2024/05/18

Bendruomenę vienija gaisrų sukelta panika

Juodpėnų k. gyvena 309 žmonės. Dauguma jų – vyresnio amžiaus ar pensininkai. Kaime veikia pagrindinė mokykla, medicinos punktas, biblioteka, parduotuvė ir pora aludžių, be kurių neapsieina, deja, ir ne viena kaimo moteris. Kaimiečių paskaičiavimu, stikliuką pamėgusių čia yra apie dvidešimt. Vyrai taip pat palaiko joms draugiją.

Tačiau šviesioji gyventojų pusė nenuleidžia rankų: jų netenkina pasyvus kaimo gyvenimas, nesaugumas, susiskaldymas. Neseniai į vieną būrį aptarti būsimosios bendruomenės užuomazgų susirinko keletas aktyvių kaimo moterų. Tikimasi, kad prie moteriškos kompanijos idėjomis ir pagalba prisijungs kaimo vyrai.

Aušra Mykolaitienė ir bibliotekininkė Rita Liogienė pasidžiaugė, kad Savivaldybė jau siūlo pagal panaudos sutartį įsigyti patalpas antrame medicinos punkto aukšte. Tektų paremontuoti laiptus, sutvarkyti aplinką. Nelaukdami lapkričio vidurio, juodpėniškiai bursis į bendruomenę. Žmonėms svarbu bendrauti vieniems su kitais, gerai jaustis ten, kur gyvena, nes, anot Aušros, provincija dažnai yra ne kaimo vietovėje, o paties žmogaus sąmonėje.

Pašnekovės teigė, jog kaimo bendruomenė pirmiausia turėtų atlikti kultūros funkciją. Kadaise Juodpėnuose virė aktyvus gyvenimas, kultūros namuose veikė kapela, dramos būrelis. Aktyvios moterys sutarė, kad reikia pakelti kaimo dvasią. “Argi dainų nesudainuotume, ar švenčių nesuorganizuotume? – klausė jos. – Galime vardines minėti, kaimo senbuvių susitikimus po garsiojo Šimonių „kermošiaus“ surengti. Kas sūrį skanų suspaustų, kas rankdarbius parodėlėje pristatytų. Nemažai čia talentingų juodpėniškių gyvena„. Juodpėnų gyventojos neabejojo, kad per bendras talkas pavyktų pagražinti kaimą.

A. Mykolaitienė ir R. Liogienė tikisi, kad pamažu kaimo gyventojai turės galimybę naudotis kompiuteriais. Bendruomenės salė būtų patraukli ir kaimo jaunimui – dabar jis aplink mokyklą vakarais būriuojasi. Kitos kaimų bendruomenės taip pat noriai pataria, kviečia bendrai veiklai. Po šitiek metų sąstingio moterys sakė juntančios, kad kaimas tampa aktyvesnis.

Kol dar neįvyko steigiamasis susirinkimas, svarstoma, kas galėtų organizacijai tinkamai vadovauti. Kai kurie gyventojai į bendruomenės kūrimą žiūri skeptiškai: esą iniciatorės gviešiasi ES milijonų. Tačiau ne visi suvokia, kaip sunku suburti kaimą vieningai veiklai, rengti ir apginti projektus. Anot Juodpėnų pagrindinės mokyklos direktorės B. Tručilauskienės, bendruomenei vadovauti turėtų iniciatyvus, visus kaimo žmones mylintis žmogus, galintis puoselėti kultūrinį gyvenimą. Antraip susiskaldymo nepavyks išvengti.

Nors Juodpėnuose nėra vienišų senelių ar apleistų vaikų, kaimo bendruomenė žada gilintis ir į socialines problemas. Alkoholizmą vargu ar pavyks įveikti, tačiau sunkiau besiverčiančias šeimas būtų galima paremti labdara. Vien mokyklos bendruomenė nemokamą maitinimą teikia 37 (apie 70 proc.) Juodpėnų ir aplinkinių kaimų vaikams. Sutvarkyti tam dokumentus kartais tenka ir auklėtojoms: kai kuriems skurdžiai gyvenantiems tėvams vaikai mažai rūpi.

B. Tručilauskienė patvirtino, kad pastaruoju metu kaime nėra saugu. Rudenį dažnai žmonės randa nukastas bulves, išrautus burokėlius ar svogūnus. “Svetimi tikrai nevogs, – samprotavo mokyklos vadovė, – yra nemažai vietos girtuoklių„.

Tačiau šie metai nuo kovo mėnesio yra itin neramūs. Praėjusį savaitgalį penktą kartą Juodpėnuose kilo gaisras. Prieš Velykas liepsnojo Bronės Šarkanienės ūkinis pastatas, liepos 8 d. – Antano Kručo, rugpjūčio 3 d. – Valdo Jačiausko. O naktį iš spalio 8 į 9 d. mįslingai užsidegė nežinia kam priklausanti nerakinama daržinė, kurioje buvo sukrautas pašto darbuotojos Stasės Jurevičienės šienas ir šiaudai.

Juodpėniškius apėmusi panika. Baugu prarasti užgyventą turtą, gyvulius ir, be abejo, baiminamasi dėl artimųjų. Kaimiečiai dabar neramiai miega naktimis, pabunda nuo menkiausio garso, žvalgosi pro užuolaidos kraštą, ar nenušvietė ugnis padangės.

Mokyklos direktorė praėjusį pirmadienį kaimo gyventojų vardu kreipėsi pagalbos į rajono merą Leoną Apšegą. Savivaldybės vadovas telefonu susisiekė su priešgaisrine gelbėjimo tarnyba, policijos komisariatu, elektros tinklų tarnyba. Po dviejų savaičių pertraukos pirmadienio naktį kaimo gatveles vėl nušvietė elektra. Pasak B. Tručilauskienės, meras jautriai sureagavo į Juodpėnų k. problemą, ragino gyventojus steigti savigynos būrius, budėti naktimis. Ir pats žadėjo nepagailėti vienos poilsio nakties.

Vietos gyventojai pasigenda ir policijos pareigūnų vizitų. Žinoma, žmonės prisikviečia tyrėją, tačiau savu noru jis retai čia užsuka.

Kalbinti žmonės nusivylę ir vangiu gaisrų tyrimu. Esą nėra daržinės savininko, tai ir neskubama aiškintis. Ir praėjusį savaitgalį ne iš karto atvyko ugniagesiai. Kai atvažiavo pirmasis ekipažas, jau liepsnojo daržinės stogas. Kaimiečių pasipiktinimą sukėlė ir tai, kad PGT valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos vyr. inspektorius Raimondas Kurkulis sekmadienį neblaivus važinėjo po kaimą tarnybiniu automobiliu (šiuo metu atliekamas tarnybinis patikrinimas, kurio išvadas pateiks departamentas).

Kupiškio PGT viršininkas Romusis Jablonskas tvirtino, jog Antašavos ugniagesiai atskubėjo praėjus 12 min. po pranešimo, kupiškėnai čia buvo po 18 min. Anot vadovo, nemažai sugaištama, kol skambučiai pagalbos telefonu 112 pasiekia mūsų, o ne kaimyninių rajonų pareigūnus.

Psichiatrinei ekspertizei sulaikius 30 m. kaimo gyventoją Ričardą Kasauską, gyventojai lyg ir atsikvėpė lengviau. Iki tol senyvo amžiaus žmonės bijojo pas juos valgio ar rūkalų kaulyti užsukančio vyro. Be to, kaimą šiurpino ne sykį kalėjusio Ričardo rengiami “šou„: tai jis grasindavo pasikarsiąs, tai ateidavo persipjovęs venas. Įtariamasis nevengė pagąsdinti padegsiąs vieno ar kito kaimiečio pastatą.

Tačiau laiške pažįstamiems jis neigė, kad kaime kylantys gaisrai yra jo darbas.

Dabar gyventojai individualiai aptaria savo versijas, tačiau nežino, kaip užtikrinti savo turto saugumą.

Juodpėniškiai kalba, kad pastarasis gaisras yra R. Kasausko priedanga: esą jis sulaikytas, o gaisrai vis dar įsiplieskia. Daugelio žvilgsniai krypsta į Ričardo artimuosius.

Ričardo mama Danutė Kasauskienė su septintoke dukra ir sugyventiniu Jonu jau 13 metų glaudžiasi dviejuose vargingos trobelės kambariuose. Su sunkia psichine liga kovojanti 47-erių moteris teigė nebendraujanti su kaimo žmonėmis, nes greitai susinervina. Geriančiai stiprius vaistus Danutei sunku dirbti net paprastus darbus. Dėl ligos nedarbingas tapo ir Jonas, tačiau kol kas jam skiriama labai menka pašalpa. Nors malkų parūpina seniūnija, būdavo žiemų, kai kambaryje užšaldavo vanduo.

Kartu gyvenęs Danutės sūnus Ričardas sirgo panašia liga. Motinos teigimu, po traumos vaikystėje, jo protas liko lyg trylikamečio. Ričardas bijojo agresyvios savo motinos. Tačiau ji įsitikinusi, kad visas naktis, kai kildavo gaisrai, sūnus miegojo gretimame kambaryje ir niekur nebuvo išėjęs. Esą jis buvo priverstas prisiimti kaltę už du iš trijų padegimų.

Motina išsižadėjo nevykėlio sūnaus ir nebelaukia jo sugrįžtant į Juodpėnus. Ji su sugyventiniu sako: “Va, ir įtariamajam nesant kaime kilo gaisras. Matyt, ir anie buvo vietos chuliganų darbas„. Jie pasakoja apie šeštadienį vykusias vestuves, kurių dalyviai gaisrą vadino žadėtu fejerverku.

Nors įtariamas padegimu Ričardas yra sulaikytas, gyvenimas juodpėniškiams netapo ramesnis. Visas problemas tikimasi aptarti šiandien, 14 val., Šimonių seniūno Algirdo Kairio šaukiamame susirinkime, kuriame dalyvaus ir policijos komisariato atstovas.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video