2024/05/20

Recepto iš Vilniaus neatvežė

Rajono savivaldybėje lankėsi Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) darbuotojai, kurie rajono politikams ir savivaldybės tarnautojams išaiškino ne vieną teorinį klausimą, bet recepto, kaip sukurti rajone etikos komisiją, iš Vilniaus į rajoną neatvežė.

Atvykę VTEK patarėjas Artūras Paliušis ir VTEK Deklaracijų tvarkymo personalo skyriaus vedėjas Aleksandras Zinovičius kalbėjo apie dažniausiai šios komisijos nagrinėjamą problemą – viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktą.

Etikos komisijos rajone nėra ir neaišku, ar bus

A. Paliušis akcentavo, kad interesų konfliktas yra tokia situacija, kai privatus interesas gali lemti visuomeninius ar valstybinius interesus. Jei tik tokia galimybė atsiranda, tai jau ir yra konfliktas. Visai nebereikia laukti, kol ta galimybė bus realizuota. O nesprendžiami interesų konfliktai, kaip rodo praktika, veda į korupciją ir kitus nusikaltimus.

A. Zinovičius mokė politikus ir tarnautojus, ką, kodėl ir kada reikia deklaruoti. Paklaustas, kada visiems Lietuvos gyventojams reikės deklaruoti savo turimą turtą, A. Zinovičius sakė, kad Mokesčių inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba ir ne viena kita institucija spaudžia tiek Vyriausybę, tiek Seimą dėl visuotinio turto deklaravimo, bet iki šiol neaišku, kada bus išreikšta tokia politinė valia.

Pokalbis pasidarė aštresnis, kai svečiai paklausė, ar mūsų rajone yra sukurta etikos komisija. Tarybos narys Gintautas Mockus tuoj pat atsakė, kad jos nėra, nes neaiškūs komisijos sudarymo principai. Pagal dabar galiojančią tvarką, etikos komisijoje privalo būti bendruomenių atstovai. Čia ir prasideda painiava, dėl kurios iki šiol ta komisija nesukurta.

A. Paliušis pripažino, kad tikslumo komisijos sudarymo principams tikrai trūksta ir pasiūlė pasidomėti, kaip tos komisijos yra sukurtos gretimuose rajonuose. Svečių iš Vilniaus duomenimis, tokių komisijų nėra tik penkiuose ar šešiuose rajonuose. Kitur ta problema buvo išspręsta. Bendruomenių atstovai kai kuriuose rajonuose ne tik dirba etikos komisijose, bet kai kur net joms vadovauja, o politikai ir valdininkai yra tik eiliniai komisijų nariai.

VTEK darbuotojai papriekaištavo kupiškėnams, kad neužtenka konstatuoti, jog kažkas yra blogai ar ne visai tikslu, reikia pasiūlyti sprendimus.

Į tai G. Mockus atsakė, kad paprasčiausiai būtų galima atsisakyti bendruomenių atstovų komisijose, ir viskas būtų aišku, kaip iki šiol buvo. Svečiams nepasirodė, kad tai yra geras problemos sprendimo būdas, nes dėl bendruomenių atstovų dalyvavimo komisijose buvo ilgai diskutuota ir dabar niekas tos nuostatos nesiims atšaukinėti.

Apie bendruomenių atstovų dalyvavimo komisijoje neaiškumus kalbėjo ir Vytautas Mockus. Jis sakė, kad valdančiajai daugumai tos komisijos iš viso nereikia, todėl jai patogu pasislėpti už ne iki galo išaiškinto klausimo. Tuo tarpu opozicija neturi svertų, kaip galėtų lemti komisijos sukūrimą.

Galimi įvairūs susitarimai

Po susitikimo “Kupiškėnų mintims„ kalbėdamas apie sumanymą į Etikos komisijas įtraukti bendruomenių atstovus, A. Paliušis sakė, kad tai buvo padaryta dėl demokratijos. Jis sakė, kad politikoje yra daromos įvairios koalicijos, sąjungos. Yra tikimybė, kad skirtingų politinių partijų politikų interesai gali sutapti tam tikrais klausimais ir gali viršyti moralinius etinius interesus. Žmogus iš šalies situaciją mato šiek tiek kitaip. Todėl jei jis pamatys kokius nors susitarimus ar kitokius pažeidimus, bendruomenės narys gali tai paviešinti, nebijodamas, kad tai pakenks jo politinei karjerai. Tam tokie žmonės etikos komisijose ir reikalingi.

Klausantis šių VTEK patarėjo samprotavimų, dar kartą pagauni save galvojant, kad ne tik Seimo nariai yra gerokai atitrūkę nuo tikrovės. Vilniaus teoretikai irgi kuria gal ir neblogas teorijas, bet kažin, ar jiems svarbu, kad tos teorijos iš esmės praktikoje sunkiai pritaikomos.

Sudėtingesnė padėtis pasienyje

A. Paliušis “Kupiškėnų mintims„ pasakojo, kad daugelyje rajonų savivaldybių yra pastebėjęs tą pačią problemą. Vietos politikai nori, kad kažkas atvažiuotų ir už juos priimtų sprendimus. Tuo tarpu savivalda tam ir yra, kad žmonės bent jau bandytų problemas spręsti vietoje. Jei savivaldos žmonės patys nesugeba susiburti ir priimti sprendimų, viršuje už juos niekas tų problemų neišspręs.

Kalbėdamas apie konkrečius etikos pažeidimus, kuriuos VTEK nagrinėjo atskirose savivaldybėse, A. Paliušis sakė, kad dažniausiai Tarybų nariai nėra piktybiški. Pažeidimai atsiranda greičiau dėl įstatymų nežinojimo.

Kupiškio rajonas tarp dažniausiai etikos pažeidimus darančių nepapuola. Pasak A. Paliušio, labiausiai įtempta situacija yra pasienio rajonuose, nes ten yra daugiau įvairiausių interesų, susijusių su prekių srautais ir kitais pasieniui būdingais reikalais.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video