2024/05/18

Solidaus amžiaus sulaukusi Subačiaus vidurinė mokykla išaugo į gimnaziją

Šie mokslo metai (2006-2007 m.m.) Subačiaus vidurinei mokyklai – jubiliejiniai. Nuo pirmosios išleistos abiturientų laidos prabėgo 60 metų. Su šia gražia sukaktimi sutampa dar vienas reikšmingas faktas – mokykla tampa gimnazija.

Viešas kokybiško ugdymo pripažinimas

Lapkričio 30 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje buvo paskelbta, jog Subačiaus vidurinės mokyklos vykdoma vidurinio ugdymo programa akredituota. Akreditavimas – valstybinio lygio vertinimas, kurio metu uždedamas kokybės ženklas ir suteikiama teisė tapti gimnazija. Akreditacijos tikslas – visiems mokiniams užtikrinti kokybiškas sąlygas įgyti vidurinį išsilavinimą. Mokyklos steigėjas akredituotos mokyklos pagrindu steigia gimnaziją.

Kaip vienus iš svarbiausių kriterijų vertinant mokyklą, galima paminėti ugdymo turinio ir formų pasirinkimo galimybes joje, pagalbą mokiniams, ugdymo proceso aprūpinimą, ugdymo įstaigos vadovų ir pedagogų pasirengimą, mokinių pasiekimus (dalyvavimas olimpiadose, brandos egzaminų rezultatai ir pan.), kiek mokykla sutelkia tiek materialinius, tiek intelektualinius išteklius kokybei gerinti ir t. t. Akreditacija padeda tobulinti vidurinio ugdymo kokybę, skatina mokyklų steigėjus pagerinti mokymo bazę, pasirūpinti mokytojų kvalifikacijos tobulinimu ir siekti geresnių ugdymo rezultatų.

Subačiaus vidurinės mokyklos direktorė Janina Ivanovienė pripažįsta, jog pasiruošimas akreditacijai – sunkus dalykas. Ugdymo įstaiga penkerius šešerius metus ėjo gimnazijos link. Tai buvo numatyta ir mokyklos vizijoje. Iš pradžių šioji skelbė apie efektyviai dirbančią vidurinę mokyklą, besiruošiančią vidurinės mokyklos akreditacijai. Po kiek laiko vizija jau skambėjo taip – siekti gimnazijos statuso užtikrinant aukštą mokymo ir mokymosi kokybę, padedant mokiniui mokytis ir bręsti kaip asmenybei, skatinant ugdymo kaitą įvairaus amžiaus, gabumų ir interesų mokinių poreikių tenkinimui, tobulinant mokytojų gebėjimus planuoti ugdymo procesą.

Išauginti į gimnaziją

Paskutinius dvejus metus nuosekliai eita to link. Prašymą akredituotis mokykla 2004 m. pateikė rajono Kultūros ir švietimo skyriui. Šis tolimesnius veiksmus derino su apskritimi. Iš anksto buvo suderintas akreditacijos planas, grafikai, mokykla studijavo ugdymo proceso akreditacijos kriterijus, žinojo, ko iš jos bus reikalaujama. Nors šių mokslo metų pradžioje vykusių tikrinimų grafikus ugdymo įstaiga žinojo nuo sausio pradžios, vis tik nerimo buvo. Mokyklos pedagogai, sudarę akreditavimo grupes kiekvienai vidurinio ugdymo programos akreditacijos sričiai pradėjo vykdyti vidinę akreditaciją – pasitikrinimui, kaip atitinka keliamus reikalavimus. Apsilankiusi Kultūros ir švietimo skyriaus komanda subatėnų darbu nenusivylė.

Rugsėjo pradžioje ugdymo įstaiga sulaukė komisijos iš Panevėžio apskrities, kuri patikrino pirmą vidurinio ugdymo programos akreditacijos kriterijų „11-12 klasių mokinių mokymosi sėkmingumas ir pasiekimai“. Mokykla surinko pakankamą balų, reikalingų akreditacijai pradėti, skaičių. Pristatė strateginį planą, kitus reikalingus dokumentus apskričiai.

Rugsėjo 18 d. atvykusi dirbti į mokyklą komisija jos vykdomą vidurinio ugdymo programą vertino jau ir pagal visus kitus kriterijus. Septyni ekspertai dirbo penkias dienas, ne tik nagrinėjo dokumentus – atliko vidurinio ugdymo programos įgyvendinimo įvertinimą pagal akreditavimo kriterijų požymius, – bet ir bendravo su ugdymo įstaigos bendruomene.

Subačiaus vidurinė mokykla surinko 194 balus iš 262 galimų. Per spalio pabaigoje apskrityje vykusį Panevėžio apskrities vidurinio ugdymo programų akreditavimo koordinavimo komisijos posėdį buvo priimtas nutarimas teikti akreditacijos pažymas ir ataskaitas Vidurinio ugdymo programos akreditacijos komisijai Švietimo ir mokslo ministerijoje. Lapkričio 30 d. mokyklos vadovė, Kultūros ir švietimo skyriaus, apskrities atstovai buvo pakviesti į ją. Alvydas Puodžiukas paskelbė, jog mokyklos vykdoma vidurinio ugdymo programa akredituojama ir pasveikino tapus gimnazija.

Veiks visos ugdymo pakopos

Kada Subačiaus vidurinę mokyklą oficialiai galėsime vadinti gimnazija? Pasak J. Ivanovienės, dabar ruošiami gimnazijos nuostatai. Juos bei mokyklos statusą turi patvirtinti rajono Savivaldybės taryba. Tačiau pakili vaikų, pedagogų nuotaika ugdymo įstaigoje jaučiama jau dabar.

Beje, būtina paminėti, jog Subačiuje įsteigus gimnaziją, nenukentės nė vieno amžiaus tarpsnio mokiniai – čia veiks pilna gimnazija su visomis pakopomis: pradiniu, pagrindiniu bei viduriniu ugdymu. Ateityje planuojama teikti ugdymo paslaugas ir jaunimui, vyresniam kaip 18 metų.

Daugiausia balų akredituojantis subatėnams davė pagalba mokiniams, besimokantiems pagal vidurinio ugdymo programą. Mokiniams Subačiaus vidurinėje mokykloje teikiama veiksminga pedagoginė, specialioji pedagoginė, psichologinė ir informacinė pagalba. Direktorė džiaugiasi, jog labai gerai įvertinta buvo ir mokyklos kultūra, pagirta profesinio orientavimo sistema, biblioteka, apsirūpinusi visomis reikalingomis priemonėmis, turinti 20 vietų skaityklą, 4 vietas darbui su kompiuteriais.

Mokykla kelia sau didelius tikslus. Pirmas prioritetas – ugdymo kokybė. Siekiama mokyklą modernizuoti, kompiuterizuoti, aprūpinti pedagogų darbo vietas moderniomis techninėmis priemonėmis. Šiuo metu kompiuteriai pedagogams padeda organizuojant ugdymo procesą septyniuose kabinetuose.

Didelis dėmesys kreipiamas ir į mokytojų kvalifikaciją. Aukštąjį išsilavinimą turi 97 proc. pedagogų, mokykloje dirba 6 mokytojai metodinininkai, viena ekspertė. 20 pedagogų neseniai tobulino gebėjimus ir įgijo informacinių komunikacinių technologijų pažymėjimus. Mokyklos pedagogų komanda dalyvauja projekte „Besimokančių mokyklų tinklas“. Dar viena prioritetinė mokyklos sritis – bendravimas, partneriškų ryšių palaikymas su socialiniais partneriais, kaimo bendruomenėmis. Ypač šilti mokyklos ir Lukonių, Tiltagalių, Jasvilonių bendruomenių santykiai. Mokykloje vyksta bendruomenės dienos, su jomis bendraujama per išvažiuojamuosius tėvų susirinkimus. Jei į juos, vykstančius mokykloje, susirenka nedaug tėvų, tai mokytojams atvykus į vietą – gausiai dalyvauja.

Mokykla didžiuojasi savo auklėtiniais

Lietuvių kalbos institutas, kurio direktorius ilgą laiką buvo šviesaus atminimo mokyklos auklėtinis A. Vanagas, padeda organizuoti tradicines metines lietuvių kalbos konferencijas. Prireikus vienaip ar kitaip padeda Subačiaus kuro bazė, gražiai bendraujama su kultūros namais, biblioteka, Subačiaus vaikų lopšeliu-darželiu, metodinės dienos rengiamos kartu su Biržų B. Sruogos gimnazija, palaikomi ryšiai su kitomis šalies mokyklomis.

Pagal projektą „Drąsinkime ateitį“ pernai Subačiaus vidurinėje mokykloje buvo organizuoti aštuoni susitikimai su žymiais kraštiečiais: Romualdu Karazija, Dalia Dilyte-Staškevičiene, Laima Užaite, Zina Paškevičiene, Violeta Mičiuliene ir kt. Šiemet mokiniai turėjo galimybę pabendrauti su Žemės ūkio universiteto doktorante, tyrinėjančia bites, Renata Montviliene, planuojamas susitikimas su TEO specialistu Valdu Šateika. Direktorė J. Ivanovienė sakė, jog dar šį mėnesį su mokiniais, jų tėvais, pedagogais žada pabendrauti ir apie psichinę sveikatą pakalbėti buvęs šios mokyklos auklėtinis Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro direktorius, psichiatras psichoterapeutas Raimundas Alekna.

Mokykla didžiuojasi ne tik savo auklėtiniais pirmos laidos abiturientais aktoriumi Algimantu Masiuliu, Algimantu Ažusieniu, bet ir dabartinės kartos ugdytinių pasiekimais: Oneidos Kunsungos pelnyta pirma vieta respublikiniame skaitovų konkurse, Deimanto Sakalausko – III vieta tarptautinėse šaudymo varžybose Estijoje, Ilona Kumštytė – respublikinio konkurso „Skiriu mokytojui“ nugalėtoja. Beje, mokinių pasiekimams įvairiose srityse išvardyti reikėtų rašyti atskirą straispnį.

Direktorė džiaugėsi gerai, kaip savivaldos organu, veikiančia mokyklos taryba, aktyvia mokinių taryba. Subačiaus vidurinėje mokykloje, kaip ir kitose ugdymo įstaigose, vykdomi prevenciniai projektai, rengiamos vaikų nusikalstamumo ir prevencijos programos, organizuojamos vasaros poilsio stovyklos, mokiniai noriai dalyvauja edukacinėse programose. Mokykloje veikia vaikų dienos centras.

Darni ir draugiška bendruomenė

Aktyvi, įvairius pomėgius atitinkanti, mokinių saviraišką, iniciatyvą ir polinkius plėtojanti, puoselėjanti kultūrines, etnines tradicijas popamokinė veikla. Mokiniai dalyvauja jaunųjų šaulių, gitaristų, giedotojų, dailės, informatikos, sporto, jaunųjų literatų, šokių ir kt. būrelių veikloje, dainuoja, muzikuoja ir šoka etnografiniame ansamblyje „Kumponiukas“. Mokykloje veikia pianino klasė, užsiėmimus veda Lina Burokienė, vaikams nereikia važinėti į Kupiškio muzikos mokyklą.

Minorinės gaidelės pasigirsta kalbant apie mokyklos renovaciją. Ši ugdymo įstaiga nerenovuota nuo 1969 m., seni langai lemia dideles kainas už šildymą. Sporto salė – viena iš mažiausių rajone, subatėnai dalyvaudami sporto varžybose kitose mokyklose kone pasiklysta jų sporto salėse. Tačiau yra ir smagių dalykų. Direktorė pasidžiaugė šiemet pakeistu mokyklos stogu, baigiama sutvarkyti aktų sale, suremontuotais persirengimo kambariais, galimybe vaikams apsiprausti po kūno kultūros užsiėmimų.

Šiuo metu po Subačiaus vidurinės mokyklos stogu – 38 mokytojai, 331 mokinys (11-12 klasėse mokosi 48 mokiniai). Priešmokyklinio ugdymo grupę lanko šeši vaikai. „Jaunos dvasios mokytojų kolektyvas kur reikia – kaip mūras. Didesnės kadrų kaitos nėra. Šiemet kolektyvą papildė anglų kalbos specialistė Neringa Kalvelytė“, – darnia ugdymo įstaigos bendruomene džiaugėsi mokyklos vadovė Janina Ivanovienė, pati baigusi šią ugdymo įstaigą, joje dirbanti nuo 1981 m., o direktorės pareigas užimanti nuo 1999-ųjų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video