2024/05/18

Mero pavaduotojui gresia interpeliacija

Išspausdinus straipsnį apie du rajono mero pavaduotojo Aido Mikėno darbus Savivaldybėje ir mokykloje, kilo ir viešos, ir paslėptos diskusijos. Politikai bei oficialius postus užimantys valdininkai nevienodai įvertino situaciją.

Pateikiame kelis vertinimo variantus.

Konservatoriai pradėjo savo tyrimą

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos rajono skyriaus tarybos narys Dainius Bardauskas pasakojo, kad konservatoriai dėl mero pavaduotojo darbo pradėjo savo tyrimą, kuriame bus paliesta ir daugiau klausimų. Apie tyrimo rezultatus politikas žadėjo informuoti, kai bus gauti atsakymai į visus jiems rūpimus klausimus.

Kalbėdamas apie tą informaciją, kuri buvo paskelbta „Kupiškėnų mintyse“, D. Bardauskas sakė, kad į šią istoriją galima būtų pažvelgti iš dviejų pusių – etinės ir teisinės.

Pasak politiko, mero pavaduotojo statusas Savivaldybėje darosi gana įdomus. Teisinimasis, kad du darbai netrukdo vienas kitam, yra neįtikinami. Mero pavaduotojas rajone kuruoja kultūrą, švietimą, sportą, todėl yra didelė tikimybė ne taip retai susilaukti kitų Lietuvos miestų ir rajonų delegacijų ar svečių iš užsienio. Vyksta kažkokie kiti priėmimai ar renginiai, kuriuose mero pavaduotojas privalo dalyvauti. Juk visa tai gali vykti ir tuo metu, kai A. Mikėnas turi būti mokykloje. Kas tada veda jo pamokas? Vaikai būna laisvi ar kas nors mokytoją pavaduoja? Ar tie pavadavimai oficialūs ar ne? Kas už tai gauna pinigus?

Tokių klausimų iškyla labai daug.

Žvelgiant į problemą iš teisinės pusės, galima įtarti dokumentų klastojimą. Jei dvigubas mero pavaduotojo darbas būtų normaliai įformintas Savivaldybės darbo laiko apskaitos žiniaraštyje, t. y. jame atsispindėtų valandos, kai A. Mikėnas dirba mokykloje, būtų dar nieko. Dabar yra kitaip, o tai yra aiškus teisinis pažeidimas.

Konservatoriai dėmesį atkreipė ir į tai, kad A. Mikėnas tvirtina, jog mero pavaduotojo pareigų laikas nėra reglamentuotas, tačiau D. Bardauskas taip ir nesurado jokio dokumento, kur tai yra nurodyta. Be to, už papildomą darbo laiką Savivaldybės vadovams yra numatytas priedas.

D. Bardauskas pažeidimą įžvelgia ir tame, kad mero pavaduotojas kuruoja tą pačią sritį, kurioje pats dirba mokytoju. Tokiu atveju jis gali užsimerkti prieš kai kuriuos dalykus, kurių nevertėtų matyti.

Politikas mano, kad šita istorija tikrai turės tęsinį. Paklaustas, kuo, jo manymu, tai turėtų pasibaigti, D. Bardauskas sakė, kad yra keli variantai. Pirmiausia, A. Mikėnas turėtų susiprasti ir garbingai atsisakyti vienų iš savo pareigų. Jei taip neįvyks, opozicija turėtų rasti savyje jėgų ir stiprybės inicijuoti interpeliaciją.

Pirmininkas teisina bendrapartietį

Darbo partijos rajono skyriaus, kuriam priklauso ir A. Mikėnas, pirmininkas Virginijus Andrijauskas bandė teisinti kolegą. Jis sakė, kad mero pavaduotojui dirbti mokykloje įstatymai nedraudžia. Tai išsiaiškino ir Savivaldybė, ir pats A. Mikėnas.

V. Andrijauskas oponavo norintiems interpeliaciją rengti konservatoriams sakydamas, kad Anykščių meras, kuris yra konservatorius, taip pat dirba pedagoginį darbą.

Kalbėdamas apie Savivaldybėje pildomą darbo valandų žiniaraštį, V. Andrijauskas sakė, kad tos darbo valandos neturėtų persidengti. Tabelyje gal ir pažymėtos aštuonios mero pavaduotojo darbo valandos, bet jos nepersidengia su mokykloje dirbamomis valandomis, nes mero pavaduotojo darbo laikas nėra apribotas konkrečiu laiku. Jei žmogus per parą nedirbo daugiau nei 12 valandų, jokiam įstatymui neprieštaraujama.

Pasak V. Andrijausko, politikas kaip tik neturėtų dirbti nuo skambučio iki skambučio. Dirbti reikia tiek, kiek reikia. O jei jaunas ir energingas žmogus randa laiko dirbti ir tai, kas yra nedraudžiama, tai tegul dirba.

V. Andrijauskas sakė manąs, kad konservatoriai, užsimoję rengti interpeliaciją, pradeda ne nuo to galo. Jeigu jie mano, kad dabar galiojanti tvarka nėra gera, tegul pataiso įstatymus, juk dabar patys yra Seimo valdančiojoje koalicijoje.

Politikas dėstė, kad pedagogui svarbu neprarasti kvalifikacijos. Juk tiek mero, tiek mero pavaduotojo pareigos nėra amžinos. Po kitų rinkimų gali tekti grįžti į mokyklą, todėl derėtų išsaugoti darbinę praktiką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video