2024/10/22

 

PAUKŠČIŲ DRAUGIJA – NE VISIEMS MALONI

Asociatyvi nuotrauka iš redakcijos archyvo

Pastaruoju metu vis tenka susidurti su paukščių draugija nepatenkintais kupiškėnais.

Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Antai Gedimino gatvės gyventoja skundėsi, kad nebegali pakęsti varnų, nebespėja valyti jų apdergtų savo buto langų ir palangių.

Varnos įsikūrė ant pastato priešais daugiabutį namą, nuolat skraido pirmyn atgal, dergia, kelia triukšmą.

Antra moteris purkštavo dėl balandžių apdergto šaligatvio prie parduotuvės „Maxima“.

Negali ramiai įeiti apsipirkti, mat kaskart baisu, kad paukščiai „nepaženklintų“.

Beje, daug kam taip ir yra atsitikę. Apie pastarąją problemą esame rašę, bet niekas iki šiol nepasikeitė.

Išties ir pati paspartinu žingsnį eidama pro šią vietą, nes menkas malonumas būti apdergtam.

Liejo pyktį šia tema kupiškėnai neseniai feisbuke, kad įėjimas į parduotuvę kaip loterija, prasmuksi švarus ar ne. Būta pasiūlymų net rinktis kitus prekybos tinklus.

Daugelis miestiečių susiduria su nepageidaujama balandžių kaimynyste. Balkonuose ir ant langų dergiantys paukščiai vasaromis ne vieno daugiabučio namo gyventojo galvos skausmas. Balandžiai gali ne tik kelti nepatogumų, bet ir platinti ligas. Yra jiems atbaidyti skirtų priemonių, norint, kad balandžiai netupėtų ant balkono atbrailų ar turėklų, galima įsirengti specialius paukščiams skirtus spyglius.

Juos sumontavus balandžiams nepatogu nutūpti, todėl balkoną jie turėtų aplenkti.

Populiarėja aparatai, skleidžiantys ultragarsą, girdėdami jį, balandžiai neskris į balkoną, o užklydę čia nenorės likti.

Balkone su nepageidaujamais kaimynais labai norėdamas susidorosi, išneši nereikalingus daiktus, kad ant jų paukščiai negalėtų nutūpti ir sukti lizdų.
Prieš keletą metų Krantinės ir Taikos gatvių namų gyventojai buvo sukilę prieš varnų keliamą triukšmą ir taršą. Miestelėnus piktino ne tik anksti ryte karkti pradedantis šių paukščių choras, bet ir išmatomis nutaškyti takai, automobiliai. Atrodo, dabar ši problema nebėra tokia aštri ir aktuali.

Su nedraugiška varnų kaimynyste susiduria ir alizaviečiai.

Pasak šios seniūnijos seniūnės, ko tik nedarė kaimyninio Panevėžio savivaldybė kovodama su varnomis.

Lizdams numušti naudota aukšto slėgio vandens srovė, jos baidytos garsiniais signalais, bet poveikis buvo nedidelis.

Lizdų ardymas ribojamas. Kai tai leidžiama, gali bandyti, bet varnos suks juos kitur.

Vienintelis kovos būdas – pjauti medžius ar su paukščiais susigyventi, pastarąjį ir pasirinko. Nepatogumų yra, bet tą padaryti galima – su varnų keliamu triukšmu apsiprato ir seniūnijos, šalia kurios paukščiai medžiuose lizdus susisukę, darbuotojai, ir patys alizaviečiai.

Pašnekovės manymu, kova su pirkėjams nervus gadinančiais balandžiais turėtų būti paprastesnė, yra įvairių grotelių, kad balandis negalėtų atsitūpti.

Tik nežinia, ar imamasi kokių nors priemonių? Privatus verslas galėtų labiau pasistengti. Tiesa, fasadas kartkartėmis nuplaunamas, bet akivaizdu, kad to nepakanka.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video