2024/04/26

 

INTERVIU SU ODONTOLOGU APIE DIDŽIAUSIUS DANTŲ PRIEŽIŪROS IR GYDYMO MITUS

Odontologas Gotfridas Krujalskis.

Odontologas Gotfridas Krujalskis.

Dantų priežiūra paprastam žmogui kelia daug klausimų. Dažnai prisiklausius pažįstamų patarimų ar prisiskaičius komentarų internete, kurie vienas kitam prieštarauja, sunku suprasti, kas tiesa, o kas melas.

Kupiškio odontologijos klinikos „Dantų meistrai“ gydytojas-odontologas Gotfridas Krujalskis teigia, kad nereikėtų pasitikėti abejotinais informacijos šaltiniais ar senais prietarais, kurių apstu. Jeigu kyla kokių nors dantų priežiūros ar gydymo klausimų, visuomet geriausia pasitarti su odontologu.

Štai keletas dažniausiai girdimų mitų, kuriais pacientai iki šiol linkę tikėti. Imkime ir prasklaidykime juos.

Mitas: „Dantų ir dantenų ligos yra tik burnos problema“

„Žmogaus burna nėra uždara ekosistema, o dantų ir dantenų ligos gali turėti įtakos visam organizmui. Ryškūs dantų gedimai, uždegimas ir periodonto ligos gali nulemti bakterijų patekimą į kraują ir sukelti rimtus sveikatos sutrikimus. Moksliniais tyrimais nustatytas ryšys tarp periodonto ligų ir širdies ligų, diabeto, netgi kai kurių vėžio formų“, – pasakoja odontologas.

Mitas: „Blogas burnos kvapas kyla dėl prasto dantų valymo“

Odontologas skuba pataisyti šį mitą: „Blogas burnos kvapas gali sklisti atsiradus dantų ėduoniui ar uždegimui burnos ertmėje, tačiau daug dažniau jį sukelia prasti mitybos įpročiai, sutrikęs virškinimas, refliuksas ar kitos ligos. Taigi, norint sužinoti tikrą priežastį, vertėtų apsilankyti pas gydytoją.“

Mitas: „Aš nevalgau saldainių, todėl mano dantys negali gesti“

„Daugelis tiki, jog dantų ėduonį sukelia saldumynų vartojimas. Tiesą sakant, ėduonį lemia prasta burnos priežiūra, – pasakoja G. Krujalskis. – Cukrus kenkia tik tuomet, jeigu jūs ilgą laiką nevalote dantų. Susijungdamas su burnos bakterijomis jis virsta rūgštimi ir ima silpninti dantų emalį. Iš tikrųjų, nesvarbu, ką valgėte: saldainius, vaisius, mėsos produktus ar riešutus, jeigu po valgymo tarpdančiuose įstrigo maisto likučių ir jų nepašalinote, šie ims pūti burnoje, galiausiai sukels dantų ėduonį.“

Mitas: „Pieninių dantų nereikia taisyti“

Odontologas teigia, kad labai dažnai išgirsta tėvų klausimą, kam taisyti tuos pieninius dantis, jeigu jie tuoj iškris. „Visų pirma, juos taisyti reikia, nes negydomas ėduonis plečiasi ir prasideda nemalonus dantų skausmas. Antra, šalia pieninių dantų dažnai jau būna išdygę ir nuolatiniai dantys. Trečia, negydomas pieninis dantis gali sugesti iki pat šaknų, sukelti uždegimą ir jį perduoti po juo dar tik besivystančiam nuolatiniam dančiui, taip pakenkdamas jo formavimuisi. Taigi, bet kokiu atveju vaikų dantis gydyti privaloma. O dar geriau būtų juos tinkamai prižiūrėti, kad gydymo nereikėtų“, – pataria G. Krujalskis.

Mitas: „Jeigu dantų neskauda, nebūtina tikrintis pas odontologą“

Gydytojas-odontologas teigia, kad tai vienas didžiausių mitų. „Daugybė pradinių stadijų dantų problemų nekelia jokio skausmo. Kai atsiranda pirmi simptomai, problema jau būna gerokai išsiplėtusi. Jeigu žmogus vengs reguliaraus dantų patikrinimo pas odontologą, gali būti, kad, pradėjus skaudėti dantį, nebeužteks jį paprastai užplombuoti, o reikės atlikti šaknies kanalų gydymą ar net traukimą. O tai yra kelis ar net keliasdešimt kartų brangiau nei dantų patikra du kartus per metus ir mažų problemų sprendimas, vos tik joms atsiradus.“

Mitas: „Jeigu sąžiningai valau dantis, man nereikalinga burnos higienos procedūra“

„Deja, bet vien tik įprastas dantų šepetėlis nėra pajėgus išvalyti visų dantų apnašų, kurios kaupiasi ir galiausiai virsta dantų akmenimis, – tikina odontologas. – Kuo ilgiau jie supa dantis, tuo didesnė tikimybė atsirasti ėduoniui, dantenų uždegimui, kraujavimui ir periodonto ligoms. Profesionali burnos higiena odontologo kabinete padeda tam užkirsti kelią, nes pašalinamos minkštos apnašos, akmenys ir pigmentinės dėmės. Dažniausiai rekomenduojame šią procedūrą atlikti 1–2 kartus per metus, atsižvelgiant į tai, kaip stipriai linkę kauptis nešvarumai ant konkretaus paciento dantų.“

Odontologas G. Krujalskis tvirtina, jog dauguma mitų apie dantis atsiranda dėl to, kad žmonės bijo, neturi laiko ar nemato reikalo reguliariai lankytis pas odontologą. „Dėl to jie susigalvoja daugybę pasiteisinimų. Bet aš visuomet sakau pacientams, kad jūs patys esate savo dantų šeimininkai – kiek pastangų įdėsite jų priežiūrai, toks ir bus rezultatas. Pakanka vos kelias minutes kasdien paskirti dantų valymui ir porą kartų per metus apsilankyti pas odontologą dėl profilaktinės apžiūros bei burnos higienos. Ši investicija tikrai padės sutaupyti nesuskaičiuojamas valandas, skiriamas dantų taisymui, o ką jau kalbėti apie pinigus. Juk prevencija visuomet geriau nei gydymas!“ – pataria gydytojas-odontologas.

Užs. Nr.371

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Apie dantų gydymą tikrai daug mitų. Pati įsitikinau, kai pasidarė visai negerai. Kreipiausi į * ir tikrai padėjo. Nesakau, kad nemokamai, bet džiaugiuosi, kad dantis išsaugojo mano. Tikrinkitės kiek galit dažniau.

Rekomenduojami video