2024/04/26

 

NAUJIENA – VAIKŲ DARŽELIAI NAMUOSE

Neseniai Kupiškyje pradėjo veikti vaikų priežiūros ir ugdymo centras. Jį įkūrusi jauna kupiškėnė Deimantė Vitienė džiaugiasi, kad kol kas lankytojų netrūksta. Nuotrauka iš Deimantės Vitienės asmeninio albumo

Seimas pritarė Švietimo įstatymo pataisoms, kurios leistų veikti mažiems vaikų darželiams namuose. Šios pataisos numato, kad ikimokyklinio amžiaus vaikus savo namuose galėtų prižiūrėti dienos auklėtojai, o pusę išlaidų už tai tėvams kompensuotų savivaldybė.

Jurga BANIONIENĖ

Pagalba tėvams

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovų pateiktos pataisos numato, kad dienos auklėtojai galėtų prižiūrėti ne daugiau kaip penkis vaikus. Dienos auklėtojais būtų galima tapti pasiėmus verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymą. Dienos auklėtojo „šeimos darželyje“ prižiūrimų vaikų tėvams ar globėjams išlaidos už vaikų priežiūrą būtų kompensuojamos 50 procentų iš valstybės biudžeto skirtų tikslinių dotacijų savivaldybėms. Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2019 metų.

Projekto rengėjai teigia, kad šiuo metu daugelyje Lietuvos vietovių trūksta vaikų darželių arba vietų juose, o savivaldybės, neturėdamos reikiamų finansinių išteklių, neefektyviai sprendžia šią problemą. Vietų darželyje negavę tėvai priversti ieškoti auklių, leisti atžalas į privačius darželius, kurių paslaugos gerokai brangesnės, arba tiesiog vienas iš tėvų privalo likti namuose. Esą parengtos Švietimo įstatymo pataisos leistų išspręsti darželių trūkumo problemas ir užtikrintų pagalbą šeimoms, auginančioms vaikus.

Idėją palaiko

Apie „namudinių“ darželių idėją kalbintos kupiškėnės mamos išsakė dvejopą poziciją: mintis gal ir gera, bet tokių darželių veikla kelia nemažai klausimų – kaip būtų užtikrinamas higienos normų laikymasis, tinkamas vaikų ugdymas ir pan.

Dvi atžalas auginančios Justinos P. nuomone, tokie darželiai Kupiškyje turėtų paklausą ir būtų reikalingi. Iš asmeninės patirties galinti pasakyti, kad darželį lankanti vyresnioji atžala didžiąją laiko dalį leidžia ne jame, o namuose su aukle, nes dažnai serga.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Puiki idėja!

Rekomenduojami video