėl reikia mąstyti, kaip jį padaryti nedeficitinį. Esant dabartinei mąstysenai ir tokiam valstybės valdymo modeliui, niekada nebus išmokėtos kompensacijos už mažinamas senatvės pensijas.

Jeigu ateitų komanda, kuri rungtynėse žaidžia pagrindine sudėtimi, būtų kitas reikalas. Dabar valstybę valdo dubleriai.

„Esu kategoriškai prieš tokį biudžetą, bet nei valdantieji, nei tuščiavidurė opozicija nieko geresnio negali pasiūlyti. Turėjau asmeninį susitikimą su Seimo pirmininke Irena Degutiene, kur pateikiau pasiūlymų, kaip būtų galima dar apie 1 milijardą litų surinkti į valstybės biudžetą, – sakė V. Valkiūnas. – Ji žadėjo mane dar kartą pasikviesti apie tai pakalbėti. Kelis milijardus litų dar yra iš kur sutaupyti, tik reikia turėti valios ir keisti mąstyseną“.

Kito mūsų rinkto Seimo nario, Antano Bauros, nuomone, deficitinis valstybės biudžetas reiškia sunkius laikus ateityje.

Tuos 5 milijardus reikės skolintis už nemažas palūkanas, todėl svarstant 2011-ųjų ar dar vėlesnių metų biudžetus, reikės numatyti lėšas, skirtas padengti ne tik skoloms, bet ir palūkanoms.

„Po griežto Prezidentės pasakymo, tikiuosi, jog realu, kad bus numatytas mažinamų senatvės pensijų kompensavimo mechanizmas“, – sakė A. Baura. Anot Seimo nario, rengiami įstatymų projektai, kur planuojama sujungti kelias giminingas valstybines įmones į vieną – tokiu būdu atsiranda galimybė sutaupyti nemažai valdymo išlaidų. „Kol kas laikausi nuostatos nebalsuoti už tokį deficitinį biudžetą, nors manau, kad jis bus priimtas valdančiosios daugumos balsų persvara“, – sakė balsavimo dėl valstybės biudžeto išvakarėse A. Baura.

Laukia etatų mažinimas

Pasak rajono mero Jono Jaručio, savivaldybėms mažinamas finansavimas 14,5 procento. Tai reiškia, kad nebus laiku užtikrintas socialinių išmokų mokėjimas, mokyklų, darželių išlaikymas, mažinami atlyginimai. Kitais metais valstybės biudžetas mažinamas keliais procentais, o savivaldybėms nurėžta 14 procentų. Jeigu valstybė sumažintų biudžetą dar dešimčia procentų, gal tada nebūtų tokio deficito. „Sutinku, kad reikia mažinti išlaidas, biurokratų taip pat labai daug. Buvo žadėta sumažinti 4 000 valdininkų etatų, o realiai sumažinta gal tik kokiais 500. Štai kur dar yra neišnaudotos taupymo galimybės, – sakė rajono meras. – Pagrindinės biudžeto pajamos yra iš verslo, o jeigu verslininkai nežino, kas bus už kelių mėnesių, tai apie stabilumą ir situacijos pagerėjimą sunku kalbėti. Praėjusiais metais nedarbas mūsų rajone siekė 3 procentus, o šiais – jau 13 procentų. Kaip matome, skaičiai patys už save kalba.

Ateinantys metai – sunkūs

Pasak rajono Tarybos nario Audronijaus Zulono, sunku pasakyti, kokios priežastys nulėmė tokį prastą šalies biudžetą – gal laiku nebuvo priimti atitinkami sprendimai. Mūsų rajonui ateinantys metai bus sunkūs, ko gero, turės sustoti numatyti darbai. Išbristi iš 5 milijardų biudžeto deficito bus sunku, nes padengti tokias skolas ne vienerių metų reikalas. „Netikiu kai kurių aukštų valdininkų kalbomis, kad kitais metais mums jau išauš saulėtas pavasaris. Tikriausiai gerų naujienų dar teks ilgokai palaukti“, – sakė A. Zulonas.

„Tokia skylė biudžete rodo, jog gyvename ateities kartų sąskaita. Dabartinis biudžetas orientuotas tik į išmokų, pensijų mažinimą. Kai mažėja vidinis vartojimas, automatiškai kenčia visa ekonomika, – komentavo situaciją Tarybos narys Virginijus Andrijauskas. – Pastangų, kad mūsų šalies prekės dėl mažesnio PVM mokesčio ar mažesnių akcizų pamažu taptų konkurencingos su kitų Europos Sąjungos šalių prekėmis, nesimato“.

Anot Virginijaus Andrijausko, didindami mokesčius, mes kertame šaką, ant kurios sėdime. Išbristi iš skolų ir tokio didelio biudžeto deficito galima tik tada, kai atsigaus mūsų ekonomika. Kai bus suformuotas šalies biudžetas, bus formuojamas Savivaldybės biudžetas. Kitiems metams jis planuojamas 10 milijonų mažesnis. Šiais metais rajono biudžetas buvo 55 milijonai, o kitais metais gali būti tik maždaug 45 milijonų. Tai reiškia, kad teks mažinti kai kurias išlaidas. Mažinti galima tik tas, kurias galima – kultūros, sporto. Negalime mažinti medicinos, švietimo išlaidų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video