2024/04/28

 

ĮVYKO DOKUMENTINIO FILMO APIE DIANĄ GLEMŽAITĘ PERŽIŪRA

Filmo „Kai baltas vytis pakils“ kūrėjai ir dalyviai Kupiškio viešojoje bibliotekoje po filmo peržiūros. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Neeilinė kino filmo peržiūra vyko praėjusį šeštadienį, lapkričio 11 dieną, Kupiškio viešojoje bibliotekoje. Tą dieną kupiškėnai pirmi galėjo pamatyti naują dokumentinį filmą „Kai baltas vytis pakils“, skirtą poetei, rezistencinių kovų dalyvei Dianai Glemžaitei atminti.

Filmą pristatė scenarijaus autorė ir režisierė, žurnalistė Danguolė Bunikienė.

Pažiūrėti filmo susirinko nemažai jo filmavime dalyvavusių ir kalbėjusių žmonių, prieškario kovų liudininkų, pažinojusių D. Glemžaitę, jos giminaičiai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie filmo pagalbininkus

Prieš šio filmo peržiūrą režisierė D. Bunikienė sakė, kad poetės D. Glemžaitės asmenybę užmarštis buvo pasiglemžusi bemaž penkiasdešimt metų. Dabar ši uždanga bus gerokai praskleista.

„Praėjo vos keli mėnesiai, kai Alizavos, Kupiškio, Pandėlio, Panemunėlio, Juodupės, Rokiškio, Zarasų, šių miestelių ir miestų apylinkių žmonės gyvai matė filmavimo grupę. Įdėmiai stebėjo skrendantį droną virš jų gražių apylinkių, miškų, bažnyčių, istorinių vietų, kur pastatyti paminklai laisvės kovotojams, kur įmintos ir D. Glemžaitės pėdos.

Ne vietinis būdamas tų atminimo ženklų greitai nesurastum. Taigi mūsų kūrybinei grupei į pagalbą atėjo kupiškėnai muziejininkai, kultūros darbuotojai, visuomenininkai, Glemžų giminės.

Aušra Jonušytė, Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotoja, ir Eglė bei Petras Glemžai mus lydėjo per visą filmavimą. Skapiškio mėgėjų teatro „Stebulė“ režisierė Vita Vadoklytė rūpinosi aktorių įvaizdžiu.

Teko prisiminti, kaip žmonės rengėsi pokariu. Laukminiškių kaimo muziejaus muziejininkė Jolanta Knizikevičienė paaukojo ir savo laisvadienį dėl šio filmavimo. Istorinių rekonstrukcijų klubas „Miško broliai“ iš pradžių sakė, kad galės į filmavimus atvykti tik rugsėjį. Visgi jie vėliau sutiko visus darbus atidėti į šalį ir dalyvavo filmavime kelias labai gražias rugpjūčio dienas“, – vardijo pagalbininkus režisierė.

Ji pridūrė, kad nuo pat pirmų šio filmo kūrimo dienų bendrauta su vietiniu kupiškėnu visuomenininku Dainiumi Bardausku.

D. Bunikienė padėkojo visiems, kurie šiam projektui skyrė savo laiką, įsileido į privačias sodybas, kurie skambino ir klausė, kaip dar galėtų padėti.

Plačiau skaitykite lapkričio 14 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Į filmo apie poetę ir rezistentę Dianą Glemžaitę peržiūrą susirinko jos giminaičiai, artimieji ir filmavime dalyvavę žmonės.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kur tas mūsų jaunimas?… Vien senukam tapraeiti terūpi. Nejaugi nė grupelės gimnazistų besidominčių praeitimi nėra?

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video