2024/04/18

 

SUKANDŽIOJO UODAI? PATARIA, KAIP GREIČIAU ATSISVEIKINTI SU JŲ ĮKANDIMAIS

Unsplash nuotrauka

Vasarą primenančios pastarosios dienos padovanojo ne tik gerus orus, bet ir po ilgos pertraukos sugrįžusių uodų nelauktus įkandimus. Todėl vaistininkė Elvyra Ramaškienė dalijasi patarimais, kaip išvengti varginančio kasymosi bei greitai numalšinti atsiradusį uodų įkandimų niežulį.

Šalti ledukai ir kompresai

„Šalti kompresai ir ledukai – tai vienos greičiausių priemonių, padedančių numalšinti uodų įkandimų sukeltą niežulį. Lygiai taip pat palaipsniui sumažės uždegimas, patinimas ir raudonis. Tik svarbu nepamiršti – šios priemonės veiksmingos bus tik tuomet, jei sugebėsime susilaikyti nuo įkandimų kasymosi“, – šypsosi vaistininkė E. Ramaškienė.

Ramunėlių kompresai

Vaistininkė pasakoja, kad nuo uodų įkandimų galima išbandyti ir ramunėlių kompresus. Įtrinkite į uodo įkastą vietą ramunėlių arbata suvilgytą vatos diskelį ir palaikykite jį keletą minučių. Pakartokite tai keletą kartų per dieną. Ramunėlės pasižymi antiseptiniu bei raminamuoju poveikiu, todėl trumpam gali numalšinti niežėjimą.

Antihistamininės priemonės

„Jeigu uodo įkandimo niežėjimas itin vargina ir sunku susilaikyti nuo kasymosi, vertėtų rinktis antihistamininius tepalus. Šios priemonės leis ilgesnį laiką pamiršti niežulį negu natūralios. Taip pat jos turi priešalerginių ir priešuždegiminių savybių, kurios greičiau sumažina patinimus ir uždegimus. Jeigu antihistamininis tepalas bus naudojamas vaiko odai, pasakykite apie tai vaistininkui – jis padės išsirinkti vaikams tinkamą priemonę“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Repelentai – pataria, kaip naudoti

Visgi vaistininkė pataria nelaukti uodų įkandimų ir užbėgti tam už akių anksčiau laiko. Čia gelbsti cheminiai repelentai, atbaidantys uodus ir kitus vabzdžius. Repelentai gali būti purškiami tiek ant drabužių, tiek ant atvirų drabužių. O jei norite apsaugoti veido odą, vaistininkė pataria repelentą purkšti į delnus ir tik tada saugiai patepti veidą, apsaugant akis ir burną.

Kada sunerimti dėl uodo įkandimo?

„Uodų įkandimai gan retai gali sukelti stiprias alergines reakcijas. Didžiausią pavojų mes galime sukelti patys sau, besikasydami jų įkandimus. Jeigu nuo kasymosi atsirado žaizdelės, į jas gali patekti įvairūs nešvarumai ir bakterijos, sukeliančios infekcijas. Tad jeigu pastebėjote, kad žaizdelė pradeda pūliuoti – nelaukite ir kreipkitės į gydytoją“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Rolanda Lipnevičiūtė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video