2024/04/29

 

SEIMAS SVARSTYS SIŪLYMĄ SPALIO 8 D. SURENGTI PIRMALAIKIUS KUPIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS MERO RINKIMUS

ELTA nuotrauka

Mero netekę Kupiškio rajono gyventojai rudenį, spalio 8 d., galės išsirinkti naują savivaldybės merą.

Tokią pirmalaikių rinkimų datą ketvirtadienį pasiūlė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Anksčiausia galima pirmalaikių Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimų data, įvertinus Rinkimų kodekse nustatytus terminus, yra šių metų spalio 8 d. Projekte būtent ji ir siūloma“,- iš Seimo tribūnos sakė nutarimo projektą Seimui pateikusi V. Čmilytė- Nielsen.

Projektas  sulaukė Seimo narių pritarimo, už balsavo 129 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, 1 susilaikė. Po svarstymo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete, į plenarinę salę jis sugrįš birželio 20 d.

Pastabų dėl Seimo pirmininkės pasiūlytos rinkimų datos turėjo Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas. Jo nuomone, būtų galima sutaupyti apie 100 tūkstančių eurų, jei rinkimai Kupiškyje vyktų kartu su Seimo nario rinkimų Raseinių-Kėdainių apygardoje antruoju turu.

„Kodėl  negalėtume priimti nutarimą ypatingos skubos tvarka, pvz. šiandien po pietų su rinkimų data – rugsėjo 17 d.“,- siūlė J. Sabatauskas.

Anot V. Čmilytės- Nielsen,  ji sutiktų su rinkimų datos paankstinimu, jei būtų tokia teisinė galimybė. Tačiau, anot parlamento vadovės, po konsultacijų su VRK  ir Seimo komitetais, paaiškėjo, kad  spalio 8 d. yra anksčiausia galima rinkimų data.

Pirmalaikiai Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimai bus surengti po to, kai   birželio 14 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas  (LVAT) atmetė buvusio Kupiškio rajono mero Dainiaus Bardausko skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti jo mandatą.

ELTA primena, kad VRK panaikino Kupiškio rajono mero D. Bardausko mandatą po to, kai Apeliacinis teismas gegužę pripažino jį kaltu dėl korupcijos ir uždraudė 4 metus dirbti vadovaujamą darbą valstybiniame sektoriuje.

D. Bardauskas Kupiškio rajono savivaldybei vadovavo jau trečią kadenciją (nuo 2015 m.), šiemet politikas mero rinkimus laimėjo kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas, tačiau šiuo metu jis narystę partijoje yra suspendavęs.

ELTA

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Ne neteko mero, o prasivogę kaimiečiai balsavo už kandžiulninką, panašų į save. Būtų rinkę neteisiamą, tai nereikėtų ir rinkimų.

Rekomenduojami video