2024/09/24

Individualių namų savininkams bus siūloma įsigyti biologiškai skaidžių atliekų konteinerius

Trečiadienį Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis visus seniūnijų seniūnus, UAB „Kupiškio komunalininkas“ atstovus ir kitus atsakingus asmenis sukvietė į pasitarimą dėl buitinių atliekų tvarkymo. Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro siūlymu, individualių namų savininkai galės nemokamai gauti biologiškai skaidžių atliekų konteinerius sodų ir želdynų, maisto ruošimo, medienos apdorojimo ir kt. atliekoms kompostuoti.

Pasak Kupiškio rajono savivaldybės mero J. Jaručio, pasitarimai patikrinti, kaip veikia atliekų surinkimo sistema, rengiami nuolatos. Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras organizuoja konkursą pirkti specialius konteinerius biodegraduojančioms atliekoms. Jie turėtų būti išdalinti miesto ir rajono gyventojams, kurie į šiuos konteinerius galėtų mesti visas žalias atliekas. Tokiu būdu būtų galima sumažinti šiukšlių, patenkančių į bendrus konteinerius, kiekį.

Tai yra vienas projekto „Panevėžio regiono atliekų tvarkymo sistemos sukūrimas“ etapų. Gyventojams biologiškai skaidžių atliekų konteineriai nieko nekainuos, tie, kurie nuspręs įsigyti šias atliekų talpyklas, privalės su Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centru pasirašyti panaudos sutartį. Rajono vadovas akcentavo, kad tokių konteinerių poreikis mūsų rajone tikrai yra didelis, nes daug vadinamųjų žaliųjų atliekų patenka į bendrus konteinerius, o to neturėtų būti.“

“Kontroliuoti, kas į juos meta atliekas, praktiškai neįmanoma, mieste po savaitgalio ir bendruose konteineriuose, ir šalia jų randamos krūvos žolių. Mokomės, kaip rūšiuoti atliekas, tačiau sekasi sunkiai. Žinoma, praėjo dar labai nedaug laiko, Kupiškyje tik porą metų šnekame apie rūšiavimą ir atliekų šalinimą centralizuotai pasinaudojant rinkliava.

Tai, mano manymu, yra prasminga ir reikalinga. Nežinau, ar visi atliekų tvarkymo centrai, kurių Lietuvoje yra 10, vykdys tokius pirkimus, bet mūsų rajonui yra reali tikimybė gauti apie porą tūkstančių individualių, pakankamai didelių – 600 litrų talpos, šiuolaikiškų konteinerių“, – teigė meras.

Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras kreipėsi į rajono Savivaldybę su prašymu išsiaiškinti, kiek gyventojų norėtų įsigyti naujuosius konteinerius. Tad iš pradžių nutarta šį klausimą aptarti su seniūnijų gyventojų problemas geriausiai išmanančiais seniūnais, atliekų surinkimą ir tvarkymą administruojančiais komunalininkais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video