2024/05/15

Fekalijų kvapo kaimynystėje

Reklamos, rinkos pasaulyje taikoma praktika – vieną perki, kitą gauni dovanų. Panašu, jog taip atsitiko ir miestelėnės Astos Šilagalienės šeimai, kuri, įsigijusi sodybą, šalia jos gavo ir nemokamą fekalijų kvapo šaltinį.

Sodybą netoli Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės mokyklos Šilagaliai nusipirko 2002 m. pabaigoje. Tą patį rudenį jie pasijungė ir kanalizaciją. Tačiau ramybe ir gaiviu oru išpuoselėtoje sodyboje Račiupėnų naujakuriams ilgai džiaugtis neteko. A. Šilagalienė spėja, jog įrengdama kanalizaciją UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ ir pastebėjo, jog netoliese yra šulinys, į kurį patogu pilti iš privačių namų, įstaigų surinktas skystas atliekas (fekalijas) – iki to laiko transportas su jomis čia nevažinėjo.

Aplinką užvaldė smarvė

Šilagaliai pasakojo, jog po vienos dienos butų ūkio traktoriaus ir komunalininkų transporto daugkartinio apsilankymo prie fekalijų šulinio dvokia visa aplinka, net neįmanoma išeiti į kiemą. Nemalonus kvapas skverbiasi ir į namą. Nuotėkų surinkimo įrenginio teritorijoje primėtoma šiukšlių, pritaškoma tirščių, nosį riečia fekalijų smarvė.

Siekdama išvengti fekalijų kvapo kaimynystės ir jos skverbimosi į namus, praėjusią vasarą ponia Asta kalbėjosi su Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio r. agentūros viršininke Vita Stančikiene, UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ direktoriumi Albertu Audicku. Jie šią problemą žadėjo spręsti.

“Po to šuliniuko lovį išbetonavo, žarną įleidžia giliau, bet kai traukia – aptaško aplinkui. Artėja vasara. Kai šilta kvapas po mašinų su fekalijomis apsilankymo dar labiau jaučiamas – niekas nesikeičia. Šalia mokykla, gyventojų daržai, mano tvenkinys„, – sakė A. Šilagalienė, dėl fekalijų vežimo į kanalizacijos šulinį šalia jos sodybos nutraukimo kovo pabaigoje raštiškai kreipusis į A. Audicką, Savivaldybės administratorių Žilviną Aukštikalnį, UAB “Kupiškio komunalininkas“ direktorių Rimantą Stundį. Iš pastarojo atsakymą gavo tuojau pat. R. Stundys informavo, kad komunalininkai iš gyventojų ir įmonių surinktas skystas atliekas (fekalijas) pristato į UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ eksploatuojamą atliekų priėmimo punktą bei apmoka už jų šalinimą nustatytais tarifais. Todėl visais šio priėmimo punkto tvarkymo ir priežiūros klausimais patarė kreiptis į juos.

Nėra galimybių

A. Audicko Šilagaliai atsakymo laukė bemaž mėnesį. Deja, informacija nebuvo džiuginanti. “Greitu laiku išspręsti šios Jums nepalankios situacijos mes negalim dėl šių priežasčių: ši vieta buvo parinkta dėl čia esančio 600 mm diametro kolektoriaus. Pagal galiojančius reikalavimus, nuotėkų išleidimui turi būti ne mažesnis kaip 300 mm diametro kolektorius. Kiti 2 kolektoriai 300 mm ir 400 mm diametro yra Krantinės ir Gedimino g., kurios yra tankiai apgyvendintos, sutvarkytas gerbūvis ir įrengti kitą fekalijų išpylimo vietą nėra galimybių. Fekalijų išpylimo vieta yra miesto pakraštyje (negaliu sutikti, kad tai miesto vidurys) ir mažiau apgyvendintas, nes be Jūsų sodybos daugiau nėra arti gyvenamųjų namų. Be to, parenkant šią vietą fekalijų išleidimui iš prieš tai buvusių Jūsų namo savininkų pretenzijų nesulaukėme. Tvenkinį šalia išleidimo vietos įrengėte vėliau, žinodami apie esamą padėtį. Pastabas dėl tvarkos fekalijų išpylimo vietoje mes priimame ir sieksime, kad ten būtų palaikoma švara ir tvarka. Naujos vietos parinkti ir įrengti šiuo metu neturime finansinių galimybių. Ateityje, pasinaudodami Europos Sąjungos struktūriniais fondais, šią problemą spręsime„(kalba netaisyta. Red. pastaba), – į A. Šilagienės prašymą atsakė A. Audickas.

Nesulaukusi Ž. Aukštikalnio atsakymo, į Administracijos direktorių A. Šilagalienė kreipėsi pati. “Jis teigė galįs tik pareikšti užuojautą, nes aikštelė įrengta, o dezodorantų mums nepripirksiąs„, – sakė A. Šilagalienė. Pasak jos, tai, jog šulinys uždengtas, dar nereiškia, jog sutvarkytas. Didžiausia problema – po fekalijas vežančio transporto lauke tvyro smarvė, pilant pridrabstoma aplinkui, kvapas per kriaukles ir pan. eina į vidų. Pasak sutuoktinių, šulinukų toje trasoje yra ir daugiau, taigi fekalijas išleisti būtų galima kur kas toliau nuo jų sodybos, žmonių daržų ir mokyklos. “Šiukšlynus iš rajonų iškelia, o čia mieste fekalijas pila„, – piktinosi Šilagaliai.

Kvapas natūralus

Pasak A. Audicko, šis nuotėkų surinkimo įrenginys mieste yra vienintelis. Jis paneigė, jog šulinukas, iki jo kaimynystėje apsigyvenant Šilagaliams, buvo nenaudojamas – jis įrengtas apie 2000-2001 metus. Pasirinkimą naudoti būtent šį šulinį lėmė reikalaujamas atstumas iki automatinių grotų priešais pagrindinę perpumpavimo stotį tinkamo skersmens kolektorius. Iki minėtų grotų pastatymo fekalijos buvo išpilamos į nuotėkų surinkimo įrenginį Pakalnės g.

Direktorius sutiko, jog dėl kvapo tam tikras diskomfortas yra, tačiau kvapas nenuodingas. Be to, nuotekos vežamos ne kasdien. Tai priklauso nuo užsakymo – kartais ištisą mėnesį nebūna, o kartais ir per vieną savaitę tenka vežti 4-5 kartus.

“Kvapas nemalonus, bet medžiagos nėra nuodingos. Tokiu atveju reikėtų visiems gyventojams apsispręsti dėl lauko tualetų – jie taip pat kvapą skleidžia. O jūs Danijoje buvote? Visa Danija kuo smirdi? Kraštiečiuose kur kas baisiau dėl katilinės. Nuotėkų surinkimo įrenginį galime pakelti 50 m toliau, bet iš esmės tai nieko nepakeis. Baimintis dėl žemės užterštumo nėra pagrindo – nuotėkų takų linija uždara, fekalijos į aplinką nepatenka„, – “Mintims„ sakė A. Audickas.

Tinkamiausia vieta

Anot direktoriaus, dar yra galimybė nuotėkas surinkti Krantinės g. miesto centre arba tiesiai priešais Kupiškio technologijų ir verslo mokyklą. “Pasirinkom optimaliausią variantą – kur ramiausia vieta, miesto pakraštyje. Viskas įrengta pagal aplinkosaugos reikalavimus (pernai šią vietą tikrino aplinkosaugininkai). Dėl kartais pasitaikančių šiukšlių pretenzijų neatmetame. Jas ir privažiavimo klausimą (pavasarį ten šlapia, o važiuojama sunkiasvore technika) stengiamės spręsti. Nuotėkų surinkimo įrenginys neturi jokios įtakos iš kriauklės, kanalizacijos tinklų sklindančiam kvapui. Tekėjimas į pakalnę, ne į tą pusę. Su netoliese esančios sodybos savininkais esame pasiryžę gražiai bendrauti. Galima rasti kompromisą – derinti nuotėkų atvežimo laiką 8-17 val. intervalu, atsižvelgdami ir į mokyklą. Ji paprašė, jog nuotėkos nebūtų vežamos vėjuotą dieną„, – teigė A. Audickas. Pro aprašomą vietą ir pats pravažiuojantis direktorius svarstė, jog situacija galėtų keistis atėjus ES pinigams, nutiesus tinklus – galbūt tada sumažės, o gal ir visai išnyks nuotėkų vežimas.

Įstatymai nepažeisti

Situacija žinoma ir V. Stančikienei. Ji patvirtino, jog nuotėkų surinkimo aikštelė įrengta pagal technologinius reikalavimus, atstumas iki sodybos ir mokyklos stadiono nėra toks jau mažas, o jis, beje, dokumentuose ir nereglamentuojamas. Mokyklos pageidavimu fekalijos į nuotėkų surinkimo įrenginį vežamos po pamokų. Fekalijos atgabenamos uždaroje talpoje, į šulinį pilamos įmetus žarną (tokiu pat principu kaip iš benzovežio į degalinę). “Pernai vasarą buvo pastabų, jog aikštelė nebetonuota, nėra žvyro. Kartais gal ir netvarkingų vairuotojų pasitaiko – 2004 m.pati bendrovė apžiūrėjo, susitvarkė. Nėra tiesioginės taršos, įstatymai nepažeisti„, – sakė aplinkosaugininkė. Apie po nuotėkų išleidimo tvyrantį kvapą V. Stančikienė komentuoti negalėjo – normatyviniai dokumentai to neriboja, metodikos jam ištirti nėra. Aplinkosaugininkė patvirtino, jog medžiagos iš nuotėkų tinklų į gruntą nesifiltruoja, tvenkinio vandens užteršti negali. Taigi stacionarus nuotėkų surinkimo įrenginys atitinka galiojančius reikalavimus.

Panašu, jog fekalijų kvapas tam tikrais momentais į Šilagalių sodybą vis tik užklys. V. Stančikienė sakė sodybos šeimininkams galinti nebent rekomenduoti ją apsodinti medžiais.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video