2024/05/18

Šiluma pabrango. Kodėl? (skaičių ir nuomonių ekvilibristika) (2)

Praėjusią savaitę “Mintys„ rašė apie dviejų verslo įmonių, kurių sėkminga veikla yra suinteresuoti Kupiškio gyventojai, tarpusavio nesutarimus. Tąkart kalbintas rajono Savivaldybės administracijos vadovas Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad AB “Panevėžio energija„ ir AB “Simega„ derybos dar nesibaigė, todėl dar reikia palaukti ir neskubėti daryti ankstyvų sprendimų.

Šilumą gaminančios “Simegos„ ir ją vartotojams Kupiškyje pristatančios “Panevėžio energijos„ nesutarimų pagrindas yra skirtingas požiūris į kainą, kurią “Panevėžio energija„ turėtų mokėti “Simegai„ už parduodamą produktą.

Kupiškio gyventojai “Panevėžio energijai„ už šilumą pradėjo mokėti brangiau, o ši šilumos tiekėjai “Simegai„ tebemoka daugiau nei prieš penkerius metus aptartomis kainomis ir nepanašu, kad norėtų mokėti daugiau.

AB “Panevėžio energija„generalinio direktoriaus Vytauto Šidlausko paklausėme, kodėl šilumos vartotojai kupiškėnai jo įmonei turi mokėti brangiau už savo būstų apšildymą, jei šilumos gamintojams kupiškėnams panevėžiečiai moka tiek pat, kiek ir prieš penkerius metus?

V. Šidlausko pozicija buvo tokia: “Panevėžio energija„ yra juridinis asmuo, šilumą tiekiantis keliems rajonams ne vien tik Panevėžio apskrityje, todėl visuose aptarnaujamuose taškuose yra nustatoma viena kaina. Kitas dalykas – reikia pasižiūrėti, kas tai yra Kupiškis. Jis susideda ne tik iš rajono centro, bet ir Subačiaus, Noriūnų, Šepetos… Be to, ir pačiame Kupiškyje yra ne tik “Simega„, bet ir “Pergalės„ katilinė, kuri yra kūrenama skystomis dujomis.

Dabar yra pateiktas “Simegos„ pasiūlymas, kad reikia peržiūrėti šilumos kainas. Tai atsitiko po to, kai mes, vadovaudamiesi kainų sudarymo metodika ir Šilumos įstatymu, perskaičiavome kainas.

Dar reikia pasakyti, kad mes iš “Simegos„ nuperkame tik apie 50 procentų jų gaminamos šilumos energijos. Jie turi ir kitų pirkėjų.

“Simegai„ pasiūlėme, kad gruodžio mėnesį jie pateiktų savo skaičiavimus, dėl ko mes turėtume mokėti didesnę kainą. Derybos turi būti argumentuotos, su ekonomimiu pagrindimu. Suprantu, kad kiekvienas verslininkas turi teisę prašyti daugiau, bet turi pateikti ir pagrįstumą.„

V. Šidlauskas dar pabrėžė, kad kaip bepasibaigtų derybos tarp jo vadovaujamos bendrovės ir “Simegos„, nuo jų baigties niekaip nenukentės Kupiškio gyventojai. Mokestis už šilumą šį sezoną tikrai nesikeis. Kitais metais pagal Šilumos įstatymą ir nustatytą metodiką vyks bazinės kainos perskaičiavimas ne ilgesniam kaip penkerių metų laikotarpiui.

Kitai derybininkų pusei atstovaujantis AB “Simega„ generalinis direktorius Algimantas Sankauskas “Mintims„ taip pat pristatė savo poziciją: “Šilumos, kuri pasiekia žmogų, kaina susideda iš dviejų dedamųjų – transportavimo ir gamybos. Kupiškyje yra susiklosčiusi tokia situacija, kad transportavimas yra vieno ūkinio subjekto rankose, gamyba – kito. Paskutinis mokesčio už šilumą padidinimas Kupiškio gyventojams yra susijęs vien tik su kainos pakėlimu transportavimui. Visi puikiai suprantame, kad kuro ir elektros kainų kilimas pirmiausiai ir skaudžiausiai paliečia gamintoją, o ne šilumos transportuotoją ir perpaskirstytoją.

Aš nenoriu samprotauti apie Noriūnų, Šepetos ar kitas katilines, kurios nėra mūsų objektai, galiu kalbėti tik apie mūsų įmonę. Mes su “Panevėžio energija„ esame sudarę sutartį prieš penkerius metus. Per tą laikotarpį šiluminės energijos kainos nepadidinome nei centu, o gyventojai per tą laikotarpį prisimena ne vieną kainos pakilimą. Kol galėjome išsiversti su ta kaina, mes nebuvome kategoriški, neprašėme, kad mums reikėtų mokėti daugiau. Ir dabar mes nekalbame apie kažkokį nepamatuotą kainos padidinimą, o siūlome tartis dėl kainos, kurią mums nustatė Kainų ir energetikos kontrolės komisija 2003 metų vasario mėnesį. Ta kaina yra 9, 6 cento už kilovatvalandę. Tiek mes turime gauti iš savo pirkėjo. Dabar mes gauname 6, 9 cento (kainos nurodytos be PVM). Prieš penkerius metus mes dar galėjome verstis gaudami tokius pinigus, bet dabar kuras pabrango apie du kartus, elektros energija pabrango ženkliai, reikia mokėti dirbantiesiems kur kas didesnius atlyginimus, be to, teko įdarbinti penkis papildomus mechanizatorius, kurie dieną, naktį ir švenčių dienomis užtikrintų nepertraukiamą darbą, atsirado kitokių išlaidų.

Visa tai akivaizdžiai rodo, kad mūsų sąnaudos objektyviai išaugo. Nė viena gamybinė organizacija negali dirbti nieko nesukaupdama atsinaujinimui, nieko neuždirbdama. Dabartinė kaina, kurią mes prieš penkerius metus esame sutarę su “Panevėžio energija„, yra aiškiai per maža. Mes žinome, kad kitų panašaus dydžio miestukų katilinės, kurios šilumai gaminti naudoja mišrų kurą ar medžio drožles, už savo produkciją gauna žymiai daugiau. Todėl ta kaina, kurią mes dabar gauname, tiesiog negalime būti patenkinti.„

“Mintys„, prisilietusios prie abiejų besiderančiųjų pusių pulso, kol kas susilaiko nuo komentarų, tik netrukus pabandys pateikti prognozę, ko gali tikėtis kupiškėnai, jei dvi juos aptarnaujančios organizacijos taip ir nesuras bendros kalbos.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video