2024/05/18

Kai prireikia advokato pagalbos

Gyvenimo ritmui vis įgaunant didesnį pagreitį, sunku išsiversti be kvalifikuotos teisinės pagalbos. Šiuo metu Kupiškyje yra tik vienas advokatas – Jonas Algimantas Pakarklis, galintis atstovauti administracinėse, civilinėse ir baudžiamosiose bylose.

Būti advokatu – nelengva

Prakalbus apie reikalavimus asmenims, norintiems būti advokatais, J. A. Pakarklis sakė, kad jam laikyti kvalifikacinio egzamino nereikėjo, nes buvo išlaikęs teisėjo kvalifikacijai reikalingus egzaminus.

Pagal naująją tvarką, asmuo, norintis būti advokatu, Advokato kvalifikacinių egzaminų komisijai turi pateikti dokumentą, patvirtinantį teisės magistro arba teisės bakalauro, arba teisininko profesinį kvalifikacinį laipsnį, turėti ne mažiau kaip 5-erių metų teisinio darbo stažą, būti nepriekaištingos reputacijos.

Advokato kvalifikacinių egzaminų testą sudaro 30 klausimų ir trys atsakymų į kiekvieną klausimą variantai. Testui atlikti skiriama 30 minučių. Atliekant testą naudotis teisine literatūra, užrašais ar kitomis pagalbinėmis informacinėmis ar ryšio priemonėmis draudžiama.

Darbo nestinga

„Advokato praktika Kupiškyje užsiimu nuo 1995 metų, – trumpai save pristato J. A. Pakarklis. – Kiekvienas laikmetis įneša savas korekcijas – ne išimtis ir advokato darbe. Žmonės išvyksta gyventi ar dirbti į užsienį, todėl padaugėjo bylų, kuriose Lietuvoje advokatas įgaliojamas tvarkyti santuokos nutraukimo ar kitokio pabūdžio bylas. Aš taip pat teikiu ir nemokamą antrinę teisinę pagalbą, bet kuriuo paros metu galiu būti kviečiamas apklausiant įtariamuosius policijoje, todėl darbo tikrai netrūksta. Suprantama, kiekvienas nori, kad jo byla ar kiti teisiniai reikalai būtų sprendžiami kuo greičiau, bet nevisada taip padaryti pavyksta“.

Padarytos klaidos – brangiai kainuoja

Anot advokato, kartais žmonėms prieš priimant sprendimus dėl pirkimo-pardavimo, turto dovanojimo sutarčių, reikėtų nepatingėti pasitarti su advokatu. Štai teko spręsti, kaip padėti žmogui įkliuvusiam į paties sau pasispęstus spąstus. Motina sūnui dovanojo namą, kurį sūnus vėliau sugalvojo grąžinti. Pasirodė, kad tai padaryti ne taip jau paprasta, nes šeimoje auga nepilnamečiai vaikai, todėl reikia teismo leidimo.

Paskolinant pinigus irgi reikėtų pasitarti su advokatu. Nors iki 5 000 Lt galioja ir žodinis susitarimas, tačiau paskui gali iškilti visokių keblumų – įrodyk teisme, kad taip tikrai buvo sutarta, ar abu – skolintojas ir besiskolinantysis – teisingai ir vienodai suprato skolos grąžinimo sąlygas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video