2024/04/27

 

D. TUSKAS: LENKIJA UŽIMS LYDERIAUJANČIĄ POZICIJĄ EUROPOJE

D. Tuskas. EPA-ELTA nuotrauka

Būsimasis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas pareiškė, kad stojęs prie vyriausybės vairo ragins Vakarus labiau remti Rusijos užpultą Ukrainą.

„Mes garsiai ir ryžtingai reikalausime, kad laisvasis Vakarų pasaulis visiškai mobilizuotųsi ir padėtų Ukrainai šiame kare“, – sakė D. Tuskas antradienį kalbėdamas parlamente Varšuvoje.

Jis teigė po kelių valandų vyksiąs į ES viršūnių susitikimą Briuselyje. Ten jis mėginsiąs rasti „kitokių nei iki šiol“ būdų įtikinti tradicines Lenkijos sąjungininkes dėl pagalbos Ukrainai būtinybės. D. Tuskas pabrėžė negalįs klausyti, kai kai kurie politikai kalba apie nuovargį dėl situacijos Ukrainoje.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Lenkija buvo tarp svarbiausių politinių ir karinių kaimyninės šalies rėmėjų. Tačiau pastaruoju metu tarp Varšuvos ir Kyjivo būta įtampos.

D. Tuskas savo kalboje taip pat žadėjo gerinti  santykius su Briuseliu. Lenkija bus stipri NATO dalis ir stipri JAV sąjungininkė, taip pat sieks susigrąžinti lyderiaujančią poziciją Europoje, sakė jis. Kiekvienas abejojantis Lenkijos vieta ES, esą kenkia šalies interesams. Izoliuota Lenkija, pasak D. Tusko, susidurtų su didžiulėmis rizikomis.

Buvęs Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas ir ligšiolinis opozicijos lyderis pirmadienį gavo parlamento mandatą formuoti vyriausybę. Trečiadienį jis turėtų būti prisaikdintas naujuoju premjeru.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video