2024/03/19

 

POLITINIAI PABĖGĖLIAI: BIJOME TO, KO NEŽINOME?

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Prieš savaitę nuskambėjusi žinia, kad į Rudilius gali būti atkelta nuo vienos iki trijų lietuvių karių misijoms talkinusių afganistaniečių šeimų, sulaukė nemenko gyventojų pasipiktinimo.

Žmonėms kėlė nerimą daugybė dalykų: ir svetima pabėgėlių kultūra, ir kitokie jų religiniai įsitikimai, ir kalbos barjeras, o labiausiai baimintasi dėl savo ir artimųjų saugumo.

Anot specialistų, tokią gyventojų baimę padėti išsklaidyti gali tik tinkama rajono valdžios atstovų komunikacija.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Reikia žiūrėti plačiau

Pasibaigus karui Afganistane ir islamo radikalams perėmus valdžią, permainos palietė visą pasaulį. Tūkstančių tūkstančiai afganistaniečių baimindamiesi susidorojimo veržėsi bet kokia kaina palikti šalį. Prasidėjus masinei evakuacijai, Jungtinės Amerikos Valstijos ir jų sąjungininkės, tarp jų ir Lietuva, taip pat ėmėsi gelbėti karo misijose talkinusius afganistaniečius ir jų šeimos narius.

Greitai bus mėnuo, kai į Lietuvą atskraidinta pirma nuo Talibano bėgančių afganistaniečių šeima. Ji apgyvendinta Raseiniuose, vienos profesinės mokyklos bendrabutyje. Šiuo metu skaičiai kur kas didesni.

Pasak Raseinių mero pavaduotojo Kęstučio Užemecko, iš viso čia apgyvendinta beveik 180 Afganistano piliečių, iš kurių beveik pusė yra vaikai.

Mero pavaduotojas pasidžiaugė, kad naujakuriams pagalbos ranką ištiesė ne tik labdaros organizacijos, įmonės, bet ir Raseinių gyventojai padėjo, kuo galėjo, – daiktais, maistu, kitais materialiais dalykais ar bent išreiškė žodinį palaikymą.

Plačiau skaitykite rugsėjo 18 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Ka jus manote,musu dukterys ir sunus is gero gyvenimo CIA isvaziuoja dirbti i svetimas salis?????Ten dirba daug ,bet uzsidirba.O cia dirba uz minimuma ir dar girdi priekaistus. Valdzia dejuoja ,kad nebera kas cia dirba.Galvojate, kad sitie pabegeliai nori dirbti,klystate,jie tik nori gyventi nemokamai,tik su savo reikalavimais.Ar ne tiesa??

    • taip tikrai tiesa, tikrai pareikalaus visa ko jiems norisi, apie ką mums tik pasvajoti. Man labai nejauku ir baugu dėl mūsų valdžios (Lietuvos) naivumo, o gal gobšumo (sakoma kad nemažus pinigus iš ES gavę).

  • Cha, „politiniai“ pabėgėliai, ieškantys laimės labiau išsivysčiusiose šalyse, tai tegu savo šalyje kuria savo gerbuvį, tai palaukit, gal tuoj pradės kaišioti ir tuos 4000 tikrų ekonominių parazitų, užkars liaudžiai ant galvų? Nereikia mums tokių tokių veltėdžių

  • Baik…nebuvai samdinys, o JIE nesiaiškino, kieno valia ten patekai…Situacija tokia- kas pirmas paspaus…ir TU ir JIE norėjo gyventi.

    • 🙂

  • aš ten …. buvau , senai , mačiau JŲ žvilgsnį , norą gyventi , kaip ? tai pasirinkimas – o kartais naivumas . mačiau , jutau jų tėvynainio vamzdį įremta į kaktą , gerbiu Juos – trokštančius laisvės . Pažinote mane ? Spjaukite gatvėje . nusišluostysiu 🙁

Rekomenduojami video