2024/04/30

 

IŠ KONKURSO „GRĮŽULAI“ – SU APDOVANOJIMAIS

Kupiškio kultūros centro folkloristė Daiva Palionienė ir ansamblio „Kupkėmis“ narė Neringa Vaitiekaitienė vasario 19 dieną dalyvavo lietuvių dainuojamojo folkloro atlikėjų festivalyje-konkurse „Grįžulai“. Čia kupiškėnės puikiai pasirodė ir tapo laureatėmis – suaugusiųjų amžiaus grupėje pelnė trečią vietą.

Jurga BANIONIENĖ

Kupiškėnės Daiva Palionienė ir Neringa Vaitiekaitienė lietuvių dainuojamojo folkloro atlikėjų festivalyje-konkurse „Grįžulai“.
Daivos Palionienės nuotrauka

Dainuojamai tradicijai puoselėti

Nuo 2018 metų Lietuvoje rengiamas dainuojamojo folkloro atlikėjų konkursas „Grįžulai“ pasižymi unikaliu požiūriu į tradicinį dainavimą. Dėmesys kreipiamas į kompleksinį dainavimo manieros, melodijos, tarmės ir emocijos sintezės reiškinį, išlaikant maksimalų atlikimo autentiškumą.

Festivalio-konkurso programa unikali tuo, kad čia pasirodo įvairių amžiaus grupių dalyviai – ir mokiniai, ir suaugusieji iš visos Lietuvos. Taip stengiamasi atkurti tradicijos tąsą ir ryšį tarp įvairių kartų atstovų.

Šis konkursas – tai galimybė į vieną vietą sukviesti visokiausių profesijų, patirčių folkloro atlikėjus. Jo sumanytojos – jaunos etnomuzikologės Goda Kovalenkienė ir Vera Venckūnaitė-Čepulienė. „Grįžulų“ misija yra skatinti dainuojamojo folkloro atlikimo tradiciškumą.

Dalyviai, dainuodami liaudies dainą, turi perteikti tiek savo, kaip šiuolaikinio žmogaus, požiūrį, tiek reprezentuoti per amžius susiklosčiusią dainavimo tradiciją.

Šiais metais į „Grįžulų“ bendruomenę įsijungė ir pasaulio lietuviai, taip pat džiuginę savo pasirodymais nuotoliniu būdu. Sulaukta dalyvių iš Lenkijos, Švedijos, Norvegijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Kanados.

Vertinga patirtis

D. Palionienė džiaugėsi savo dalyvavimu konkurse.

„Turėjome atlikti vieną privalomą aukštaitišką dainą, vieną – pasirinktą savo krašto. Kadangi dalyvauja visų šalies regionų atstovai, pagal tai yra suskirstytos autentiškos dainos. Aukštaitija – didelė, mes dainavome Ukmergės krašto dainą. O mūsų pasirinkta buvo kupiškėnės Uršulės Baltušienės įdainuota daina „Oi, neduok Dieve“, – pasakojo D. Palionienė.

Anot pašnekovės, iš visos Lietuvos sulaukta per 50 dalyvių keturiose amžiaus grupėse – vaikų, mišrioje, suaugusių nuo 19 iki 36 metų, ir suaugusių daugiau nei 36 metų.

„Konkursas vyksta jau ketvirtus metus, o Kupiškio krašto atstovai čia pasirodė pirmą kartą. Pernai norėjome dalyvauti su kolektyvu „Jaunimo Ramuva“, bet dėl karantino nebenuvažiavome. Šiemet pavyko, konkursas surengtas gyvai, sugebėjome su buvusia kolege pasirengti, nuvykti ir laimėti“, – džiaugėsi D. Palionienė.

Pasak jos, labai įdomu buvo dainuoti aukštaitišką dainą ne savo gimtąja, o svetima ukmergiškių tarme, nors išmokti ją tikrai buvo nemenkas išbandymas. „O šiaip – labai didelė patirtis, išgirdome daug dalyvių, įdomiai žmonės interpretuoja, dainuoja, pasipuošę savo tautiniais drabužiais, pristato savo kraštą su pasirinkta daina“, – sakė Daiva.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Sveikinimai laureatėms! Šaunuolės.

Rekomenduojami video