2024/05/18

Medžioklės sezonas prasidėjo

Lietuvoje prasidėjo medžioklės sezonas. Iki vasario mėnesio pradžios bus galima medžioti daugelį žvėrių.

Kokiomis nuotaikomis mūsų rajono medžiotojai pradėjo medžioklės sezoną, teiravomės Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus valdybos pirmininko Bronislovo Domžos.

Medžiotojų globėjas

Lietuvių pagonių medžioklės deivė buvo Medeinė. Romėnai turėjo medžioklės deivę Dianą, o graikai – Artemidę. Įsigalėjus krikščionybei, medžioklės diena sutapatinta su Šv. Huberto varduvėmis. Šv. Hubertas laikomas medžiotojų globėju.

Šiais metais gana sėkminga medžioklė, skirta Šv. Huberto dienai paminėti, buvo Šimonių būrelio medžiotojams. Jie sumedžiojo net 14 šernų, lapę ir elnio jauniklį. „Tokia sėkminga medžioklė pirmą kartą. Kad per vieną medžioklę kristų tiek šernų, dar nebuvo“, – sakė Šimonių būrelio vadovas Virginijus Uldukis.

Žvėrių padaugėjo

Pasak Bronislovo Domžos, jaučiamas šernų, lapių, tauriųjų elnių ir briedžių pagausėjimas. „Štai neseniai už sumedžiotus šernus medžiotojams labai dėkojo vienos sodybos šeimininkai, nes žvėrys buvo padarę nemažų nuostolių, – sakė B. Domža. – Didelė problema ir su vilkais. Šių plėšrūnų pastaruoju metu priviso gana daug – apie jų padarytus nuostolius buvo ne kartą kalbėta. Deja, vilkus medžioti galima tik nuo gruodžio 1 d. iki balandžio 1 d. Taip yra todėl, kad pagal Europos Sąjungos įstatymus juos turime saugoti. Kai kuriose ES šalyse jų gal ir mažai, bet pas mus – netrūksta“.

Pasak medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus valdybos pirmininko, visus metus galima medžioti plėšriuosius gyvūnus: lapes, usūrinius šunis, kiaunes. Lapių padaugėjo todėl, kad pastaraisiais metais aktyviai buvo vykdoma vakcinos nuo pasiutligės prevencija.

Kiškių pagausėjimo nesijaučia. To priežastimi gali būti ir gandrai, gervės ar suopiai, kurių taip pat daugiau. Šie paukščiai mėgsta pasmaguriauti mažais kiškučiais.

Paukščių gausa rodo, kad mūsų gamta gana švari, įvairiais pesticidais neužteršta. B. Domža lankydamasis Danijoje sužinojo, kad toje šalyje gandrai yra retenybė. Ten ir užterštumas, ir vėjo jėgainės, kurių yra labai daug, neleidžia veistis gandrams. Beje, šernų danai taip pat nebeturi. Jie buvo išnaikinti sąmoningai – buvo bijomasi, kad kiaulės neužsikrėstų maru, nes dauguma ūkininkų turi kiaulių ūkius.

Didelė problema – kiekvienais metais vis didėjantis keliuose žūstančių žvėrių skaičius. Šiais metais vien ant Utenos link vedančio kelio žuvo 3 briedžiai. Neseniai „Vidugirių“ medžiotojų būrelis rado prie kelio partrenktą nebegyvą briedį. „Mes ne kartą prašėme, rašėme raštus įvairioms institucijoms, kad atkreiptų dėmesį į šią problemą ir atitvertų pavojingas vietas prie kelių, tačiau kol kas jokių rezultatų, – sakė B. Domža. – Juk nukenčia ne tik žvėrys, bet ir žmonės, o patirtų nuostolių niekas neatlygina“.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video