2024/04/26

 

KĄ SKAITYTI, KAI NORISI LENGVOS LITERATŪROS?

Šiuolaikinis gyvenimas iš tiesų gana lengvai gali įsukti į neįtikėtiną karuselę – darbai, šeima, įsipareigojimai, begalės įvairiausių veiklų ir didžiulis tempas. Ir vis dėlto, kartais tiesiog prisėdame jaukiame namų kampelyje ir norime atsipalaiduoti, leisti smegenims ir kūnui ilsėtis bei pasisemti energijos kitai dienai. Ir netgi poilsio metu, kartais norisi paimti kokybišką knygą į rankas, bet tokią, kuri papildomai neapkrautų mūsų sudėtingomis temomis ar naujais moksliniais faktais. Tad su kokiomis knygomis geriausia ilsėtis? Pateikiame jums lengvos ir atpalaiduojančios literatūros rekomendacijas, kad jūsų poilsio laikas būtų ypatingai malonus.

Įkvepianti literatūra

Kai gyvename skubėjimu ir daugiausia laiko skiriame tikslų įgyvendinimui, kartais geriausiu vaistu vidiniam balansui atrasti, gali tapti meilė sau. Juk taip dažnai įgyvendiname kitų svajones, dirbame, skubame, stengiamės, kad aplinkiniai jaustųsi laimingi ir įvertintų mūsų įdėtą darbą. O kaip dažnai kažką gero darome dėl savęs? Paskutiniu metu sparčiai populiarėja literatūra, skirta būtent vidiniam pasauliui pažinti. Viena iš tokios literatūros autorių Raminta Lapinskaitė puikiai sugeba pažadinti vidinį balsą ir kviečia į atvirą pokalbį su savimi net dviejose savo knygose „Meilė sau“ ir „Palaimintos moterys“. Šios knygos yra skirtos moterims, kurios neberanda gyvenimo džiaugsmo kasdieninėje rutinoje ir nuolat jaučiasi pametusios save. Daugelis šias knygas perskaičiusių moterų giria autorę už jos svajingą ir maloniai nuteikiantį rašymo stilių ir įkvėpimą rūpintis savimi su didžiausia įmanoma meile.

Kitas žymus įkvepiančios literatūros autorius – tai garsus 20 a. filosofas Osho, savo knygose nagrinėjantis įvairius proto nuraminimo būdus bei skatinantis atrasti meditaciją kiekvienoje dienoje. Jo teigimu neramus protas ir chaosas galvoje – tai viena iš didžiausių šių laikų problemų visame pasaulyje, dėl kurios žmonės vis dažniau susiduria su pačiomis įvairiausiomis psichologinėmis problemomis ir fizinėmis ligomis. Šis autorius garsėja ne tik veiksmingomis meditacijų technikomis, bet ir šmaikščių bei itin sąmojingu rašymo stiliumi, todėl yra mylimas visame pasaulyje, o perskaitę jo knygas žmonės dažnai jaučiasi lyg atradę savo kūno ir minčių valdymo instrukciją.

Šiltos ir jaukios romantinės istorijos

Kai norisi tik susisukti į šiltą antklodę ir tyliai ilsėtis – tuomet geriausias laikas į rankas paimti romantinę istoriją, kuri švelniai veda per kitų žmonių likimus ir budina jausmus. Jei norisi būtent tokio lengvo skaitinio, rekomenduojame atkreipti dėmesį į visą Mona Kasten knygų ciklą, kurį sudaro trys knygos: „Pasitikėti“, „Pradėti“, „Jausti“. Mona Kasten – viena žymiausių adult žanro knygų kūrėjų. Jos knygose rasite ir meilės, ir ašarų, ir juoko. Visame pasaulyje parduota daugiau nei 600 tūkstančių šios rašytojos knygų, o jas perskaitę skaitytojai vieningai sutaria – romanai apie, rodos šalia gyvenančius, žmones – užburia ir leidžia pailsėti nuo kasdienybės ir asmeninių rūpesčių.

Knygos apie meilę – taip pat yra Susan Mallery nuostabaus talentas įrodymas. Pikantiškos, lengvos ir kartu įtraukiančios meilės istorijos gvildenamos kiekvienoje šios, skaitytojų mylimos, autorės knygoje. Vis dėlto šiandien siūlome jums atkreipti dėmesį į pikantiškos knygų seriją apie Buchananų restoranų imperiją. Šią seriją sudaro keturios į lietuvių kalbą išverstos knygos: „Gavau darbą, ieškau meilės“, „Kaimynas iš gretimo buto“, „Kiekvienos moters svajonė“, „Cukraus – pagal skonį“. Kaip teigia pati autorė – maistas ir meilė yra didžiausi šio gyvenimo malonumai, todėl nieko keisto, kad skaitant knygas, kuriose vystomos būtent tokios temos – natūraliai nurimstame ir pasineriame į neįpareigojantį kitų žmonių gyvenimo stebėjimą.

Kelionės – įkvepia, atpalaiduoja ir nukelia mus į svajonių pasaulį

Kai gyvenimo rutinoje pritrūksta spalvų, ne vienas lietuvis ima dairytis kelionės į svetimą šalį, tam, kad pasisemtų naujų įspūdžių, patirtų kažką naujo, leistų vyrauti mažam nežinomybės jausmui. O jei kelionės ar net atostogos artimiausiu metu nenusimato, tuomet gal verta pasinerti į keliones,kuriose buvo kiti žmonės? Galite rinktis iš gausybės keliautojų parašytų knygų. Pavyzdžiui Anželika ir Rimvydas Laužikai kviečia į kelionę po Graikiją, savo knygoje „Graikija. Alyvmedis, vynmedis ir laivas“. Ši knyga tai lyg kelionių vadovas, kur rasite ir įdomius faktus bei turėsite galimybę ateičiai susiplanuoti vaizdingus maršrutus. Penkerius metus Italijoje gyvenanti Dalia Smagurauskaitė dalinasi savo patyrimais ir istoriniais faktais apie gražiausius Italijos regionus knygoje „Toskana. Florencija: magiška žemė“, o Angelina Zaleckaitė savo knygoje „Egipto paslaptys“ atsako į dažniausius keliautojų klausimus apie šią unikalią šalį. Kelionių literatūra žavi tuo, jog skaitydami kokybiškas tokio pobūdžio knygas galite pasinerti į keliones tarsi patys ten būtumėte buvę. O kas geriau atpalaiduoja nei kelionių įspūdžiai? Net jei jie ne jūsų..

Norint išlikti budriam, atsipalaidavusiam ir gyventi harmonijoje šiame skubančiame pasaulyje, būtina rasti valandėlę sau. Būnant lengvume atsigauna kūnas, mintys tampa aiškesnės, o to pasekoje mūsų veiksmai tampa racionalesni ir labiau užtikrinti. Lengvo turinio knygos – tai puiki galimybė laiką sau išnaudoti taip, kad net ir po įtemptos dienos galėtumėte lengvai atsikvėpti, pagyventi kitų žmonių tikras ar išgalvotas istorijas, mintimis pakeliauti po pasaulį ar pasisemti įkvėpimo iš žinomų filosofų ar gyvenimo būdo vadovų. Renkantis knygas būtent tokiu tikslu, knyų pardavimo vietose dairykitės meilės romanų, ieškokite atsiliepimų, kokie skaitiniai suteikia energijos kitiems skaitytojams ir visuomet pirmiausia rinkitės širdimi. Akį patraukusi knygą visada turi priežastį atsirasti jūsų namų bibliotekoje, net jei nepradėsite jos skaityti šiandien. Asmeniniu pavyzdžiu patyriau, kuomet ieškodama knygos pas draugus ir knygynuose, visai netikėtai pamačiau, jog esu ją įsigijusi, tik nuo pirkimo praėjo nei daug nei mažai – beveik dešimt metų. Buvo verta laukti, nes būtent toji knyga tapo mano pažinties su savi pagrindu.

Laura KAROLONAITĖ

Užs. Nr.1293

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video