2024/04/27

 

TAI GALI BŪTI ĮDOMU: 20 FAKTŲ APIE SMULKAUS VERSLO FINANSUS

Kaip smulkus verslas įprastai valdo savo finansus? Su kokiais iššūkiais jiems tenka susidurti ir kokie finansiniai sprendimai jiems padeda tapti sėkmingais? JAV buvo atlikta apklausa, kurios metu buvo gauti atsakymai iš skirtingų verslų, kurie veikia net 43 JAV valstijose. Gauti rezultatai yra labai įdomūs ir naudingi tiek jau turintiems verslus, tiek ir tiems, kurie tik pradeda žengti savo pirmuosius žingsnius link nuosavo verslo.

  1. Viena iš pačių didžiausių problemų smulkiajam verslui yra apyvartinės lėšos. Labai dažnai smulkusis verslas nepajėgia laiku atlikti būtinųjų mokėjimų vien todėl, kad jiems tiesiog nėra sumokėta laiku (t.y. klientai vėluoja atlikti apmokėjimus už jiems suteiktas paslaugas ar parduotas prekes). Tuo tarpu, pakankamas kapitalas tokią problemą galėtų lengvai išspręsti.
  2. Dauguma labai smulkių verslų neturi pakankamai santaupų nei žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, nei į trumpalaikę. Todėl jie neturi „finansinės pagalvės“, apyvartinių lėšų, kurios galėtų jiems padėti lengviau išlaukti, kol bus gauti klientų apmokėjimai, ir lėšų, kurių reikia sistemingai jų verslo plėtrai.
  3. Verslas, kuris seka savo patiriamas išlaidas „Excel“ programos pagalba, kur kas rečiau susiduria su apyvartinių lėšų trūkumo problemomis (tik 22% tai darančiųjų teigė su tokiomis problemomis susiduriantys). Tai rodo, kad nuolatinis savo patiriamų išlaidų fiksavimas padeda užtikrinti, jog verslui nepritrūktų lėšų ir jis galėtų veiksmingai judėti pirmyn.
  4. Verslas, kuris pasikliauja automatinėmis programomis ar turi pasirinkę konsultantą arba darbuotoją, kuris turi sekti išlaidas, kur kas dažniau susiduria su apyvartinių lėšų trūkumu nei tas verslas, kuris tokiam tikslui naudoja „Excel“ programą (59% ir 64% atitinkamai).
  5. Daugybė verslų nepajėgia mokesčių sumokėti kas pusmetį ar dažniau, todėl yra priversti visą sumą už vienerius metus sumokėti praėjus metams, tokiu būdu susiduriant su labai rimtomis apyvartinių lėšų trūkumo problemomis, kurios reikšmingai neigiamai įtakoja verslo plėtrą.
  6. Nemenka dalis labai smulkaus verslų (taip vadinamų mikro verslų) savininkų savo asmeninių (šeimos) pajamų sąskaita bando išspręsti savo verslo apyvartinių lėšų trūkumo klausimą. Vienais atvejais tai yra daroma atidedant algos išmokėjimą arba sumažinant algos dydį, o kitais atvejais – apskritai praleidžiant algos mokėjimą.
  7. Verslo savininkai, kurie turi pakankamai daug įmonės ir asmeninių santaupų, pasižymi kur kas didesne sėkmės tikimybe. Tokiu būdu jie yra geriau pasiruošę įvairiems finansiniams sunkumams.
  8. Tačiau net 30% verslo savininkų teigia, kad jų verslas apskritai neturi jokių santaupų, o 38% teigimu, jų verslai turi tik dviem mėnesiams arba trumpesniam laikui pakankančių santaupų. Tai taip pat turi tiesioginės įtakos ir žmonių asmeninėms (šeimos) santaupoms. Pakankamai maža dalis žmonių turi asmeninių santaupų, kurios jiems padėtų padengti daugiau nei vienam mėnesiui tenkančias išlaidas.
  9. Paskolos, kreditai ir kiti finansiniai produktai bei tokio pobūdžio finansinės paslaugos smulkiam verslui ir startuoliams yra sunkiai prieinamos. Tai nulemia didesnį smulkaus verslo finansinį nesaugumą. Be to, tai taip pat apriboja smulkaus verslo galimybes ir plėtros tempą.
  10. Mažesnes pajamas generuojančioms įmonėms įprastai yra gerokai sudėtingiau gauti paskolas. Taip yra dėl žemo kredito reitingo arba kredito reitingo nebūvimo. Tačiau tuomet, kai jiems paskola yra suteikiama, dažniausiai tokios paskolos pasižymi kur kas didesnėmis palūkanomis.
  11. JAV verslo savininkai, kurie priklauso mažumoms (pvz., afroamerikiečiai ir ispanakalbiai, atvykę iš Lotynų Amerikos šalių), taip pat labai dažnai susiduria su prastesniu kredito reitingu, kuris jiems užkerta kelią gauti paskolą.
  12. Dauguma verslo savininkų nėra kreipęsi dėl paskolos ir netolimoje ateityje neplanuoja to daryti. Nors iš tikrųjų finansinių įsipareigojimų vengimas kartais yra teisingas sprendimas, vis dėlto statistika rodo, kad nemenka dalis smulkaus verslo savininkų apie kreipimąsi dėl paskolos negalvoja todėl, jog žino, kad kreditoriai paskolos jų verslui suteikti negalės.
  13. Tarp verslų, kurie skolinasi, patys populiariausi finansiniai produktai yra kredito kortelės ir kredito linijos. Tačiau labai smulkiam verslui tai taip pat gali tapti problema, todėl į skolinimąsi kiekvienas verslo savininkas privalo žvelgti labai atsakingai, tinkamai įvertinant visas tikrąsias verslo finansines galimybes.
  14. Verslai, kurie nesusijungia su kitomis įmonėmis ar neturi darbuotojų, kur kas rečiau skolinasi pinigus.
  15. Populiariausias „finansinio pobūdžio produktas“ (arba paslauga), kuria naudojasi verslo savininkai, yra jų įmonės atsiskaitomoji banko sąskaita. Įprastai tie, kurie turi savo įmonės banko sąskaitą, nenaudoja savo asmeninės banko sąskaitos ir asmeninių kredito kortelių verslo tikslams. Vietoje to, jie verslo finansus atskiria nuo savo asmeninių finansų.
  16. Pačios populiariausios smulkiojo verslo naudojamos paslaugos po atsiskaitomosios sąskaitos yra taupomoji sąskaita, kredito kortelė, finansų valdymo programos, buhalteriai, automatinės atlyginimų perlaidos, draudimas, teisinės paslaugos ir kt.
  17. 40% smulkaus verslo savininkų į savo asmenines (šeimos) santaupas žvelgia rimčiau nei į savo verslo santaupas.
  18. 80% iš tų verslo savininkų, kurie labiau rūpinasi savo asmeninėmis (šeimos) santaupomis, teigia, kad jų verslo pajamos tiesiogiai nulemia (ir tiesiogiai įtakoja) jų šeimos santaupas.
  19. Verslo savininkų, kurie taupo, pagrindinis prioritetas yra pensinis amžius. Po taupymų senatvei (pensiniam amžiui) seka mokslas, nenumatyti atvejai, verslo investicijos ir didesnės vertės pirkiniai.
  20. Verslo ir asmeninės pajamos yra labai tiesiogiai susijusios tarpusavyje. Asmeninės (arba šeimos) pajamos tiesiog kenčia, jei verslui nesiseka. Lygiai taip pat – jos gerokai išauga, jei verslui sekasi. Visa tai parodo, kad kiekvienas verslo sprendimas turėtų būti priimamas labai gerai pagalvojus apie tai, kokią įtaką visa tai turės šeimai ir asmeniniam gyvenimui.

Aukščiau pateikta informacija labai akivaizdžiai parodo, kad patys sėkmingiausi verslai yra būtent tie, kurių savininkai turi pakankamai asmeninių santaupų arba turi galimybę kreiptis dėl paskolos, kai jos labiausiai prireikia. Verslas gali išvengti apyvartinių lėšų trūkumo sekdamas savo patiriamas išlaidas. Tuo tarpu, jei dėl tam tikrų nuo paties verslo nepriklausančių priežasčių sumažėja finansinės įplaukos, turint asmeninių santaupų galima jomis pasinaudoti ir padėti verslui išgyventi sunkesnį laikotarpį. Tačiau nepaisant didžiulės asmeninių santaupų svarbos, verslo santaupos taip pat jokiu būdu neturėtų būti ignoruojamos, kadangi jos taipogi turi didžiulės reikšmės verslo sėkmei ir augimui, o jų trūkumas – verslo nesėkmei.

Taigi, tikimės, kad šiame straipsnyje pateikti faktai apie verslą suteikė jums daugiau naudingų žinių ir padėjo į visas šias sritis pažvelgti visiškai kitaip – ne tik, kaip į nuobodžius skaičius ir sunkiai suprantamą procesą.

UAB POTISSIMUS inf., „Pixabay“ asocaityvi nuotrauka

Užs. Nr.672

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video