2024/05/18

Kurs psichologinės pagalbos telefonu darbo koordinavimo grupę

Gegužės mėnesį rajono Savivaldybėje buvo diskutuota dėl savižudybių prevencijos – tąkart savo mintis išsakė medikai, policijos pareigūnai, socialiniai darbuotojai, rajono vadovai. Buvo sutarta, kad diskusija bus pratęsta į ją pakvietus specialistus, galinčius patarti dėl psichologinės pagalbos teikimo telefonu.

Šią savaitę Savivaldybėje lankėsi Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacijos (LTPPTA) prezidentas Paulius Skruibis.

P. Skruibis, pristatydamas Asociaciją, sakė, kad ji buvo įkurta 1996 m., o 2000 m. priimta į Tarptautinę skubios telefoninės psichologinės pagalbos tarnybų asociaciją (IFOTES) tikrąja nare.

2001 m. LTPPTA dalyvavo kuriant valstybinę savižudybių prevencijos strategiją, 2002 m. pasirašė bendros veiklos sutartį su Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Mes vienijame 17 organizacijų, kurios teikia psichologinę pagalbą telefonu, – sakė P. Skruibis. – Šiuo metu veikia penkios pagalbos linijos: vaikų, jaunimo, suaugusių („Vilties linija“), moterų („Pagalbos moterims linija“) ir rusakalbių („Linija Doverija“). Visos linijos yra nemokamos, ir į jas galima skambinti iš visos Lietuvos“.

Asociacijos prezidentas susirinkusiems pasiūlė du variantus – kurti savo atskirą pagalbos liniją arba prisijungti prie jų. Prisijungus prie bendrosios pagalbos linijos, nebereikės atskiro telefono numerio, todėl sumažės išlaidų ne tik techninėms galimybėms, bet ir personalo mokymui.

Jeigu būtų kuriama atskira telefoninė psichologinės pagalbos linija, reikėtų didelio darbuotojų skaičiaus, kad pagalba būtų teikiama ne kelias valandas, o bent jau didesnę paros dalį.

Diskutuota ir kas dirbs prie pagalbos telefonų – savanoriai ar psichikos sveikatos profesionalai. Pasak P. Skruibio, abu variantai turi savo privalumų ir trūkumų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video