2024/03/28

 

MINIMALI ALGA „Į RANKAS“ KITAIS METAIS TURĖTŲ BŪTI 709 EURAI

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė džiaugiasi, kad Trišalei tarybai pirmą kartą per pastaruosius 5 metus pavyko susitarti dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio.

Pasak jos, pagal siūlomą formulę, pridedant numatomą 20 proc. nepamokestinamų pajamų dydžio (NPD) didinimą, 2024 m. minimali alga „į rankas“ turėtų būti 709 eurai.

„Tai pirmas darbuotojų, darbdavių ir Vyriausybės susitarimas dėl minimalios algos didinimo per penkerius metus. Aš tą vertinu kaip ypatingai svarbų ir stiprų pasiekimą.

Noriu padėkoti Lietuvos darbuotojų atstovams, profesinėms sąjungoms ir darbdaviams, kurie įsiklausė į galimą siūlymą, jį analizavo, bet sutarėme, kad 2024 m. minimali mėnesinė alga turėtų padidėti 10 proc., vadinasi į rankas, skaičiuojant pagal siūlomą formulę ir NPD didinimo, Lietuvos žmonės, uždirbantys minimalią algą, turėtų uždirbti 709 eurus“, – penktadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) surengtoje konferencijoje žurnalistams teigė M. Navickienė.

Politikė aiškino, kad šis planuojamas MMA didinimas svarbus tuo, jog jis gerokai pralenks prognozuojamą skurdo rizikos ribą.

„Šis padidėjimas svarbus keliais aspektais. Pirmas aspektas yra, kad dėl to susitarta, o antras, jog šis MMA dydis, „į rankas“ padidėjimas žmogui uždirbančiam mažiausiai, turėtų gerokai viršyti prognozuojamą skurdo rizikos ribą, kurią šiai dienai prognozuoja SADM specialistai.

Jeigu 2023 m. skurdo rizikos riba prognozuojama buvo vos 1 ar 2 eurais mažesnė už MMA, tai 2024 m. prognozuojama, kad skurdo rizikos riba turėtų būti apie 674 eurai, o MMA „į rankas“ – 709 eurai“, – sakė konservatorė.

Penktadienį Trišalė taryba sutarė dėl siūlymo 2024 m. didinti MMA 10 proc., iki 924 eurų „ant popieriaus“, o NPD – 20 proc., vietoje dabar esančių 625 eurų. Taip pat Trišalė taryba siūlo MMA klausimą svarstyti kaip įmanoma greičiau.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas posėdžio pradžioje pristatė Vyriausybės siūlymą, kuris buvo toks, kuriam pritarė Trišalė taryba – 10 proc. didinti MMA, ir 20 proc. NPD.

Jis akcentavo, kad Finansų ministerija turi penkmečio planą, kaip galų gale NPD galėtų pasiekti MMA dydį.

Nuo 2023 m. pradžios MMA augo iki 840 eurų, t. y. 15 proc. nuo buvusių 730 eurų, minimalusis valandinis atlygis didinamas iki 5,14 euro vietoje praeitais metais nustatyto 4,47 euro. Minimalus valandinis atlygis didėjo 0,67 euro, arba taip pat apie 15 proc. NPD nuo 2023 m. Lietuvoje – 625 eurai.

ELTA

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Dieve kokia laimė !

Rekomenduojami video