2024/05/19

 

PABĖGĖLIAMS PAGALBOS RANKĄ IŠTIESTŲ IR MŪSŲ RAJONAS

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Europos Sąjungos šalys derina planus dėl didžiulio srauto karo pabėgėlių. Pirma juos rengiasi priimti Lenkija.
Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė paskelbė, kad šalies institucijos ruošiasi, jog gali tekti suteikti pagalbą pabėgėliams iš Ukrainos. Ji pabrėžė, kad padėti ukrainiečiams yra valstybės „pareiga ir garbės reikalas“. Vidaus reikalų ministerija praneša, jog Lietuva galėtų priimti dešimtis tūkstančių nuo karo Ukrainoje bėgančių žmonių. Visos Lietuvos savivaldybės jau anksčiau pateikė duomenis apie turimas galimybes priimti pabėgėlius.
Ar tam pasirengusi Kupiškio rajono savivaldybė? Kiek pabėgėlių iš Ukrainos galėtume priimti, kur jie būtų apgyvendinti?

Jurga BANIONIENĖ

Manoma, kad ukrainiečiai pirmiausia trauktų į Lenkiją, su šia šalimi Ukraina turi bendrą sieną. Tie, kurie keliaus į Lietuvą, eitų pas savo artimuosius, pažįstamus, kurie čia jau gyvena. Jų skaičiuojama apie 30 tūkstančių.
Kaip ir per nelegalios migracijos krizę, taip ir dabar, Vidaus reikalų ministerija kreipėsi į savivaldybes klausdama, kiek žmonių šios galėtų priimti ir apgyvendinti, kaip būtų suteikiamos kitos paslaugos – maitinimas, sveikatos, socialiniai dalykai.
Kupiškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Augenijus Cesevičius teigė, kad šis klausimas svarstytas. „Mes informavome, kad galėtume priimti 30 pabėgėlių. Orientuotumėmės į Rudilių Jono Laužiko universalų daugiafunkcį centrą, jis tam tinkamiausias, nes ten yra pritaikytos patalpos, miegamieji kambariai ir pan., čia organizuojamos vaikų vasaros stovyklos. Šiuo metu pastatas šildomas, žiemos laikotarpiu tai reikalinga. Jei poreikis būtų didesnis, ieškotume kitų sprendimų. Turime ir Technologijos ir verslo mokyklos viešbutį, mokyklas, kurios šiandien neveikia, ieškotume įvairių išeičių kalbėdami su bendruomenėmis. Pateiktame atsakyme pažymėjome ir tai, kad išlaidos tam Savivaldybės biudžete nenumatytos ir būtų reikalingas papildomas finansavimas, nes kalbame ne tik apie pabėgėlių apgyvendinimą, bet ir apie maitinimą ir kt., daug klausimų reikėtų spręsti“, – kalbėjo mero pavaduotojas.

Plačiau skaitykite vasario 26 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video