2024/05/21

Už išmetamas baterijas gali tekti brangiai mokėti

Sutvarkius alaus butelių supirkimo sistemą, tuščia tara patvoriais nebesimėto. Žmonės suprato, kad, nešdami butelius į supirktuves, jie ne tik neteršia aplinkos, bet dar ir atsiima dalį savo pinigų, kuriuos sumokėjo pirkdami alų.

Deja, kol kas dar ne visi žino, kur dėti atitarnavusias baterijas ir akumuliatorius, kuriais dabar užversti ir legalūs, ir nelegalūs šiukšlynai. Šios atliekos stipriai teršia gamtą, o dabar teršėjams yra numatytos pakankamai didelės baudos.

Vartotojų nežinojimas, kaip elgtis su išnaudotomis baterijomis, visiškai nestebina. Keisčiau yra tai, kad to nežino ir pardavėjos, kurios turėtų paaiškinti pirkėjams, ką daryti su šiomis atliekomis. Praėjusią savaitę į aplinkos apsaugos agentūrą paskambino vienos parduotuvės prekybininkė ir klausė, ką daryti tais atvejais, kai žmonės atneša išnaudotas baterijas. Moteris priėmė iš žmogaus tas baterijas, bet jokių nurodymų, kur jas dėti, parduotuvė neturi.

Rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjos pavaduotojas Rimantas Adomauskas „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad nuo praėjusių metų rugsėjo 26 dienos įsigaliojo aplinkos ministro įsakymas, kuriame yra nustatytos baterijų ir akumuliatorių vartotojų informavimo, šių atliekų surinkimo bei tvarkymo taisyklės. Tose taisyklėse yra numatyta, kaip turėtų elgtis ir gamintojas, ir platintojai, ir vartotojai.

Pagal atliekų tvarkymo sistemą, turi būti numatytos minėtų atliekų surinkimo vietos, bet jos nebūtinai privalo būti ten pat, kur ir parduodami šie gaminiai. Surinkimo vietos turėtų būti kuriamos pagal gyventojų tankumą. Pavyzdžiui, didžiuosiuose miestuose 800 gyventojų turi tekti viena surinktuvė, mažesniuose miesteliuose ir kaimuose 1000 gyventojų turi tekti viena baterijų ir akumuliatorių atliekų surinkimo vieta.

Pagal įstatymą, šių produktų platintojai privalo dalyvauti atliekų surinkimo sistemoje ir prekybos vietoje nemokamai priimti vartotojų atiduodamas akumuliatorių ir baterijų atliekas bei grąžinti tiekėjams. Gamintojai ir importuotojai privalo užtikrinti, kad būtų sukurtos šių atliekų surinkimo sistemos.

Platintojai negali iš vartotojų reikalauti, kad šie, atidavę senas baterijas, būtinai turėtų pirkti naujas. Už tokį reikalavimą net yra numatyta bauda nuo dviejų šimtų iki tūkstančio litų.

R. Adomauskas sakė, kad vartotojas, grąžindamas baterijas ar akumuliatorius, pinigų negaus, bet sutaupys kitu būdu. Jeigu žmogus pavojingas atliekas mes į konteinerius ar pats veš į sąvartyną, jis gali būti nubaustas pakankamai didelėmis baudomis nuo šimto iki šešių šimtų litų.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video