2024/04/27

 

ŠVEDIJOS PAŠTO ARCHYVE SAUGOMI DAUGIAU NEI ŠIMTMEČIO SENUMO LAIŠKAI KALĖDŲ SENELIUI

EPA-ELTA nuotrauka

Kasmet Švedijos paštą užplūsta tūkstančiai laiškų, prasidedančių žodžiais: „Brangus Kalėdų seneli“. Tarnyba ne tik į juos atsako, bet daugiau nei per šimtmetį kai kuriuos išsaugojo.

Vien pernai pašto tarnyba „PostNord“ gavo apie 16 tūkst. laiškų Kalėdų seneliui, adresuotų į „Laplandiją“, „Šiaurės elnių žemę“ ar „Kalėdų senelio trobelę“.

Keli laiškai kasmet atrenkami į muziejaus archyvą, dabar kolekciją sudaro maždaug 10 tūkst. laiškų iš viso pasaulio, seniausi datuojami 1890 metais. Saugomi laiškai iš JAV, Azijos, pavyzdžiui, Taivano, sakė Stokholmo Pašto muziejaus pašto ženklų skyriaus vadovė Kristina Olofsdotter.

Labiausiai vaikai pageidauja gauti dovanų žaislų, naminių gyvūnėlių ir knygų, nors anksčiau jų lūkesčiai buvo kuklesni. „Senuose laiškuose vaikai prašo gal tik vienos ar dviejų dovanų, šiais laikais sąrašai ilgesni“, – sakė K. Olofsdotter.

Daugelyje vaikiška rašysena parašytų laiškų yra ir klausimų Kalėdų seneliui. „Koks tavo mėgstamiausias gėrimas, kad žinotume, kuo pavaišinti?“, – praėjusio amžiaus septintąjį dešimtmetį klausė viena mergaitė. Ketverių metų vaikas norėjo pranešti Kalėdų seneliui, jog ką tik išmoko parašyti savo vardą, ir pridūrė: „Tikiuosi, kad tavo elniai gyvena gerai“.

Visi laiškai atplėšiami ir perskaitomi, muziejus išsiunčia atsakymą, jei nurodytas atgalinis adresas.

Pasak K. Olofsdotter, paprastai atsakyme būna Kalėdų senelio pasisveikinimas ir padėka už laišką. Jis taip pat praneša iki Kalėdų turintis daug darbo ir labai vertinantis laišką.

Atsakyme vaikai taip pat raginami praskaidrinti kam nors dieną ir parašyti laišką bei „nepamiršti, kad jei tiki savimi, visos svajonės gali išsipildyti“.

Laiškus Kalėdų seneliui siunčia ne tik vaikai – šių metų siuntoje buvo dvidešimtmečio laiškas iš Taivano.

Viljama Sudikienė (AFP)

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • AS MANAU CIA YRA TOKIA TUSTYBE

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video