2024/03/19

 

STUDIJOS UŽSIENYJE – GALIMYBĖ AR IŠEITIS?

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Eigirdas Sarkanas mano, kad ne visos šalies aukštosios mokyklos praranda būsimų studentų pasitikėjimą jomis. Nuotrauka iš asmeninio Eigirdo Sarkano albumo

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Eigirdas Sarkanas mano, kad ne visos šalies aukštosios mokyklos praranda būsimų studentų pasitikėjimą jomis.
Nuotrauka iš asmeninio Eigirdo Sarkano albumo

Šalies universitetai su užsienio aukštosiomis mokyklomis kasmet vis labiau turi pasivaržyti dėl studentų dėmesio. Nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą išvykstančių studijuoti svetur skaičiai proporcingai auga. Vienas pagrindinių būsimų studentų motyvų renkantis studijas užsienio aukštosiose mokyklose yra turėti didesnes galimybes susirasti darbą ir gauti geresnį atlyginimą.

Audinga SATKŪNAITĖ

Kodėl būsimi studentai neretai svarsto ir renkasi galimybę studijuoti užsienio universitetuose, o ne Lietuvoje ir ar tai reiškia, kad šalies aukštosios mokyklos tampa nebemadingos, kalbėjomės su Lietuvos studentų sąjungos prezidentu Eigirdu Sarkanu.

Ar galima teigti, kad būsimi studentai vis dažniau dairosi į užsienio universitetus?

Remiantis pastarųjų metų stojimo rezultatais, taip teigti negalime. Vis dėlto pasakyti tiksliai, kiek abiturientų renkasi studijas užsienyje, irgi neįmanoma, kadangi aiškiai tvarkomos statistikos nėra. Galima nebent kreiptis į tam tikras organizacijas, per kurias abiturientai stoja į užsienio universitetus, ir remiantis jomis patikrinti tendencijas.

Antra vertus, dairymasis į užsienio universitetus yra visiškai natūralus reiškinys. Šiuo metu studentai turi begalę progų keliauti, studijuoti, semtis patirties užsienyje ir tai yra sveikintina.

 Kaip manote, ar Lietuvos aukštosios mokyklos praranda studentų pasitikėjimą?

Tikrai negalima suabsoliutinti ir teigti, kad visos aukštosios mokyklos praranda pasitikėjimą jomis. Dalis taip – ir tai lemia keletas dalykų. Visų pirma, pati geriausia reklama – iš lūpų į lūpas. Jeigu buvę ar dabartiniai studentai skundžiasi studijų kokybe savo draugams, broliams ar sesėms, nepataria stoti į tas studijų programas ir aukštąsias mokyklas, tai vėlgi yra natūralus reiškinys. Taip pat matome ir kitas priežastis, tai yra studijų programų bei aukštųjų mokyklų neigiamas vertinimas ir kaip tai pristatoma viešojoje erdvėje. Skaitant įvairius neigiamus pasisakymus bei nuomones tas pasitikėjimas irgi mažėja.

 Vyrauja gajus požiūris, kad į užsienį studijuoti gali išvykti turtingų tėvų vaikai arba tokį kelią pasirenka gabiausi. Ar pritartumėte tokiai minčiai?

Iš tiesų labai sunku tai įvertinti, tačiau mąstant racionaliai akivaizdu, kad norint studijuoti užsienyje, patiriamų išlaidų bus daugiau negu Lietuvoje, todėl leisti tėvams savo vaikus studijuoti užsienyje nėra paprasta ir tokių asmenų socioekonominis statusas yra aukštesnis. Ar išvyksta patys gabiausi? Mano nuomone, taip, bet tikrai ne visi. Vieni tiesiog lieka studijuoti Lietuvoje, antri, kad ir labai gaila, galbūt neišgali studijuoti užsienyje. Dėl tos priežasties šiemet atsirado studijų stipendijos norintiems arba jau studijuojantiems užsienyje jaunuoliams mokytis geriausiuose pasaulio universitetuose. Prie to prisidėjo ir Lietuvos studentų sąjunga, o tikslas ir yra sudaryti sąlygas patiems gabiausiems.

 Kokios užsienio šalys populiariausios tarp būsimų studentų?

Visais laikais populiariausia kryptis buvo Didžioji Britanija, tačiau pastaruoju metu studentai atranda ir kitas šalis: Olandiją, Daniją, Skandinavijos valstybes.

Atsižvelgiant į studijų kokybę, ar galima sakyti, kad ji geresnė užsienio universitetuose? O galbūt mes klaidingai manome?

Dalyje užsienio universitetų ji geresnė, kitur – gerokai prastesnė. Lietuvos aukštosios mokyklos dar nesilygiuoja į elitinius universitetus. Tą atskleidžia ir reitingai, bet žingsnis po žingsnio judame tuo keliu, kad turėsime bent vieną universitetą tarp elito.

Ar išsilavinimą, įgytą užsienio universitete, reikėtų laikyti privalumu? Kokius studijų užsienyje pliusus galėtumėte išskirti?

Vėlgi viskas priklauso nuo aukštosios mokyklos. Jeigu ji iš tiesų suteikia kokybišką išsilavinimą ir to nesugeba duoti Lietuvos aukštoji mokykla, tai privalumas akivaizdus. Dažnokai nutinka ir taip, kad abiturientai studijas užsienyje renkasi dėl to, kad analogiškos studijų programos Lietuvoje nėra. Esminis studijų užsienyje privalumas – tarptautinė patirtis, kurią vėliau galima pritaikyti ir Lietuvoje. Galų gale tai puiki proga pažinti naujas kultūras ar plėsti akiratį.

 Ar galima sakyti, kad su užsienyje įgytu išsilavinimu lengviau įsitvirtinti Lietuvos darbo rinkoje?

Jeigu vieną šalia kito pastatytume du absolventus, baigusius tą pačią studijų programą užsienyje ir Lietuvoje, tai tikėtina, kad darbdavys bus labiau linkęs pasirinkti būtent absolventą, baigusį aukštąją mokyklą užsienyje. Todėl iš dalies galima teigti, kad lengviau. Tai lemia ne tik pats diplomas, bet ir tai, kokias realias kompetencijas asmuo įgijo, ir tai galioja absoliučiai visoms aukštosioms. Nesvarbu, ar Lietuvoje, ar užsienyje.

patartumėte studentams, kurie mąsto apie studijas užsienyje? Ką jie turėtų daryti? O galbūt studijas užsienyje būsimi studentai renkasi per daug skubotai?

Patarčiau – domėtis, domėtis ir dar kartą domėtis. Kartais studentai pasirenka studijas užsienyje vien dėl to, kad tai yra studijos užsienyje ir nepagalvoja, kad galbūt ir Lietuvoje buvo ta pati studijų programa. Rinkdamiesi bet kokią aukštąją mokyklą ir bet kokią studijų programą, studentai neretai nusivilia ir galiausiai grįžta į Lietuvą.

 Jūsų požiūriu, koks yra dabartinis būsimas studentas?

Dabartinis studentas yra gebantis prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos bei sąlygų, yra drąsus, imlus ir vis labiau žinantis, ko nori.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video