2024/09/24

Tautiška giesmė skambėjo ant dviejų piliakalnių

Liepos šeštąją kasmet švenčiame Valstybės dieną. Taip įprasminame pirmojo suvienytos Lietuvos valdovo Mindaugo karūnavimą. Džiaugiamės tuo, kad mes jau seniai europiečiai. XIII amžiaus viduryje, siaučiant karams, Mindaugas sugebėjo suvienyti Lietuvos žemes ir padėjo valstybės pagrindus. Tryliktojo amžiaus pradžioje kunigaikštis Mindaugas dar nebuvo minimas tarp pirmųjų Lietuvos asmenų, bet per 20 metų atskleidė savo neeilinius valdovo gabumus ir gavo Karaliaus karūną. Taip Lietuva įgijo kitų šalių pripažinimą. Tarpukariu buvo minima kaip Valstybės šventė neįvykusios Vytauto karūnavimo ceremonijos data. Tik po 1990 metų Didžiojo kunigaikščio Vytauto kultą persvėrė patikrinta istorinė tiesa ir pradėta minėti Mindaugo karūnavimo Lietuvos Karaliumi data – liepos šeštoji.

Šįmet visus lietuvius buvo kviečiama pakilus ant istorijos liudininkų – piliakalnių susivienyti giedant Lietuvos Respublikos himną – Tautišką giesmę – liepos šeštąją 21 valandą. Kupiškio rajone iš vienuolikos esančių piliakalnių numatytu metu atgijo tik du piliakalniai: Papilių ir Stirniškių. Pastarasis piliakalnis Subačiaus seniūnijos bendruomenių ir seniūno pastangomis sutvarkytas: įrengti laiptai pakilti į gana statoką kalną, apžvalgos aikštelė.

Tvarkingas piliakalnis jau tampa šventinių susibūrimų vieta. Valstybės diena čia švenčiama ketvirti metai. Prie takelio per miškelį deglai rodė kelią link laiptų. Piliakalnio viršuje sukrautas neįprastas laužas. Kai kuriems atvykusiesiems buvo lyg ir neaišku – kažkoks statinys tarsi rietuvė iš kaladžių. O gal tos kaladės taip sudėliotos, kad galima būtų pasiėmus atsisėsti? Viskas paaiškėjo, kai kaladžių rietuvė pavirto saugiu laužu: nei žiežirbos tiško, nei žarstyti nereikėjo. Žmonės rinktis ant Stirniškių piliakalnio pradėjo gerokai anksčiau: rūpėjo apžiūrėti patį piliakalnį, pasižvalgyti po gražias apylinkes nuo apžvalgos aikštelės. Senojo Subačiaus bendruomenės atstovai buvo pasipuošę tautiniais drabužiais, o ir iš kitų bendruomenių žmonių susijungti giedant Tautiškąją giesmę susirinko nemažai. Renginį pradėjo Subačiaus seniūnas Vidmantas Paliulis, po jo kalbėjo Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis. Meras palinkėjo, kad Lietuvos Respublikos himnas jungtų tautiečius dar tūkstantį metų. Pagiedojus Tautišką giesmę darnus susirinkusiųjų choras ilgai netilo – buvo dainuojamos populiarios lietuviškos dainos. Atsirado net vaišių. Gražus bendravimas tęsėsi iki sutemos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Emilija PAMARNACKAITĖ, Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video