2024/04/26

 

VIENINTELĖ APSAUGOS PRIEMONĖ – SKIEPAI

Nors tymai paprastai laikomi vaikiška liga, tačiau ja serga ir suaugusieji. Iki 90–95 proc. imlių, imuniteto neturinčių asmenų, kontaktavusių su sergančiuoju tymais, suserga. Asociatyvi Simono Dariaus nuotrauka

Nors tymai paprastai laikomi vaikiška liga, tačiau ja serga ir suaugusieji. Iki 90–95 proc. imlių, imuniteto neturinčių asmenų, kontaktavusių su sergančiuoju tymais, suserga.
Asociatyvi Simono Dariaus nuotrauka

Praėjusiais metais Lietuvoje užregistruota 17 žmonių, susirgusių tymais. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, dauguma žmonių, susirgusių tymais – 15 atvejų – registruota Visagine ir Ignalinos rajone, du – įvežtiniai iš Juodkalnijos ir Lenkijos. Visi susirgę žmonės – suaugę asmenys. Tymai iki šiol yra viena dažniausių mirties priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų.

Audinga SATKŪNAITĖ

Simptomai – nuo karščiavimo iki bėrimo

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Vida Pranckūnienė sakė, kad su tymais sergančiais suaugusiais asmenimis rajone jai tiesiogiai nėra tekę susidurti. Ji prisiminė, kad prieš keletą metų vienam pacientui buvo kilę įtarimų dėl tymų.

Šeimos gydytoja paaiškino, kad tymai laikomi vaikų liga, kurią sukelia virusas, tačiau ja gali užsikrėsti ir suaugusieji. Pagrindinis ligos perdavimo būdas yra oro lašelinis.

Anot V. Pranckūnienės, pagrindiniai tymų simptomai gali pasirodyti po 3–4 dienų nuo užsikrėtimo, todėl per tą laiką sunku nustatyti, ar vaikas serga tymais ar kita virusine liga. Gydytojos teigimu, tymai turi kelias pakopas. Šiai ligai būdinga aukšta temperatūra, siekianti 38–39 laipsnius. Tymų pradžia gali būti panaši į viršutinių kvėpavimo takų ligas.

„Šią ligą lengviau galima diagnozuoti, kada vaikai bijo šviesos. Sergant tymais gali patinti paakiai, parausti akys, prasideda akių ašarojimas, kimsta balsas, atsiranda kosulys. Kai pakyla aukšta temperatūra, būdinga bendra intoksikacija – silpnumas, galvos skausmas, apetito stoka“, – kalbėjo gydytoja.

Jos tikinimu, išskirtinis tymų bruožas – burnos gleivinėje atsirandančios enantemos, tai yra raudonos minkštojo gomurio dėmės.

„Pasibaigus pradiniam (katariniam) laikotarpiui, pacientui vėl pakyla temperatūra ir atsiranda smulkus viso kūno bėrimas. Tuo ši liga išsiskiria iš kitų virusinių ligų. Išberiamas liemuo, rankų vidinės pusės, šlaunys, už ausų, kaklo link. Bėrimas iš tiesų skiriasi nuo to, kuris būna susirgus kitomis infekcinėmis ligomis, todėl iš bėrimo nesunku nustatyti tymus. Per tris keturias dienas bėrimas atslūgsta, tačiau maždaug savaitę odos pigmentacija išlieka ir oda būna sausa“, – sakė V. Pranckūnienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video