2024/05/18

Į kaimo parduotuvę – duonos, kruopų ir alaus

Ne retai išgirstame dejuojant didžiųjų prekybos centrų vadovus dėl itin sumažėjusio pirkimo. Tačiau jų šešėlyje iki šiol buvusios smulkios kaimo parduotuvėlės išgyvena pačius sunkiausius metus. Jų apyvarta krito beveik 30 procentų, o vidutinis pirkėjo krepšelis jau tesudaro vos 12 litų. Už tokius pinigus kaimo žmogus nusiperka duonos, kruopų, pieno produktų ir neretai dar įsimeta „pūslę“. Beveik mirtinai stojo pramoninė prekyba – neatlaikiusios sunkmečio situacijos po vieną iš rinkos pasitraukia tokių prekių parduotuvės.

Pirkėjo krepšelis 12 litų

Dažnas ratuotas kaimietis jau įprato rimtai apsipirkinėti didžiuosiuose miesto prekybos centruose. Čia vilioja platus pasirinkimas ir begalės nuolaidų. Tačiau skubiu atveju labai pasitarnauja ir vietinės kaimo parduotuvytės. Kurios iki šiol, nors ir kęsdamos didžiulę miesto prekybos gigantų konkurenciją, po truputį sukdavo savo mėnesinę apyvartą.

Tačiau sunkmetis smogė nemažą smūgį kaimo prekybininkams. Kalbintų verslininkų duomenimis, po krizės apyvarta smuko beveik trečdaliu. O iš lentynų jau galima išimti kai kurias iki šiol sėkmingai pirktas prekes.

„Šiandien mūsų pirkėjai apsiriboja duonos kepaliuku, kruopomis, ir dar alaus buteliu. Beveik visai sustojo pramoninių prekių pirkimas. Vieno pirkėjo krepšelis vidutiniškai dabar tesiekia 12 litų. Tokio mažo jo dar niekad nebuvo. O artėjant šildymo sezonui laukiame dar didesnio taupymo“, – apie itin suprastėjusią prekybą su „Kupiškėnų mintimis“ kalbėjosi bendrovės „Bočiupis“ direktorius Vilius Valintėlis.

Kai kurių prekių atsisako

Penkiolika parduotuvių turinti bendrovė nuo krizės pradžios pajuto 20 procentų apyvartos kritimą. Labai sumažėjo ir pirkėjų skaičius. Šiuo atveju didžiąją jų dalį nuviliojo didieji prekybos centrai. 15 – 20 procentų viliojančioms jų akcijoms pasipriešinti mažosios parduotuvės nepajėgios. Tačiau V. Valintėlio nuomone, didelį vaidmenį dėl prarastų klientų suvaidino ir nepagrįsta žmonių nuomonė, kad vietos parduotuvėje prekių kainos visuomet didesnės nei prekybos centruose. Tačiau, pasak pašnekovo, taip nėra, pavyzdžiui – duonos produktai „Bočiupio“ tinklo parduotuvėse kainuoja pigiau. Be to, čia atsirado nemažai lenkiškos gamybos produktų. Nereikia manyti, kad šios prekės yra nevertos dėmesio – jos ir pigesnės, ir geros kokybės.

Nors ir keista, į kaimo parduotuves sunkmečiu itin plūstelėjo prekių tiekėjai. Tačiau smulkieji verslininkai dažnai priversti atsisakyti jų pasiūlymo.

„Pasiūla labai išaugo. Dažnai sulaukiame duonos tiekėjų, tačiau esame priversti mažinti tokius pirkimus. Apskritai kai kurių prekių net nebeimame, dabartiniu metų laiku sustabdėme prekybą „Kalnapilio“ alumi, kai kuriais vaisvandeniais. Jų niekas nebeperka.

Tačiau sunkmečio užspaustas „Bočiupio“ tinklas nežada trauktis ir netgi artimiausiu metu ketina atidaryti naują parduotuvę Skapiškyje. Tačiau šis žingsnis, pasak V. Valintėlio, labiau akcentuojamas kaip socialinė pagalba kaimo žmogui. Mat prie šių planų prisideda ir bankas, ir Kupiškio darbo birža, kuri suinteresuota gyventojų įdarbinimu naujoje parduotuvėje.

Mažina darbuotojų skaičių

Ne itin optimistiški buvo ir kitų prekybos įmonių vadovai. Mažesne prekyba nesidžiaugė ir verslininkė Danutė Paluckienė, turinti net tris parduotuves Subačiuje. Išsilaikyti su tokiu skaičiumi prekyviečių nedideliame miestelyje jai nėra lengva, tačiau uždaryti bent vieną iš parduotuvių moteris nežada. Sunkiomis sąlygomis išgyventi čia bandoma mažinant darbuotojų.

D. Paluckienė tikisi išsilaikyti, tačiau per vasarą 27 procentais sumažėjusi prekyba neduoda ramiai miegoti. Šiandien verslininkė daugiausia orientuojasi į svarbiausių kasdienių maisto produktų prekybą. Jos parduotuvėje, kaip ir kitur, labai sumažėjo pramoninių prekių pardavimas, nebe taip domimasi brangesniais konditerijos gaminiais.

Verslininkė neslepia, kad jos parduotuvėse gyvuoja prekyba į skolą. Tačiau kai apyvarta mažėja, skolininkų sąrašas trumpėja. „Čia jokia paslaptis – daug kur taip daroma. Juk kartais norisi padėti sunkiai besiverčiančiam doram žmogui. O tokių yra net ir tarp mokytojų. Bet mūsų galimybės dabar tam ypač ribotos“, – sakė D. Paluckienė.

Vyksta autoparduotuvės

Tačiau su skolininkais visai neprasideda verslininkas Žilvinas Vareika. Nors, anot jo, sunkmečiu žmonių, norinčių pirkti į skolą daugiau, prasidėti su jais neverta, nes pinigai taip ir negrįžta.

Keletą parduotuvių Kupiškio rajone turintis įmonės direktorius šiandien skaičiuoja trečdaliu mažesnę prekybos apyvartą. Tačiau į neviltį vyras nepuola.

Dalį gaunamo pelno neša po Kupiškio ir kaimyninius rajonus važinėjanti autoparduotuvė. Jos atokiuose kraštuose labai laukiamos, nors prekyba ir čia sumenkusi.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video