2024/09/25

 

Socialines problemas bandė spręsti arčiau žmonių

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos „mobilaus priimamojo“ komanda (iš kairės): Priimamojo vedėjos pavaduotojas Stasys Valickas, Priimamojo vyr. specialistas Kazimieras Pečiulis, ministro patarėjas Patrikas Skrudupis, Priimamojo vedėja Laima Venckūnienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Dalius Bitaitis.
Autorės nuotrauka

Vakar, gegužės 11 d., Kupiškyje, Savivaldybės ir darbo biržos patalpose, veikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos „mobilus priimamasis“. Čia gyventojai buvo konsultuojami klausimais iš visų sričių, už kurias atsakinga ši ministerija. Taip pat jiems teikta informacija ir apie Europos Sąjungos (ES) paramą, kaip ja galima pasinaudoti. Apie tai gyventojus konsultavo prisidėjęs prie ministerijos darbuotojų komandos ES struktūrinės paramos departamento specialistas.

Ieškojo teisybės

Tądien prie Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos kabineto durų spietėsi keletas žmonių, norinčių pasikonsultuoti įvairiais klausimais su iš sostinės atvykusiais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistais.
Čia lūkuriuojanti kupiškėnė Vladislava Vaičiūnienė sakė norinti išsiaiškinti dėl pensijos perskaičiavimo. Šiuo metu jos pensija nesiekia 700 Lt. Moteris mananti, kad senatvėje ji yra nusipelniusi gauti didesnę pensiją. Dirbo nuo ankstyvos jaunystės visokius darbus, net ir kenksmingomis sąlygomis. Sovietmečiu jai buvo paskirta 120 rublių pensija. Apie pensijų perskaičiavimą yra girdėjusi. Tuo klausimu anksčiau kreipėsi ir į vietinį „Sodros“ skyrių, bet jai pasakę, kad pavėlavusi. Moteris sunkiai, tik su ramentais vaikšto. Tad, anot jos, konsultantai, atvykstantys į rajoną, labai reikalingi nelabai įstengiantiems į sostinę išsiruošti neįgaliems, senyviems žmonėms, kurie savo problemų sprendimo neranda vietoje.

Nuo pensijų, alimentų iki būsto problemų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Priimamojo vedėja Laima Venckūnienė sakė, kad per pusantros valandos jų „mobilaus priimamojo“ konsultacijų prireikė 6 kupiškėnams.
Interesantė, kuri kreipėsi dėl pensijos dydžio, atsakymo sulauks raštu, kai bus patikrintos pensijos jai skyrimo aplinkybės. Tuo klausimu bus kreipiamasi į „Sodrą“. Jos darbuotojai turi teisę iš Kupiškio „Sodros“ skyriaus pareikalauti pensijos skyrimo bylos, atlikti reviziją ir išsiaiškinti, ar pensija buvo teisingai apskaičiuota.

Vienas vyriškis domėjosi, kada bus atkurtos sumažintos Valstybinės nukentėjusių asmenų pensijos. Dirbantiems pensininkams jos bus atkurtos šių metų rugsėjo 1 d.
Kupiškėnų šeima ieškojo patarimo ir pagalbos, kaip išspręsti ne vieną socialinę problemą, iškilusią, kai bankrutavo jų įmonė, buvo prarastas įkeistas būstas. Ministerijos Priimamojo vedėja sakė, kad bus ieškoma galimybių bent jau šios šeimos dukrai išrūpinti socialinę pašalpą ir kaip nors padėti šeimai rasti stogą virš galvos.

Moteris teiravosi dėl galimybės šeimai gauti socialinę pašalpą, kai vaikui, kurio tėvas užsienietis ir nėra nustatyta tėvystė. Pagal Lietuvoje pasikeitusį Socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymą tokiu atveju socialinė pašalpa priklauso tik vaikui.

Kreipėsi šeima, kuri gyvena bute be elektros. Ji atjungta prieš penkerius metus dėl buvusio to buto savininko įsiskolinimų už elektros energiją. Nauji gyventojai negali įsivesti elektros, nes tas butas iki šiol yra be šeimininko, nėra įtrauktas į nekilnojamojo turto registrą. Konsultantai iš Vilniaus žadėjo viską išsiaiškinti ir rasti sprendimą, kad tos šeimos bute būtų įvesta elektra.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video