2024/04/27

 

KURIAMAS DOKUMENTINIS FILMAS APIE POETĘ, PARTIZANĘ DIANĄ GLEMŽAITĘ

Prie buvusio Palėvenėlės dvarelio Rokiškio rajono Pandėlio gimnazijos mokytoja Eglė Glemžienė su vyru Petru. Autorės nuotrauka

Kelias gegužės ir rugpjūčio dienas ne vienas kupiškėnas ar rajono gyventojas galėjo stebėti kuriamo dokumentinio filmo apie poetę ir partizanę Dianą Glemžaitę scenas. LNK televizijos dokumentinių filmų ciklo „Priešaušrio Lietuva“ kūrėjai keliavo po vietoves, susijusias su D. Glemžaite, ieškojo aplinkos, kuri būtų patraukli žiūrovams, to laikmečio interjero. Filmo kūrėjai su pagalbininkais lankėsi Kupiškio, Biriečių, Laukminiškių, Virbališkių, Alizavos, Palėvenėlės, Maugarų ir Viktariškių vietovėse.

Rasa SKAISGIRYTĖ

Ieškota autentikos

Filmavimo grupė, atvykusi į Kupiškį, padedama D. Glemžaitės giminaičių Eglės ir Petro Glemžų, Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkės istorikės Aušros Jonušytės, gilinosi į vietovių autentiką, apžiūrėjo įvykių vietas, ieškojo masinių scenų atlikėjų. Į pagalbą pasikviesti Skapiškio mėgėjų teatro vaidintojai, vadovaujami Vitos Vadoklytės. Filmuoti epizodai dalyvaujant klubui „Miško broliai“ iš Ukmergės.

Kupiškio rajone filmuota buvusios Katrės ir Tito Zolubų sodybos vietoje, Laukminiškių kaimo vienkiemyje, kur išlikęs kryžius ir sodybos vietą žymintys medžiai. Pas Zolubus kurį laiką glaudėsi partizanė D. Glemžaitė, o kaimyno Vlado Gurklio klojime ją su partizanu Juozu Bulovu sutuokė Alizavos klebonas Juozas Merkys.

Apsilankyta ir Palėvenėlės dvarelyje, kuriame vaikystės metais gyveno D. Glemžaitė, Rokiškio rajono Pandėlio miestelyje, Plunksnočių bunkeryje, Kaune ir kitose vietose.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 26 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video