2024/04/27

 

ATNAUJINTAS KUPIŠKIO BIBLIOTEKOS PASTATAS PRISTATYTAS LIETUVAI IR PASAULIUI

Bibliotekos terasoje koncertavo „Rakija Klezmer Orkestar“ muzikantai. Autorės nuotrauka

Atnaujintos bibliotekos, įsikūrusios buvusioje sinagogoje, duris kupiškėnai jau varsto beveik mėnuo. Graži istorinės praeities ir šiuolaikiškumo sintezė masina čia užsukti žmones ne tik dėl knygų, kitos informacijos ir edukacinių užsiėmimų, bet ir dėl naujo vidaus interjero.

Paveldo objekto atgimimu praėjusį penktadienį, kovo 24 dieną, po šešerių metų remonto pasidžiaugta ir su garbingais svečiais iš sostinės ir užsienio. Tą dieną vyko oficialus Kupiškio viešosios bibliotekos atidarymas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Vidurdienį prie Kupiškio viešosios bibliotekos pastato rinkosi jos darbuotojai ir kviestiniai svečiai. Nuskambėjus nuo bibliotekos terasos muzikiniam sveikinimui, kurį atliko „Rakija Klezmer Orkestar“ muzikantai, iškilmingai perkirpti simbolinės pastato atidarymo juostelės buvo pakviesti Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys, Savivaldybės meras Dainius Bardauskas, Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus ir UAB „Infes“ generalinis direktorius Arvydas Markevičius.

Renginio dalyviai, įžengę į bibliotekos pastatą, pagal žydišką paprotį, prie atminimo lentos pagerbdami holokausto aukas padėjo po atminimo akmenuką.
Toliau šventiška bibliotekos atidarymo ceremonija vyko pirmo aukšto parodų salėje. Ją pradėjo smuikininkės Jekaterinos Radionovos muzikavimas.

Susirinkusius svečius ir bibliotekos darbuotojus pirmiausia pasveikino Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas. Jis prisiminė šio pastato atnaujinimo pradžią, kuri buvo prieš 2015 metus.

Padėkojo visiems, kurie tą idėją plėtojo ir įgyvendino.

Kalbėjęs Seimo Pirmininkės vienas pavaduotojų Jonas Jarutis sakė, kad bibliotekos pastato atgimimo pradžia sietina ir su 2003 metais, kai Savivaldybė pritarė Pasaulio žydų bendruomenės iniciatyvai, kad šiame pastate būtų atidengta atminimo lenta holokausto aukoms, kurių Kupiškyje buvo arti tūkstančio.

Kultūros ministras Simonas Kairys teigė, kad Kupiškis dabar atverčia reikšmingą savo istorijos puslapį.

Plačiau skaitykite kovo 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Iš kairės: Izraelio valstybės ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Lietuvoje Robert S. Gilchrist, Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas, rašytojas, vertėjas Arkadijus Vinokuras, Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriuje.
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • „Bibliotekos sugrįžimo šventė“ – tik su kvietimais, o lankytojų tądien neaptarnaus….

    Matyti gerai kvepiantys ir solidžiai atrodantys ponai su įtakos ženkliukais atlapuose, kuliturkės ministras ir, aišku, homoseksualumo neslepiantis žydų (JAV) ambasadorius su kitomis žydų ambasadorėmis…

    Publiką linksmino žydų klezmeriai ir klounai…

    Kur jau ten paprastai provincijos publikai švęsti kartu…

Rekomenduojami video