2024/03/29

 

ES SUSITARĖ DĖL NAUJŲ SANKCIJŲ RUSIJAI

Unsplash nuotrauka

Europos Sąjungos (ES) valstybės narės susitarė dėl tolesnio sankcijų Rusijai paketo, įskaitant papildomus prekybos apribojimus, po konsultacijų sakė diplomatai.

Naujausias sankcijų etapas numato papildomus prekybos apribojimus, penktadienio vakarą Briuselyje paskelbė ES pirmininkaujanti Švedija.

Pasak lenkų diplomato, Varšuva sutiko su sąlyga, kad ateityje sintetinio kaučiuko importas į ES būtų reguliariai stebimas. Diplomatai taip pat ketina toliau rengti sankcijas Rusijos branduoliniam sektoriui.

Į 10-ąjį ES sankcijų paketą įtrauktos „tikslinės ribotos priemonės asmenims ir subjektams, remiantiems karą, skleidžiantiems propagandą ar tiekiantiems bepiločius orlaivius, Rusijos naudojamus kare“. Vienas ES diplomatas AFP sakė, kad į sąrašą įtraukta 120 asmenų ir subjektų bei dar trys Rusijos bankai.

Sankcijos įsigalios šeštadienį, kai bus paskelbtos ES oficialiame leidinyje.

Ankstesniuose Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pareiškimuose sakoma, kad nauji apribojimai visų pirma bus taikomi pramoninėms prekėms, kurių Rusijos pramonė negali gauti iš trečiųjų šalių, tokių kaip Kinija, įskaitant mašinų dalis, antenas, kranus, specialias transporto priemones ir sunkvežimių bei variklių atsargines dalis.

Eksporto apribojimai taip pat taikomi maždaug 50 naujų elektroninių komponentų, kurie gali būti naudojami Rusijos ginklų sistemoms, dronams, raketoms ir sraigtasparniams. Naujosios taisyklės taip pat taikomos kai kurioms retoms iškasenoms ir terminėms vaizdo kameroms.

Siekiant užkirsti kelią ES nepriklausančių šalių įmonėms tiekti Rusijai prekes, kurias galima panaudoti karo tikslams, pavyzdžiui, bepiločius orlaivius, bus plečiamas jau esamų sankcijų taikymas, o tai reiškia, kad ateityje įmonės gali prarasti prieigą prie ES vidaus rinkos.

Kaip ir anksčiau, kartu su sankcijomis sudarytas sąrašas tų, kuriems neleidžiama atvykti į ES ir kurių turtas ES turi būti įšaldytas. Tarp tokių asmenų yra kariniai vadai, politiniai lyderiai ir atsakingieji už propagandą.

27 ES šalių atstovai norėjo greičiau susitarti dėl sankcijų, todėl pradėjo diskusijas dieną prieš tai, kai pasaulis minėjo vienerių metų Rusijos pradėto plataus masto puolimo Ukrainoje sukaktį.

Viljama Sudikienė (DPA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video