2024/04/28

 

PASITENKINIMAS KULTŪROS PASLAUGOMIS – MENKAS, BET KULTŪROS PAVELDO RODIKLIAI – DŽIUGINANTYS

Unsplash nuotrauka

Lietuvos kultūros tarybos užsakymu atliktas tyrimas „Savivaldybių kultūros indeksas 2022“. Čia pirmauja Neringa. Toliau rikiuojasi Vilniaus miestas ir Zarasų rajonas. Reitingo apačioje – Šiauliai, Alytus ir Visaginas.

Kaip visų savivaldybių kontekste atrodo Kupiškis, kurie stiprūs, o kurie silpni skirtingų kultūros sričių dalykai?

Jurga BANIONIENĖ

Aukščiau nei 2021 metais

2022 metų Savivaldybių kultūros indekse išanalizuotos visos 60 savivaldybių, jų kultūros situacija palyginta su 2021 metais. Šis indeksas padeda identifikuoti problemas ir stebėti pokyčius.

Savivaldybių kultūros indekso sudarytoja – kultūros politikos tyrėja ir Vilniaus universiteto mokslininkė Kristina Mažeikaitė.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovės albumo

Savivaldybių kultūros indekso sudarytoja – kultūros politikos tyrėja ir Vilniaus universiteto mokslininkė Kristina Mažeikaitė.

Pasak jos, Savivaldybių kultūros indeksas vertina 7 skirtingas kultūros sritis, susijusias su kultūros organizacijų ir kūrėjų skaičiumi, kultūros organizacijų pasiekiamais ekonominiais rezultatais (apyvarta, darbuotojų skaičius ir pan.), kultūros finansavimu, gyventojų dalyvavimu kultūros renginiuose ir socialiniu kapitalu (ar gyventojai jaučiasi kūrybiški, pilietiški, ar patenkinti kultūros paslaugų prieinamumu), kultūros paveldu ir vykstančiais pokyčiais kultūros srityje.

Kultūros indeksą sudaro per 40 rodiklių. Jie atrinkti atsižvelgiant į kultūros politikos prioritetus ir šalies strategines vizijas.

Savivaldybių kultūros indekso reitingų lydere 2022 m. išlieka Neringos savivaldybė, antroje vietoje, kaip ir 2021 metais, yra Vilnius, trečioje – Zarasai. Jie šią vietą užėmė ir 2021 m. Ketvirtoje vietoje išliko Druskininkai. Toliau Birštonas, pakilęs iš 7 į 5-ą vietą, Anykščiai, kurie iš 5 nusileido į 6-ą vietą. Vienu ryškiausiu pokyčiu išsiskyrė Molėtai, kurie iš 18 vietos pakilo į 7-ąją. Į dešimtuką taip pat pateko Varėna, Kaunas ir Širvintos.

Įvertinus kultūros finansavimą, prieinamumą, organizacijų ir kūrėjų mastą savivaldybėse nustatyta, kad daugiausia pažangos nuo 2021 metų padarė Molėtai.

Savivaldybių kultūros indekso vidurkis yra 21,4 balo iš 100 galimų. Nė viena savivaldybė nesurinko maksimalių 100 balų.

„Kupiškio rajonas bendrame savivaldybių kultūros indekso reitinge užima 16 vietą, surinkęs 23,9 balo iš 100 galimų. Kupiškis 2022 m. reitinge pakilo iš 20 vietos, kurioje buvo 2021 m. Palyginti su kitomis kaimiško tipo savivaldybėmis, Kupiškis yra 9 pozicijoje iš 38 savivaldybių. Taip pat galima pastebėti, kad Panevėžio apskrityje Kupiškis surinko aukščiausią balą, palyginti su kitomis apskrities savivaldybėmis“, – teigė K. Mažeikaitė.

Plačiau skaitykite gruodžio 19 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video