2024/09/23

Etikos komisija įvertino politikų elgesį

Pernai rudenį Seimo narės Aurelijos Stancikienės apsilankymas Kupiškyje vis dar nepamirštamas. Po seimūnės viešnagės darbo turi net kelios skirtingo lygio komisijos. A. Stancikienės elgesį svarsto Seimo etikos ir procedūrų komisija, o dviejų Kupiškio rajono tarybos narių – rajono Savivaldybės tarybos politikų etikos komisija.

Pastaroji jau pateikė savo išvadas.

Prašė išsiaiškinti

Rajono Savivaldybės tarybos narys Dangirdas Mikšys ir Kupiškio miesto gyventojas Virginijus Sankauskas parašė Kupiškio rajono Savivaldybės tarybos politikų etikos komisijai pareiškimą dėl politikų elgesio atitikties Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso įstatymo nuostatoms.

Spalio mėnesio „Kupiškėnų minčių“ laikraštyje buvo išspausdintas straipsnis „Netikėti Seimo narių vizitai mūsų rajone nepageidaujami“. Remiantis šiuo straipsniu abiem pareiškėjams kilo abejonių dėl politikų elgesio, todėl jie gruodžio 1-ąją ir kreipėsi su prašymu į Savivaldybės tarybos politikų etikos komisiją, kuri ištirtų politikų elgesį bendraujant su Seimo nare.

Komisija gruodžio 11 dieną gavo Tarybos narių Gintauto Mockaus ir Benedikto Griciaus pasiaiškinimus, kuriuose abu teigė, jog nesijaučia kažką įžeidę. G. Mockus ir B. Gricius kartu su kitais Kupiškio miesto gyventojais ir svečiais iš Latvijos dalyvavo rekreacinių teritorijų prie Kupiškio marių tvarkymo talkoje. Po talkos, prie Kupiškio marių esančiame elinge, visi jos dalyviai vaišinosi šaltais užkandžiais, sultiniu ir karštomis bandelėmis. Tuo metu prie elingo atvyko Seimo narė A. Stancikienė, vyko pokalbis. Pasak G. Mockaus ir B. Griciaus, abu su Seimo nare bendravo jos neįžeidinėdami, deramai elgdamiesi.

Pažeidė etikos normas

Komisija, nagrinėdama D. Mikšio ir V. Sankausko skundą, susipažino su abiejų Tarybos narių paaiškinimais bei išklausė garso įrašą, kuriame buvo užfiksuotas minimas politikų ir Seimo narės pokalbis. Nedidele Savivaldybės tarybos politikų, etikos komisijos narių, balsų persvara buvo nutarta, kad rajono Tarybos nariai G. Mockus ir B. Gricius pažeidė Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnio 1-ame ir 8-ame punkte įtvirtintus principus.

Komisija apsiribojo svarstymu ir pasiūlė Tarybos nariui B. Griciui nepažeisti visuotinai pripažintų etikos normų, o G. Mockui bendraujant tiek su visuomenės atstovais, tiek su valstybės politikais vengti išankstinio nusistatymo bei deramai elgtis pagal einamas pareigas ir nepasiduoti provokuojančioms situacijoms, išlaikyti mandagų pokalbio toną.

Atrodytų šioje istorijoje padėtas taškas, tačiau, ko gero, greitai dar taip nebus. Tai buvo etikos komisijos pirmininkės Mildos Narmontienės pasirašytas paskutinis sprendimas, nes ji nutarė atsistatydinti.

Pasiteiravus M. Narmontienės, kokios yra jos atsistatydinimo iš Etikos komisijos pirmininkės pareigų priežastys, ar tai nesusiję su minėtų politikų elgesio svarstymu, Tarybos narė kol kas jų neviešino: „Į visus klausimus atsakysiu Savivaldybės tarybos posėdžio metu. Manau, kas norės, supras mano sprendimo pasitraukti iš pirmininkės pareigų priežastis“.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video