2024/09/24

Sunkiose kuprinėse ne tik knygos, bet ir žaislai

Lietuvoje jau prieš keletą metų imta kalbėti, kad pradinukai nešioja per sunkias kuprines. Dėl to gali atsirasti nugaros skausmai, iškrypti stuburas. Kasmet tai viename, tai kitame rajone ar didmiestyje yra rengiamos kuprinių svorio tikrinimo akcijos. Tokių akcijų būta ir mūsų rajone. Ar kas nors pasikeitė pradėjus viešai diskutuoti šiuo klausimu?

Medikės akimis

Kupiškio pradinės mokyklos bendruomenės slaugytoja Renė Kriaučiukienė papasakojo, kad prieš kelerius metus jų mokykla vykdė kuprinių svėrimo akciją. Paaiškėjo, kad daugelis mokinukų visgi nešioja per sunkias kuprines. Tuščia kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 g, o yra sveriančių ir 900 g, ir 1000 g. Kuprinės su mokyklinėmis priemonėmis svoris neturėtų viršyti 10 proc. vaiko svorio. „Bėda ne tik gaminamos sunkios kuprinės, bet ir tai, jog vaikai dažnai į jas prisikrauna daug nereikalingų daiktų. Tėvams nuolat primename, kad jie atkreiptų į tai dėmesį ir pakontroliuotų, ką jų atžala įsideda į kuprinę. To tikrai reikia, nes sparčiai daugėja vaikų, turinčių netaisyklingą laikyseną ir stuburo bėdų. Štai iš į parengiamąją klasę atėjusių mokinukų tik vienas kitas yra netaisyklingos laikysenos, o vyresnėse klasėse, atvirkščiai, mažuma pasidaro vaikai, neturintys laikysenos problemų, nors mokykloje yra nauji reguliuojami pagal vaikų ūgį suolai“, – kalbėjo bendruomenės slaugytoja. Pašnekovė pabrėžė, kad ne tik per sunkios kuprinės kaltos dėl tokios vaikų laikysenos ir stuburo iškrypimo. To priežastis gali būti ilgas sėdėjimas prie kompiuterio susikūprinus, persikreipus, kai niekas vaikui ilgą laiką nepasako pastabos, jog atsisėstų taip, kaip reikalauja taisyklinga laikysena. Mokykloje mokytojai nuolat apie tai savo auklėtiniams primena. Tai labai svarbu, nes pradinėse klasėse vaikai labai sparčiai auga. Šiuo laikotarpiu intensyviai formuojasi ir kaulėja jų skeletas.

R. Kriaučiukienė sakė, kad iš 276 Kupos pradinės mokyklos mokinių, maždaug 40 jau yra diagnozuotas stuburo iškrypimas. Tad ir ateityje mokyklos bendruomenė rengs kuprinių svėrimo akcijas ir tokiu būdu bandys atkreipti tėvų ir visuomenės dėmesį į šią problemą. „Vaikams reikia nuo mažens skiepyti sveikos gyvensenos įgūdžius. Per klasės valandėles su jais kalbamės apie mitybos reikšmę žmogui, primename, kad nepiktnaudžiautų traškučiais, saldumynais. Informacijos vaikams nestinga, bet gerų patarimų laikytis ne visiems užtenka užsispyrimo, gal ir artimųjų palaikymo“, – svarstė pašnekovė.

Ir vyresniųjų bėda

Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos bendruomenės slaugytojos Rūtos Beganskienės nuomone, šiuo metu gal ne tiek pradinukai, o vyresni mokiniai nešioja per dideles kuprines ar rankines su knygomis ir kitais mokykliniais reikmenimis. Paauglystėje irgi svarbu išlaikyti taisyklingą laikyseną, saugoti stuburą. Anot pašnekovės, stuburo iškrypimo priežastis gali būti ir iš prigimties silpnesni vaiko nugaros raiščiai, kalcio stoka organizme. Tad reikia racionaliai maitintis, judėti, stiprinti organizmą.

R. Beganskienė sakė, kad kuprinių svėrimo akcijų, nuvilnijusių per visą Lietuvą, poveikis visuomenei tikrai buvo. Leidyklos atkreipė į tai dėmesį ir pradėjo leisti lengvesnius vadovėlius, juos išskaidydami į kelias dalis. Tad vaikui nebereikia nešiotis visus metus vienos storos knygos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video