2024/04/29

 

KUPIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS MERĄ GALĖS RINKTI TIK NUOLATINIAI ŠIOS SAVIVALDYBĖS GYVENTOJAI

VRK iliustracija

Šių metų spalio 8 d. vyksiančiuose pirmalaikiuose Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimuose balsuoti turės teisę tik nuolatiniai šios savivaldybės gyventojai, t. y. gyventojai, savo gyvenamąją vietą deklaravę Kupiškio rajono savivaldybėje likus ne mažiau kaip 60 dienų iki rinkimų, primena Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Vadovaujantis Rinkimų kodeksu, nuolatiniu savivaldybės gyventoju yra laikomas Lietuvos Respublikos pilietis arba teisę gyventi Lietuvoje turintis kitos valstybės pilietis, kuris iki rinkimų dienos likus ne mažiau kaip 60 dienų yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą konkrečios savivaldybės teritorijoje. Taip pat nuolatiniais savivaldybės gyventojais laikomi ir asmenys, kurie yra įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą toje savivaldybėje. 

Šių metų rugpjūčio 9 d. yra ta diena, kai iki rinkimų dienos (spalio 8 d.) bus likę 60 dienų.

Anot VRK, tai reiškia, kad gyventojai, nusprendę keisti savo gyvenamąją vietą iš kitos savivaldybės į Kupiškio rajono savivaldybę, turės teisę balsuoti Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimuose tik tuo atveju, jei savo gyvenamąją vietą šioje savivaldybėje deklaruos iki rugpjūčio 9 dienos.

Rinkėjų sąrašus VRK sudaro remdamasi elektroniniais Lietuvos gyventojų registro duomenimis.

Jei rinkėjas pakeičia deklaruotą gyvenamąją vietą, VRK automatiškai apie tai duomenis gauna iš Lietuvos gyventojų registro, todėl rinkėjams papildomai duomenų atnaujinti nereikia.

Tuo atveju, jei gyventojai jau yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Kupiškio rajono savivaldybėje ir neplanuoja jos keisti, papildomai nieko daryti taip pat nereikia – jie bus įtraukti į šios savivaldybės rinkėjų sąrašą. 

Gyventojai, kurie persikels iš kitos savivaldybės į Kupiškio rajono savivaldybę po 2023 m. rugpjūčio 9 d., pirmalaikiuose Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimuose balsuoti negalės.

ELTA primena, kad  liepos 17 d. prasidėjo  politinių partijų ir kandidatų pareiškinių dokumentų priėmimas. Vadovaujantis Rinkimų kodeksu, visi pareiškiniai dokumentai rinkimų komisijai turi būti pateikti tik elektroniniu būdu. Juos pateikti gali tik užsiregistravę politinės kampanijos dalyviai.

Pareiškinius dokumentus politinės partijos VRK turi pateikti iki š. m. liepos 30 d. 17 val. (likus 70 dienų iki rinkimų dienos); kandidatai – Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijai – iki š. m. rugpjūčio 4 d. 17 val. (likus 65 dienoms iki rinkimų dienos).

Per tris dienas nuo kandidatų pareiškinių dokumentų pateikimo bus išduodami rinkėjų parašų rinkimo lapai, kuriuos kandidatai turės grąžinti ne vėliau kaip iki š. m. rugpjūčio 24 d.

Seimo sprendimu, spalio 8 d. bus surengti pirmalaikiai Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimai. Jie bus surengti po to, kai birželio 14 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė buvusio Kupiškio rajono mero Dainiaus Bardausko skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti jo mandatą. VRK panaikino jo  mandatą po to, kai Apeliacinis teismas gegužę pripažino šį politiką  kaltu dėl korupcijos ir uždraudė 4 metus dirbti vadovaujamą darbą.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video