2024/04/27

 

KUPIŠKIO MOKYKLOJE „VARPELYJE“ – DARBO UŽMOKESČIO FINANSINIS AUDITAS

Kupiškio mokyklos „Varpelis“ laukia finansinis auditas. Autorės nuotrauka

Kovo 30 dieną per Kupiškio rajono savivaldybės tarybos posėdį priimtas sprendimas pavesti Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai atlikti veiklos plane nenumatytą auditą. Rajono Tarybos Kontrolės komiteto siūlymu, bus vykdomas Kupiškio mokyklos „Varpelis“ 2022 metų darbo užmokesčio finansinis (teisėtumo) auditas. Nors meras bandė šį klausimą išbraukti iš papildomos darbotvarkės, bet Tarybos nariai tam nepritarė.

Jurga BANIONIENĖ

Pasigedo argumentacijos

Posėdžio pirmininkas Dainius Bardauskas prasidėjus posėdžiui paaiškino, kodėl, jo manymu, klausimas neturi būti svarstomas.

„Šis sprendimo projektas, reikalaujantis atlikti auditą mokykloje „Varpelis“, įtrauktas į papildomus klausimus pačią paskutinę dieną. Klausimas rimtas, jis neišdiskutuotas komitetuose. Kitas dalykas – manau, kad pats sprendimo projekto formulavimas yra labai silpnas ir net nerimtas. Kaip aiškinamajame rašte rašoma, asignavimai darbo užmokesčiui sudaro labai reikšmingą įstaigai skirtų asignavimų dydį – per 700 tūkst. eurų arba 80 procentų visų įstaigai skirtų lėšų. Jei mes pažiūrėtume visų mūsų įstaigų analizę, kiek sudaro darbo užmokestis, kad ir vaikų darželių, tai yra 79 proc. ir pan. Reikia atminti, kad mokykla „Varpelis“ specifinė, ugdo vaikus su sutrikusiu intelektu, ten yra naktinės valandos, o tai reiškia, kad pagal Darbo kodeksą darbo užmokestis iš karto šokteli.

Manau, kad tokia argumentacija visiškai nepagrįsta. Pagal man žinomą informaciją, joks teisės aktas nėra nustatęs darbo užmokesčio normatyvo įstaigai, jis formuojamas pagal jos specifiką, darbo pobūdį, ilgamečių išlaidų poreikį ir pan.

Siūlysiu balsuoti išbraukti šį klausimą iš darbotvarkės, niekas nedraudžia ateityje, suformulavus kažkaip kitaip, pagrįsčiau, įtraukti jį į pagrindinę darbotvarkę“, – teigė D. Bardauskas.

Pagal gautą skundą

Aiškinamajame rašte rašoma, kad rajono Tarybos Kontrolės komitetas, atsižvelgdamas į rajono gyventojo skundą dėl pažeidimų skaičiuojant darbo užmokestį Kupiškio mokykloje „Varpelis“ ir į Kupiškio rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos 2023 m. vasario 22 d. raštą „Dėl duomenų neteikimo“, kuriame pateikiama informacija, kad Kupiškio mokykloje „Varpelis“ asignavimai darbo užmokesčiui sudaro labai reikšmingą įstaigai skirtų asignavimų dydį (per 700 tūkst. eurų, skirtų darbo užmokesčiui, arba 80 proc. visų įstaigai skirtų lėšų) ir nurodė aplinkybę, kad duomenų Kontrolės ir audito tarnybai Kupiškio mokyklos „Varpelis“ direktorė Daiva Pečiukėnienė iki šiol nepateikė, pritarė siūlyti Kupiškio rajono savivaldybės tarybai pavesti Kupiškio rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai iki 2023 m. gegužės 31 d. atlikti 2023 metų veiklos plane nenumatytą Kupiškio mokyklos „Varpelis“ 2022 metų darbo užmokesčio finansinį (teisėtumo) auditą.

Kontrolės komiteto pirmininkas Virginijus Umbra per Tarybos posėdį paaiškino, kad šis sprendimo projektas gimė Kontrolės komitete. Jis buvo išdiskutuotas.

„Iš paskutinių kelių mėnesių matyti, kad informacija kontrolierei nebuvo teikiama, yra gautas skundas Kontrolės ir audito tarnyboje, visa medžiaga suderinta su Vyriausybės atstovu, todėl nematau priežasties sprendimo projektą išbraukti“, – tikino jis.

Meras V. Umbrai atsikirto, kad kiti komitetai nėra šio klausimo apsvarstę. Jis paklausė, ar pats Kontrolės komiteto pirmininkas matė tą anoniminį skundą. V. Umbra patvirtino, jog taip.

„Tai kodėl kontrolierė nenori jo pateikti įstaigos vadovybei, man ir pan. Kas čia per paslaptys“, – replikavo D. Bardauskas.

Tarybos nariai nepritarė mero siūlymui, kad klausimas būtų išbrauktas iš papildomos darbotvarkės.

Išsklaidyti abejonėms

Posėdžio pabaigoje grįžus prie šio klausimo svarstymo V. Umbra teigė, jog formuojasi negera praktika – Savivaldybei priklausančios įstaigos vadovai neteikia informacijos Kontrolės ir audito tarnybai. „Manome, kad reikia išsklaidyti abejones ir atlikti veiklos auditą“, – kalbėjo Kontrolės komiteto pirmininkas.

D. Bardauskas pakartojo, kad sprendimo projektas parengtas abejotinai. „Jokia čia praktika nesiformuoja, kaip tik yra didelių abejonių, kad Savivaldybės kontrolierė selektyviai atlikinėja auditus tam tikrose įstaigose, kur reikia ką matyti, mato, kur nereikia – nemato, mes tokių faktų turime, tą labai atsakingai sakau, jeigu reikės, galėsiu bet kada pateikti. Yra dar viena galimybė sveikam protui laimėti ir atsisakyti šio sprendimo projekto, kviesčiau jį atmesti ir balsuoti prieš“, – kalbėjo D. Bardauskas.

Tačiau 11 Tarybos narių balsavus už, sprendimo projektui pritarta.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai gailiuosi dar 2019 – 03 – 31 po straipsniu rašytu savo komentaru „Aukščiausio lygio ir išprusimo moteris“. Deja – nepateisino lūkesčių, kai kurios savybės labai nuvylė. Suteiktos pareigos pakeitė žmogų kardinaliai. O buvo visai nepaprasta kaimo mokytoja, bet tikriausiai buvo su kauke…

  • Būtinai reikia ištirti Varpelio auditą tą ponia nieko nedirba Baršausko statyneti

  • Nebežino kaip merui įkasti už laimejima vel tapti meru tai nuo pirmos dienos jau kanda auditais kaip ir nebūtu kitokiu problemu,galvokit apie įnvesticijas i miesta,kad žmones darbų turetu,kad miestas žydetų,kad jaunimas grižtu,o ne kad mirtu tas Kupiškelis,įdomu tie auditoriu noretojai ka gero yra padare miestui ir ju gyventojams?

    • Jei viskas tvarkoj- merui tik pagyrimas bus. Bet kaip praktika rodo, piniginiai reikalai pas mus ne visada tvarkingai eina.

      • Eikit vaiku priziuret, maziau pletkais uzsiimkit.

        • Kas tuos vaikus gimdys kai meras jau keli metai tampomas po teismus? Matėt kiek rajone jų gimsta? Iš oficialių skaičių nemaža dalis tik tėvai deklaruoti mūsų krašte.

  • Šaunuolis meras, nepasiduoda provokacijom…

    • Dar nesibaigė teismas tam šaunuoliui.

  • Nuo pirmųjų posėdžių jau rietenos. Kodėl meras taip priešinasi auditui? Kodėl tokie neįveikiami įstaigų vadovai, jog net atsisako pateikti duomenis. Oi kažkam matyt dega padai.

  • kaži kas sugebes atlikti išsamu auditą, garsioji kontrolire toki darbu kaži ar moka, ir ar tures tam laiko, juk reikia geriau meru dometis, čia mano nuomone.

    • Ponuli tamsta , varpelį lankai gsl. Nes Meras persekioja Kontrolierę.. SEKA …. IR KIŠA KONTROLIERĖS DARBUU PAGALIUS, O ne kontroluerė merą seka… žiūriu nusipezi , tu gal pats prie tų vagių ???

    • Iš kur pas moteriškę šitiek pykčio ant to Mero ? O piktumas ir kerštingumas labai išvaizdai kenkia, žmonės sako.

      • Panašu, kad meras pykčio ir kerštingumo pilnas. Ar pastebėjai, kaip jo išvaizda pasikeitusi?

  • Kažkodėl meras buksuoja kur tik piniginiai reikalai?

    • Įsikūręs tarp dviejų gretimų salų parkas

Rekomenduojami video