2024/04/27

 

LIETUVOJE BUS FIKSUOJAMAS LABAI ŽEMAS SLĖGIS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ socialiniame tinkle „Facebook“ praneša, jog Lietuvą ir visą mūsų regioną aplankys labai gilus Atlanto ciklonas (arba paprastai sakant, labai žemo slėgio sūkurys). Berlyno laisvasis universitetas antradienį jam suteikė Zoltano vardą. Ciklonui suteiktas ir tarptautinis pavadinimas – Pia (lietuviškai – Pija).

„Jau antradienį atmosferos slėgis pradėjo kristi. Šiuo metu (20 d., 14 val.) jis siekia apie 997–1002 hPa.

Ketvirtadienį vakare slėgis virš Švedijos ir Baltijos jūros gali nukristi iki vos 960 hPa ar net dar mažiau.

Pro Lietuvą šis ciklonas praslinks lėtai, per penktadienį–šeštadienį. Atmosferos slėgis Vakarų Lietuvoje tuomet nukris iki 965–970 hPa.

Staigiems atmosferos slėgio pokyčiams jautresni žmonės, greičiausiai, pajaus tokio ciklono viešnagę. Gali sumažėti darbingumas, dėmesingumas.

Nustatyta, kad esant žemam slėgiui eismo įvykių keliuose padaugėja iki 15–20 proc. (greičiausiai tai susiję su prastesniais orais, o ne tik savijauta)“, – praneša „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

„Taip pat, be labai žemo slėgio ciklonas atneš darganotus orus. Iškris gana daug (iki 20–40 mm) kritulių (lietus, šlapdriba), ypač Vakarų Lietuvoje. Sustiprės vėjas. Visa laimė, kad ciklono centras praslinks, kaip skaičiuojama, pro Lietuvą“, – skelbia „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Praslinkus šiam ciklonui į Lietuvą plūstelės šaltesnis oras. Lietų kuriam laikui pakeis šlapdriba ir sniegas. Tiesa, neilgam. Kalėdų dieną vėl atkeliaus šiltesni orai.

Parengta pagal „Orai ir klimatas Lietuvoje“ inf.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video