2024/09/25

 

Turizmo sezono pradžia su gamtos šėlionėmis

Geriausias šių metų turistinio sezono atidarymo šventės žvejys Valdas Jaseckis iš Pyragių.

Praėjusį šeštadienį, birželio 2 d., kupiškėnai ir miesto svečiai buvo kviečiami ateiti į turistinio sezono atidarymo mūsų rajone šventę. Prastas oras šios šventės organizatoriams buvo tikras išbandymas. Tačiau beveik visi planuoti renginiai įvyko. Tiesa, žmonių juose buvo nedaug. Vienas iš šventės svečių labai taikliai nepabūgusius šalčio ir darganos pavadino turistais ekstremalais.

Prie elingo

Šventė prasidėjo nuo ankstyvo ryto miesto paplūdimyje, prie elingo. Pirmieji čia pasirodė žvejų varžybų dalyviai. Pasirungti, kas sugaus daugiau žuvų, panoro 17 vyrų ne tik iš mūsų rajono, bet ir biržiečių. Krapnojant lietučiui ir pučiant žvarbiam vėjui pamažu rinkosi kiti renginio dalyviai. Tie, kurie atėjo, galėjo išbandyti vaikščiojimą šiaurietiškomis lazdomis, pasivažinėti už dyką elektriniais dviračiais, kuriuos kitomis dienomis bus galima išsinuomoti rajono turizmo ir verslo informacijos centre, pamiklinti ranką šaudydami iš lanko. Mažyliai galėjo padūkti ant pripučiamų kalnelių, o piešimo mėgėjams buvo gera proga išbandyti savo sugebėjimus su grafičio virtuozais.

Įvyko ir paplūdimio tinklinio varžybos, kuriose dalyvavo penkios komandos. Išalkę galėjo užkąsti šašlykų, pasistiprinti rūkytais mėsos gaminiais, gurkštelėti alaus.
Prieš vidurdienį baigėsi žvejų varžybos ir buvo apdovanoti nugalėtojai bei prizininkai. Šįkart daugiausia žuvies primeškeriojo Valdas Jaseckis iš Pyragių kaimo. Antroji vieta atiteko Mantui Baltušnikui, o trečioji – Minijui Pučėtai. Tarp žvejų komandų nugalėtojų laurus nuskynė biržiečiai, antra liko Paketurių kaimo komanda.

Dovanų sulaukė ir jauniausias žvejys Gintautas Levonas bei vyriausias – Petras Vasylius.
Po pietų buvo planuotos plaukimo netradicinėmis priemonėmis varžybos. Praėjusiais metais itin populiarios rungtynės šiemet vos nesužlugo. Jas išgelbėjo ir visus laurus nuskynė vienintelis dalyvis – Alvydas Bartusevičius. Jis savo valtį sumeistravo per naktį. Tiesa, išplaukus į atvirus vandenis, šis kūrinys meistrą šiek tiek apvylė – sugedo reduktorius. Tad krantui pasiekti jam prireikė ir kojų, ir irklų pagalbos.
Tinklinio varžybų nugalėtoja tapo „Pagardų“ komanda. Antrą vietą laimėjo „Kartu“. Trečiąją – Virginija ir Rytis.

Muziejaus atidarymas

Prasmingai į naujojo turistinio sezono atidarymą rajone įsiterpė Kupiškio etnografijos muziejaus oficialaus atidarymo po rekonstrukcijos ceremonija. Į ją buvo atvykęs didelis būrys muziejaus bičiulių ir rėmėjų.
Muziejaus darbuotoja Lucija Dobrickienė susirinkusiesiems priminė šios kultūros įstaigos istoriją. Pasak jos, įkurti Kupiškyje muziejų buvo ilgametė vietos inteligentų ir apsišvietusių ūkininkų svajonė. Ji išsipildė tik 1942 m. Tuometinės Turgaus aikštės viename iš pastatų buvo skirtos patalpos muziejui. Kupiškio muziejus – vienintelis Lietuvoje, įsteigtas Antrojo pasaulinio karo metais. 1946 m. muziejus buvo uždarytas. 1962 m. buvusios sinagogos patalpose įkurtas Šiaulių istorijos ir etnografijos muziejaus filialas. 1984 m. jis persikėlė į 1823 m. statytą Kupiškio parapinės mokyklos pastatą ir muziejaus reikmėms pastatytą priestatą. 1989 m. balandžio 6 d. Kultūros ministerijos įsakymu šis muziejus pavadintas Kupiškio etnografijos muziejumi. Nuo 1996 m. muziejus veikia kaip savarankiška įstaiga, pavaldi Savivaldybei.

2007 m. Kupiškio etnografijos muziejus buvo įtrauktas į kultūros objektų investicinį projektą. 2008 m. pabaigoje prasidėjo trejus metus trukusi šio muziejaus pastato renovacija. 2012 m. sausį muziejus persikėlė į atnaujintą pastatą iš laikinų patalpų Gedimino g.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Paplūdimio tinklinio varžybų akimirka.

Povilas Gurklys, statybos firmos, atlikusios Kupiškio etnografijos muziejaus atnaujinimo darbus, vadovas, įteikė muziejaus direktorei Violetai Aleknienei simbolinį pastato raktą.

Vienintelis plaukimo nestandartine priemone dalyvis Alvydas Bartusevičius.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video