2024/04/27

 

AR UŽTENKA GYVENTOJŲ NUOMONĖS DĖL GATVĖS PAVADINIMO?

Kupiškyje yra dar ne viena gatvė, dėl kurios pavadinimo keitimo visuomenė turėtų apsispręsti. Jurgos Banionienės nuotrauka

Gatvių pavadinimai yra tarsi mažas mūšio laukas, kuriame susiduria įvairios nuomonės, politinės pažiūros ar kitokios nuostatos, atsispindi Lietuvos istorija, jos kultūrinis palikimas.

Vienoms gatvėms pasiseka gauti tokį pavadinimą, kuris išlieka nepakitęs daugybę metų, o kitoms gatvėms tenka nuolatinių pokyčių dalia.

Prisiminti gatvių įvardijimo tvarką paskatino buvusio kupiškėno, geografų draugijos nario, geografijos mokytojo, įleidusio šaknis Vilniuje, Martyno Survilos laiškas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kraštiečio pasiūlymai

M. Survilai susirūpinimą kelia Kupiškio miesto ir rajono gatvių pavadinimų ir vietovardžių klausimas.

Pasak jo, vietovardis, vardas yra neabejotinas kiekvieno Lietuvos krašto istorinio, kultūrinio ir geografinio identiteto klausimas ir bendrai Lietuvos valstybės identitetą formuojantis veiksnys.

Laiško autorius stebisi, kad P. Pajarskio, B. Žekonio gatvių pavadinimai pakeisti į nieko bendra su Kupiškiu ar jo istorija neturinčius pavadinimus – Alyvų, Šimtmečio, nors pastarąjį dar galima toleruoti dėl sąsajų su Lietuvos istorija.

Laiško autoriui reikėtų pasakyti, kad šių gatvių pavadinimai pakeisti atsižvelgus į gyventojų daugumos nuomonę. Kupiškio rajono savivaldybė atliko jų apklausą. Siūlyta vieną tų gatvių pavadinti ir Vasario 16-osios vardu, ir Kupiškio kraštui nusipelniusių žmonių vardais, bet gyventojų noras buvo kitoks. Žurnalistams jie irgi išsakė tokią nuomonę.

Plačiau skaitykite lapkričio 21 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video