2024/09/24

Derybos dėl ugniagesių virto nuosprendžiu

Į Kupiškio rajono savivaldybę derybų atvykęs pats Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Remigijus Baniulis savo kategoriškumu nepaliko jokios vilties, kad ugniagesių skaičius po poros mėnesių liks toks pat. Tiesiausiu jo taikiniu tapo Adomynės ir Alizavos komandos. Į kampą įspeistas rajono meras pasiūlė verčiau aukoti Noriūnus.

Kieno galvos kris, galutinai neaišku, tačiau tik optimizacija, generolo įsitikinimu, išgelbės šią gyventojams svarbią tarnybą.

Adomynė ir Alizava

Praėjusį antradienį Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis sulaukė gana principingo svečio – PAGD direktoriaus generolo R. Baniulio. Vyras teigė jau pripratęs prie streikų ir mitingų po savo langais, todėl be jokių išlygų mūsų rajono vadovui pasiūlė derėtis tik dėl lengvesnio ugniagesių komandų mažinimo.

Šios institucijos paskaičiavimu, geriausia būtų panaikinti Adomynės ir Alizavos komandas. Mat jas galėtų pakeisti už bene 20 kilometrų dirbantys ugniagesių būriai. Adomynę gelbėtų šimoniečiai arba svėdasiškiai, o Alizavą – biržiečiai arba kupiškėnai.

„Jūs, aišku, žiūrite savo savivaldybės mastu, o mes – visos šalies. Matome keletą variantų, kas galėtų gaisro atveju pakeisti mūsų pasirinktų gyvenviečių komandas“, – atsakė svečias į repliką, jog už keliasdešimt kilometrų budintiems ugniagesiams gali tekti tik pelenus rinkti Adomynėje ir Alizavoje.

Saugiau atsisakyti Noriūnų

Priremtas prie sienos rajono meras ir Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Algirdas Bočiulis bandė ieškoti mažiau skausmingo varianto. Gyventojams saugiau ir ugniagesių būtų mažiau atleista, anot jų, atsisakius Noriūnų komandos. Ją pavaduotų Kupiškio arba Subačiaus ugniagesiai. Nors pastariesiems dėl kuro bazės tolimesni iškvietimai – draudžiami.

„Kraštutinių savo rajono taškų komandų jokiu būdu negalime atsisakyti. Tam prieštarauja ir šių kaimų bendruomenės. Bent jau Adomynės tikrai neatiduosim“, – mūru stojo J. Jarutis.

Todėl siūlymą atsisakyti Noriūnų komandos generolas R. Baniulis pareikalavo svarstyti jau artimiausiame Tarybos posėdyje. Kitaip, anot jo, bet kokiu atveju dings Adomynės ir Alizavos komandos.

O jei Kupiškio rajono savivaldybė, pasak svečio, dar spyriosis ir gaiš laiką deryboms, neteks Vyriausybės skirtų lėšų ugniagesių tarnybos optimizavimui.

„Yra toks pasirinkimas: darom reformą su pinigais arba be jų. Ką jūs bepasirinksite, nuo kitų metų dviejų jūsų komandų valstybė nebefinansuos. Galit patys už jas mokėti, bet jei iš biudžeto bent vieną centą paskirsite – mokėsite baudas, – kategoriškai kalbėjo generolas. – Mes jums dabar duodame finansavimą ir mažinkitės. Galėsite atleistiems žmonėms išmokėti išeitines pašalpas, o likusiems bent šiek tiek pakelti algas.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video