2024/04/26

 

NORAS IŠVYSTI PROSENELIŲ KRAŠTĄ – AMERIKIEČIUS ATVEDĖ IR PAS MUS

Sheldon Schwartz ir Janet Wilkinson Schwartz, juos lydintis gidas iš Kauno Chaimas Bargmanas Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centre. Vaidos Laučinavičės nuotrauka

Šiuo metu pasaulyje vis daugiau žmonių domisi savo kilme, savo giminės šaknimis. Visa tai ypač populiaru Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), Australijoje, šalyse, kurių didžiąją populiacijos dalį sudaro išeivių iš kitų šalių palikuonys.
Ta intencija Kupiškio krašte praėjusį pirmadienį ir antradienį lankėsi amerikiečių žydų pora Sheldon Schwartz ir Janet Wilkinson Schwartz, juos lydintis gidas iš Kauno Chaimas Bargmanas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Žydų pėdsakų ieškant

Pirmiausia svečiai nuvyko į Skapiškį. Čia pabendravo su seniūnijos ir bibliotekos darbuotojais, aplankė senąsias žydų kapines. Svečiai pasivaikščiojo Skapiškio gatvėmis, ieškojo žydų gyvenimo pėdsakų. Šiuo metu čia tėra išlikęs autentiškiausias tik vienas buvęs žydų namas. Miestelis labai nukentėjo karo metais. Daug namų, tarp jų ir žydų, sudegė. Kaip Skapiškis atrodė prieškario metais, svečiai galėjo pamatyti tik sklaidydami archyvines Skapiškio prieškario nuotraukas.

Vėliau svečius iš Amerikos Ch. Bargmanas atlydėjo į Kupiškį. Čia jie užsuko į Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centrą. Įsigijo įvairių suvenyrų, tarp kurių buvo ir knygų apie Kupiškio žydų bendruomenę bei apie buvusius ir esamus mūsų krašte šios bendruomenės pastatus, paminklus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video