2024/05/18

“Sodros„ nuskriausti kupiškėnai pensininkai irgi netyli

Šiandien tarp šalies pensininkų, mitinguojančių Vilniuje, prie Seimo rūmų, yra žmonių ir iš mūsų rajono. Jie – ne atsitiktinai į šią minią įsimaišę asmenys, o specialiai atvykę ir atstovaujantys kupiškėnų iniciatyvinei grupei, susitelkusiai valdžios finansiškai nuskriaustų pensininkų interesams ginti.

Skriaudos nepamirš

Pasak kupiškėnų iniciatyvinės grupės atstovės Elenos Telyčėnienės, ne vienas šimtas mūsų rajono pensinio amžiaus žmonių, dirbusių 1994-2002 metais, yra netekę didelių sumų jiems teisėtai priklausiusios pensijos. Paprastam žmogui dabar jau sunku atsekti, kaip “Sodros„ tvarkytasi su piliečių pensijomis, kol šalies Konstitucinis Teismas pripažino, jog toks pensijų išmokėjimų koregavimas buvęs neteisėtas. Ši savotiška afera su nedarbingo amžiaus žmonių pinigais baigėsi prieš ketverius metus, tačiau nuo valdžios nukentėjusieji žmonės nenusiteikę šios skriaudos pamiršti ir reikalauja neteisėtai pasisavintus jų pinigus grąžinti.

Pasiskolino be atsiklausimo

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė ne kartą visuomenei yra teisinusis, jog tuo metu “Sodra„ buvo atsidūrusi labai sunkioje finansinėje būklėje ir kitos išeities, kaip sumažinti dirbantiems pensininkams jiems priskaičiuotąsias pensijas nebuvę. Tačiau per dešimtmečius sunkaus darbos užsidirbusiems kuklias pensijas asmenims liko nesuprantama, kodėl “Sodrai„, iš tos finansinės duobės iškopus, nesistengiama su apvogtais asmenimis atsiskaityti.

Biudžeto projekte apie skolą neužsimenama

Atkakliausieji teisybės ieškotojai pradėjo teikti prašymus administraciniams teismams ir paaiškėjus, kad šie piliečiai turi visas prielaidas laimėti prieš Valstybę, iš Vyriausybės pasigirdo pažadų neteisėtai pasisavintus pinigus žmonės grąžinti. Tuo lyg ir buvo pensininkų patikėta. Tačiau dabar vėl matyti, jog nuskriaustiems asmenims viltis atgauti tūkstančius litų jiems priklausiusios pensijos, blėsta, ir yra priversti apie patirtąją neteisybę kalbėti iš naujo. Juolab kad Seimui tvirtinti Vyriausybės pateiktame 2007 metų šalies biudžeto projekte lėšų atsiskaityti su apvogtaisiais pensininkais visai nenumatyta.

Pažadai – akims apdumti

Korespondentės pašnekovai akcentavo: keista, kad šalies aukščiausiųjų institucijų darbuotojų atmintis tokia trumpa. Visos partijos, ruošdamosios rinkimams į Seimą, savo programose tvirtina sieksiančios socialinės gerovės ir teisingumo, tačiau jų atstovai, tapę parlamentarais, ministrais, tuos pažadus žmonėms tuoj pat pamiršta ir rūpinasi asmenine bei savo vienminčių gerove.

Skaičiavo tūkstančius

Užsitarnautų pensijų dalies išmokų netekusių kupiškėnų susirinkime, įvykusiame praėjusį penktadienį Kupiškio kultūros centro vitražų salėje, iniciatyvinės grupės kvietimu, dalyvavo per trisdešimt suinteresuotų asmenų. Pasak juos sutelkusios ilgametės švietimo sistemos darbuotojos Elenos Telyčėnienės, tai gal tik vienas dešimtadalis tokios finansinės skriaudos rajono žmonių. Ir pavienės žmonių iniciatyvos išsireikalauti jiems neteisėtai neišmokėtų pinigų yra sveikintinos, – tvirtino “Mintims„ E. Telyčėnienė, – tačiau vis akivaizdžiau, kad viešas kalbėjimas per spaudą, mitingavimas gali būti veiksmingesni. Nesmagiai turėtų jaustis įstatymų pataisų, susikertančių su šalies Konstitucijos straipsniais, priėmėjai ir tokių pataisų inicijuotojai.

Susirinkimo dalyvės E. Telyčėnienė, Jūratė Sipavičienė žiniasklaidai sakė, jog joms neišmokėtų pensijų susidarė daugiau kaip po septynis tūkstančius litų, tokią pat skriaudą patyrė ir Aldonos Jonuškienės šeima. Ne po vieną tūkstantį litų priklausiusios pensijos neteko Stasys Algimantas Baltušnikas, Romualda Bugailiškienė, Leonardas Vingelis, Alfredas Kemeklis, Aldonė Lauckienė ir daugelis kitų.

Kiek atskaičiuota pensijos – paslaptis

Ne vienas iš korespondentės pašnekovų prisipažino, jog tiksliai ir nežinantis, kiek iš jo neteisėtai buvo atskaičiuota paskirtosios pensijos pinigų. E. Telyčėnienė sakė, jog klaipėdiečio Stasio Tumino, pradėjusio bylinės su Valstybe, kad jam būtų išmokėta keliolika tūkstančių litų neteisėtai atskaičiuotosios pensijos, pavyzdžiu buvo pradėjusi ir ji ruošti dokumentus administraciniam teismui. Tačiau tuoj pat, kaip ir buvo S. Tumino perspėta, pateko aklavietėn su dokumentų gavimu. Pavyzdžiui, ji kreipėsi į “Sodros„ rajono skyrių dėl pažymos, kiek liko neišmokėtos jai pensijos, o gavo dokumentą tik su nuoroda, kokia pensijos suma jai, dirbančiai pensininkei, buvo išmokėta.

Susirinkimo dalyviai tarėsi, kaip jų atstovams pigiau nuvažiuoti į sostinėje įvyksiantį mitingą, jie aukojo ir pinigų jų kelionės išlaidoms kompensuoti.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video