2024/09/24

Žiema pražiodė gatves

Po šios žiemos keliuose, kaip niekada, anksti atsivėrė duobės. Jos erzina ne tik vairuotojus, bet ir kelininkus, kuriems iš rajono biudžeto skirtų lėšų duobėms užglaistyti šaltuoju asfaltu vidutiniškai užtenka iki 100 kvadratinių metrų kelio dangos mūsų mieste. Tuo tarpu draudėjai visoje šalyje jau skaičiuoja eismo įvykių žalas duobėtose gatvėse ir bando paaiškinti vairuotojams, kaip kompensuoti tokius nuostolius.

Krantinės gatvei – remontas

Ši žiema buvo nedėkinga mūsų turtui. Žmonės pasakoja jau nebeprisimenantys tokių metų, kai po staigių šalčių ir atlydžių šią žiemą buvo išjudinti namų pamatai – skilo jų sienos, išsiklaipė durys.

Gamtos nagai palietė ir kiekvieną pavasarį duobėmis nusisėjančias gatves. Kaip „Kupiškėnų mintims“ sakė Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, kol kas mieste situacija nėra itin prasta, tačiau ir menkiausia duobelė vairuotojams bei gatvių prižiūrėtojams nėra maloni staigmena.

„Dalį duobių mieste jau po truputį užtaisinėjame, o likusias sutvarkysime, kai visiškai išeis pašalas. Lėšų šiems darbams paprastai užtenka, o kas lieka, skiriame žvyrkelių, šaligatvių remontui“, – sakė Ž. Aukštikalnis.

Daugiausia žalos po šaltojo sezono, anot jo, jau nebe pirmi metai pastebima S. Dariaus ir S. Girėno bei Krantinės gatvėse. Jos labiausiai nusidėvėjusios ir duobės čia atsiveria anksčiausiai.

Krantinės gatvei nusimato džiugios žinios – jau pateikta paraiška ją sutvarkyti iš Europos Sąjungos lėšų ir remonto darbai gali pajudėti jau šių metų pabaigoje.

Brangi medžiaga

Kupiškio gatvėse pavasarį ir rudenį atsiveriančias didžiąsias duobes užglaistyti privalo bendrovės „Kupiškio komunalininkas“ darbininkai. Šios įmonės direktoriaus Rimanto Stundžio teigimu, kol kas gatvės tvarkomos nuo pernai metų likusiu vadinamu šaltuoju asfaltu.

Pasak pašnekovo, tai labai brangi medžiaga – pernai jos tona kainavo apie 450 litų. Brangstant naftos produktams, anot jo, prognozuojamos dar didesnės šaltojo asfalto kainos.

„Su viena tona šios medžiagos įmanoma „sulopyti“ tik apie 8-10 kvadratinių metrų kelio dangos (priklauso nuo asfalto sluoksnio storio) ir tai kainuoja apie 750 litų. Šiam tikslui jau eilę metų rajono biudžetas skiria 8 tūkst. litų. Kiek duobių sutvarkyti galima už šia sumą, pasiskaičiuoti nesunku“, – sakė R. Stundys.

Kokiose gatvėse užlopyti duobes, pasak jo, nurodo Savivaldybė.

Dar 3 tūkst. litų, R. Stundžio duomenimis, skiriama šaligatviams remontuoti. Iš šios sumos, pasak direktoriaus, galima sutvarkyti tik apie 70 kvadratinių metrų šaligatvio dangos arba pakeisti 30 metrų gatvių bortų.

Rajono keliuose – pakenčiama

Pasak Kupiškio kelių tarnybos viršininko Ovidijaus Zibavičiaus, Kupiškio rajono keliuose duobių nėra daug. Tačiau asfalto danga po žiemos yra labai sutrūkinėjusi – daug plyšių, pavienių dangos sėdimų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video