2024/05/10

Mažiausiame apskrities rajone – mažiausias nusikalstamumas, arba 2000 Lt į šiukšlių dėžę

Kupiškio plėšikai taip pat pakankamai ramūs. Daugiausiai plėšimų užregistruota Panevėžyje – 233 (išaiškinti 101), Kupiškyje – tik 14 (išaiškinti 9).

Daugiausiai nemalonumų Kupiškio krašto žmonėms padaro vagišiai, tačiau, peržvelgus vagysčių apskrityje statistiką, tenka konstatuoti, kad ir vagys čia gana tingūs. Praėjusiais metais apskrityje užregistruotos 3773 vagystės. Panevėžyje – 1562, Panevėžio rajone – 677, Rokiškio rajone – 410, Biržų rajone – 316, Pasvalio rajone – 274, o Kupiškio – 234.

Bene daugiausiai problemų kupiškėnams ir rajono kriminalistams kelia automobilių vagystės. Nors palyginus su kitais apskrities rajonais ir ypač Panevėžio miestu, Kupiškyje

automobilių pavagiama ne taip daug, bet šios vagystės praktiškai neišaiškinamos. Praėjusiais metais rajone buvo pavogtos septyniolika transporto priemonių, o ištirti tik du tokio pobūdžio nusikaltimai.

Šios opios problemos aptarimu ir pradėjome pokalbį su Kupiškio rajono policijos komisariato viršininku Anatolijumi Krestovu.

Kodėl taip sunkiai sekasi tirti automobilių vagystes?

Visų pirma noriu pabrėžti, kad Kupiškyje pavagiama mažiausiai automobilių, nes daug dėmesio skiriame prevencijai. Bet kuriuo paros metu dirba du budintys ekipažai ir nuolat stebi, kas vyksta miestelyje. Automobilių vagystes ištirti nėra lengva todėl, kad visus šiuos nusikaltimus padarė “gastrolieriai„, dažniausiai atvykę iš Panevėžio. Be to, apie tokį nusikaltimą mums pranešama per vėlai. Žmonės ne iš karto pastebi, kad dingo jų automobiliai. Dažniausiai įvykio vietoje jokių pėdsakų jau neberandame, o abu ištirti nusikaltimai buvo išaiškinti būtent “karštais pėdsakais„.

Norėčiau pasakyti, kad dalį pavogtų automobilių mes visgi surandame, bet jie jau būna išardyti dalimis. Tie griaučiai dažniausiai aptinkami Panevėžio mieste, jo prieigose ar Žaliosios girioje. Taigi, tenka pripažinti, kad silpniausia mūsų darbo vieta yra automobilių vagysčių tyrimas.

Lietuvoje vis dar madingi vogtų automobilių išsipirkinėjimai. Ar Kupiškyje tokių atvejų užfiksavote?

Oficialiai dėl to niekas nesikreipė, bet tokių dalykų pasitaiko. Žmonės rizikuoja ir moka pinigus. Pasitaiko ir kurioziškų situacijų. Paskutinis atvejis – nusikaltėliai liepė apvogtajam atvežti pinigus į Karsakiškio autobusų stotelę ir įmesti 2000 litų į šiukšlių dėžę. Tą kartą žmogus nebuvo nuskriaustas. Vagys jam grąžino automobilį. Gerai, kad po sumokėjimo mašina atsiranda, bet tikrai žinau, kad buvo atvejų, kai pinigai buvo sumokėti, bet žmogus automobilio taip ir neatgavo. Nežiūrint į tai, gyventojai kažkodėl vengia apie tokius prievartautojus pranešti policijai. Tuo vagys tik džiaugiasi. Šia situacija naudojasi ne tik tikrieji vagys, bet ir paprasčiausi sukčiai. Sužinoję, kad kažkas prarado automobilį, sukčiai paskambina ir reikalauja išpirkos, apie pavogtos mašinos buvimo vietą neturėdami jokio supratimo.

Kaip galėtumėte apibendrinti bendrą kriminogeninę situaciją rajone?

Sakyčiau, Kupiškio rajonas gana ramus. Nusikalstamumas eilę metų gana stabilus. 2002 – 2003 metais užregistravome apie 500 nusikaltimų, o vėliau statistika stabilizavosi ties 350 – 400 nusikaltimų riba. Žmonės rajone gana ramūs, gyventojų nėra daug, bedarbystės lygis mažesnis nei Lietuvos vidurkis. Žinoma, įvairių skaudulių pasitaiko, bet, matyt, idealių situacijų paprasčiausiai nebūna.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video