2024/09/23

Korupcijos prevencijos komisijos rinkimai – galvosūkis teisininkams

Rajono Savivaldybės tarybos posėdyje buvo svarstomas klausimas dėl Kupiškio rajono Savivaldybės korupcijos prevencijos komisijos sudarymo ir jos nuostatų patvirtinimo. Deja, šį kartą Tarybos nariams koją pakišo ne tik matematika, bet ir teisinis kazusas.

Pasiūlė opozicijos kandidatus

Svarstant pateiktas kandidatūras į korupcijos prevencijos komisijos narius, pirmiausia kai kuriems Tarybos nariams užkliuvo, kad buvo pasiūlyta Lukonių bendruomenės atstovo Sigito Liaukonio kandidatūra. Kilo neaiškumų, kas priėmė sprendimą dėl minėtos kandidatūros – Lukonių bendruomenės pirmininkė ar visa bendruomenė savo susirinkime. Bediskutuojant susigriebta, kad pagal siūlomų priimti prevencijos komisijos nuostatų 5 punktą visuomenės atstovu gali būti bendruomenės pirmininkas arba seniūnaitis. Ar S. Liaukonis yra vienas iš jų – niekas atsakyti negalėjo.

Vėliau Tarybos narys Valentinas Beinoris priminė, kad buvo išsakytas pageidavimas į prevencijos komisijos narius įtraukti Bronislovą Rimkų ir Dangirdą Mikšį, bet ir iš naujo pateiktame komisijos narių sąraše minėtų pavardžių nėra. Taip pat pasiūlyta pakeisti komisijos narių skaičių nuo 7 iki 9 narių.

Tarybos nario Leono Apšegos nuomone, kuo didesnė komisija, tuo daugiau netvarkos, todėl užtenka ir 7 narių.

Liko neaišku

Nenutylant siūlymams dėl komisijos narių skaičiaus, Tarybos narys Dangirdas Mikšys pateikė bent du pasiūlymus. Paskutinysis salėje sukėlė juoko bangą: „Komisijos narių skaičių siūlau padidinti iki dešimties, o į jos veiklą įtraukti visiems labai gerai žinomą visuomenės veikėją, kupiškėną Virginijų Sankauską“.

Šis pasiūlymas buvo priimtas kaip pokštas ir palaikymo nesulaukė.

Balsuojant už pasiūlymą, kad komisiją sudarytų 9 nariai, pritarimo nebuvo sulaukta. Pasiūlymui, kad prevencijos komisijoje liktų 7asmenys pritarė 13 Tarybos narių.

Pradėjus balsuoti dėl pasiūlytų kandidatūrų, kilo nesusipratimų. Iš pradžių nutarta balsuoti už kiekvieną kandidatūrą atskirai, bet vėliau prieita prie nuomonės, kad balsuoti reikia tik už naujai pasiūlytus asmenis.

Už Bronislovo Rimkaus kandidatūrą balsavo 10, prieš 9, susilaikė 2 rajono Tarybos nariai. Po tokių rezultatų liko neaišku, ar pritarta B. Rimkaus kandidatūrai. Teisininkė taip pat negalėjo argumentuotai atsakyti į šį klausimą. A. Mikėnui pranešus, jog B. Rimkaus kandidatūra nesulaukė daugumos balsų palaikymo, opozicijos atstovai pareiškė, kad jie konsultuosis su teisininkais.

D. Mikšys dėl savo kandidatūros palaikymo nesulaukė – už balsavo 1, o prieš 12 Tarybos narių.

Toliau balsuojant dėl pačios prevencijos komisijos sudarymo, opozicija nebebalsavo, bet sprendimui priimti užteko kitų Tarybos narių balsų.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video